*YENİ TÜRK HÜKÜMETİ SEÇİLENE KADAR BASKI SÜRMELİ*

ABD Düşünce Kuruluşu Brooking Enstitüsü, Türkiye-ABD İlişkileriyle İlgili Yeni Rapor Yayımladı. *Yeni Demokratik Türk Hükümeti Seçilene Kadar Baskı Sürdürülmeli*

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

*YENİ TÜRK HÜKÜMETİ SEÇİLENE KADAR BASKI SÜRMELİ*

ABD Düşünce Kuruluşu Brooking Enstitüsü, Türkiye-ABD İlişkileriyle İlgili Yeni Rapor Yayımladı. *Yeni Demokratik Türk Hükümeti Seçilene Kadar Baskı Sürdürülmeli*

ABD ile Türkiye arasında son 4 yıldır yaşanan krizlerin ele alındığı 'İşbirliği ve kapsama arasında: Yeni Türkiye için yeni ABD politikaları' başlıklı raporda, Türkiye'nin 'ABD'yi bir müttefik olmaktan çok stratejik bir tehdit olarak gördüğü' belirtildi ve Washington yönetiminin görüşünün de aynı doğrultuda ilerlediğine dikkat çekildi. Raporda, "Batı ile bağların yeniden kurulmasından fayda sağlayacağına demokratik olarak seçilmiş bir Türkiye hükümeti karar verecek. O zamana kadar Washington'un önündeki zorluk, bunu görünür kılmak için yeterli baskıyı sürdürmek olacaktır" ifadelerine yer verdi.

"TÜRKİYE, BATI'YI GERİLEMEKTE OLAN BİR DÜŞMAN OLARAK GÖRÜYOR" 

Türkiye'nin, Batı'yı 'gerilemekte olan bir düşman' olarak gördüğü tespitinde bulunan raporda ayrıca, Erdoğan yönetiminin AB ve ABD ile ilişkilerini kendi tercihlerine göre düzenleyebileceğine inandığı belirtildi.

JOE BİDEN DÖNEMİNDE TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ

Nicholas Danforth imzalı raporda, ABD'de Joe Biden ile başlayan yeni dönemde ikili ilişkilerin seyri de tartışma konusu oldu. İkili ilişkilerin seyri açısından Joe Biden yönetimi konusunda da karamsar bir tablo çizilen raporda da, Türkiye'yi bekleyen şeyin Biden yönetimiyle 'yeniden kurulacak bir ilişki' yerine 'dış politikada çözülmesi gereken bir dizi sorun' olduğu belirtildi.

Raporda ayrıca, ikili ilişkiler konusunda ABD'de yaşanan tartışmaya da yer verilerek, "ABD'nin Türkiye politikası üzerine son 4 yıldır yaşanan tartışma, Erdoğan'la 'sertleşmek' isteyenlerle yeni angajman yolları aramaya devam edenler arasında yaşandı. Bu tartışma muhtemelen Biden yönetiminde devam edecek" ifadeleri kullanıldı.

S-400 KONUSU

'Biden'ın önünde CAATSA'yı kullanma fırsatı bulunduğu belirtilerek şu görüşlere yer verildi: Başkan Biden artık CAATSA'yı ileriye dönük daha tutarlı ve etkili bir politika aracı olarak kullanma fırsatına sahip. Bu, S-400'lerin devre dışı bırakılması karşılığında yaptırımların kaldırılmasına yönelik net bir yol sağlamayı içerecek.

"NATO ÜYELERİ CİDDİ DÜŞÜNMEYE BAŞLAMALI"

Öte yandan, raporda ABD'li siyasetçilere Türkiye ile kurulan ilişkiler konusunda şu tavsiyeler sıralandı: NATO’nun yapısı işi zorlaştıracak olsa da, üye ülkeler Ankara’nın veto gücünü kötüye kullanmasını önleyecek mekanizmalar hakkında ciddi düşünmeye başlamalı. ABD'li politika yapıcılar, Türkiye'nin dahlini gerektiren herhangi bir bölgesel stratejinin Ankara'ya ABD politikası üzerinde yenilenmiş bir etki alanı sağlayacağının farkında olmalı.

Risk şu ki, Türkiye çevresinde çalışmak, Ankara’nın Doğu Akdeniz’deki 'oyunbozan' rolünü oynama çabalarını yoğunlaştıracak. Washington, bu olasılığı ortadan kaldırmak için, Türkiye’nin yeni dış politikasından endişe duyan artan sayıda ülkeyle daha etkin çalışabilir. Doğru yapılırsa, böyle bir strateji hem Ankara üzerindeki baskıyı güçlendirirken aynı zamanda diğer aktörlere güven verir hem de artan gerilimin tehlikelerini en aza indirir.

"ERDOĞAN DEFALARCA TAKTİK HAMLELER YAPTI"

Raporda, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın politik manevraları "Kısa vadeli esnekliği uzun vadeli tutarlılıkla birleştiriyor" ifadeleriyle açıklandı ve şu değerlendirmeye yer verildi:  Erdoğan baskı altında defalarca taktik hamleler yaptı, daha önce gerildiği ülkelere olumlu söylemlerde bulundu ve sınırlı tavizler verdi. Erdoğan kesinlikle gerektiğinde geri adım atabilir. Ancak Türkiye siyasetinin yapısı, ülkenin mümkün olduğunu hissettiği anda agresif bir şekilde çıkarlarını geliştirmeye geri döndüğünü gösteriyor.

Raporda ayrıca, Türk-Amerikan işbirliğindeki gelişmenin 'iki ülkenin uyumlu bir dünya görüşünü paylaşmasını bekleyeceği' belirtilerek, ilişkilerdeki karşılıklı gelişmenin 'demokratik yollarla seçilmiş bir Türk hükümetine kalacağı' vurgulandı: Nihayetinde, Türkiye'nin Batı ile bağlarının yeniden kurulmasından fayda sağlayacağına karar vermek demokratik olarak seçilmiş bir Türk hükümetine kalacak. O zamana kadar Washington'un karşısındaki zorluk, bu durumu ikili ilişkileri düşmanca hale getirmeden görünür kılmak için yeterli baskıyı sürdürmek olacaktır.

 

@#ÖkkeşBölükbaşı ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul - Şubat.2021- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/-okkesb@turkfreezone.com,

Diğer Haberler

  • DÜNYA KADINLAR GÜNÜ'NDE KADINLARA
  • WUHAN TIANHE AIRPORT TAXI GUIDES
  • ORTADOĞU’DA VEKÂLET SAVAŞLARI.!
  • *IŞIK BİNYILI* *THE LİGHT MİLLENNİUM* TÜYAP KİTAP FUARINDA
  • BEREN KAYALI & GENÇ GİRİŞİMCİ & TÜRK MUCİT
  • KARSU DÖNMEZ MEMLEKETİNİ UNUTMADI
  • TURKEY LETTER GIVEN TO BIDEN FROM 27 US SENATORS
  • RUSYA BİZE NE YAPTI, NE YAPMADI.?
  • JAMES WEBB SPACE TELESCOPE GODDARD SPACE FLIGHT CENTER
  • METAVERSE DÜNYASINDA 10 YERLİ MARKA
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP