J.BOLTON, R.T.ERDOĞAN HAKKINDA NELER YAZDI.?

John Bolton, kitabında Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Hakkında Neler Söylüyor.?

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

J.BOLTON, R.T. ERDOĞAN HAKKINDA NELER YAZDI.?

John Bolton, kitabında Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Hakkında Neler Söylüyor.?

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-53144658

Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un Başkan Donald Trump yönetimindeki Beyaz Saray'da geçirdiği 17 ayı anlattığı "Olayın Olduğu Oda" (The Room Where It Happened) adlı kitabı bugün yayımlandı.

Trump yönetimi, Beyaz Saray tarafından yapılan incelemenin henüz tamamlanmadığı ve çok sayıda gizli bilgiyi ifşa ettiği gerekçesiyle kitabın yayınlanmasına engel olmaya çalışmıştı. Ancak Federal Mahkeme, yapılan itirazı reddetmişti.

Bolton'un kitabı, henüz piyasaya çıkmadan, alınan ön siparişlerle birçok ülkede Amazon'un en çok satan kitaplar listesinde bir numaraya yerleşmişti.

ABD basınında kitabın yayınından önce yer alan haberlerde, kitabın Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Halkbank konusunda geçen konuşmalar geniş yer bulmuştu.

Ancak Bolton kitabında, Halkbank hakkındaki yargı süreciyle ilgili yapılan değerlendirmeler ve Trump ile Erdoğan arasında diğer bazı görüşmelerin yanı sıra ABD vatandaşı Pastör Andrew Brunson'ın tutukluluğu, Suriye iç savaşı ve S-400 konusuyla ilgili kendi tanıklığına ve bazı iddialara da yer veriyor.

İrem Köker - BBC Türkçe -12.04.2020 13:08  


Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul-Haziran.2020- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -- okkesb@turkfreezone.com,

 

JOHN BOLTON’UN: TRUMP, ERDOĞAN VE HALKBANK HAKKINDAKİ İDDİALARI.!

Eski ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Beyaz Saray'da görev yaptığı döneme ilişkin anılarını kaleme aldığı kitapta ABD Başkanı Donald Trump'ın "sevdiği diktatörleri kayırdığını" yazdı. Bolton, buna örnek olarak de Trump'ın Türkiye ve Çin'le ilişkilerini gösterdi.

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-53084985

Salı günü satışa çıkacak "The Room Where It Happened" (Olayın Gerçekleştiği Oda), henüz piyasaya çıkmadan amazon.com'da en çok sipariş edilen kitap oldu.

ABD'nin önde gelen gazeteleri, piyasaya çıkmadan edinip inceledikleri kitabın içeriğinin bir kısmını aktardı.

New York Times'a göre Bolton, Trump'ın Halkbank davasına müdahale etmek istediğini, bunu da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için yaptığını yazdı.

Washington Post ise şu ifadeleri kullandı:

"Bolton, Mayıs 2018'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Trump'a bir not ileterek Halkbank'ın masum olduğunu söylediğini anlatıyor.

"Bolton 'Trump Erdoğan'a bu meseleyle ilgileneceğini söyledi, davaya bakan savcıların kendisinin değil Obama'nın adamları olduğunu anlattı ve bu kişilerin yerine kendi adamlarının geçmesiyle sorunun çözüleceğini söyledi' diyor."

Kushner ve Albayrak arasında 'damatlar hattı'

Washington Post'a göre Bolton, Trump'ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner'in, Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'la görüşmeyi planladığını da anlatıyor:

"(Dışişleri Bakanı Mike) Pompeo ve (Hazine Bakanı Steven) Mnuchin'e bu 'damatlar hattı' konusunda bilgi verdim.

"Pompeo çok öfkelendi. Kushner'in girmemesi gereken uluslararası ilişkiler alanına girdiğini düşünüyordu."

'Trump, Çin lideri Şi Cinping'den yardım istedi'

John Bolton kitapta Trump'ın yargıya müdahalesinin "bir yaşam tarzına dönüştüğünü" yazdı.

Bolton ayrıca Trump'ın yeniden ABD Başkanı seçilmek için Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'den yardım istediğini, Çin'in ABD'den daha fazla tarım ürünü almasını talep ettiğini öne sürdü.

Trump yönetimi kitabın basımını durdurmak istedi

Daha önce Trump yönetiminde daha alt kademelerde yer alan kişilerin kitapları da piyasaya çıkmıştı fakat Bolton, kitap yazan en üst düzey eski görevli oldu.

Trump yönetimi gizli bilgiler içerdiği gerekçesiyle Bolton'ın kitabının basımının durdurulması için dava açmıştı.

Bazı Trump karşıtları da Bolton'u, Trump'ın Kongre'de yargılanması sürecinde adım atmayarak sonradan 2 milyon dolarlık kitap anlaşması yaptığı için eleştirmişti.

Bolton Nisan 2018'de getirildiği Ulusal Güvenlik Danışmanlığı görevini Eylül 2019'a kadar sürdürmüştü.

Trump Bolton'ı özellikle İran konusundaki görüş ayrılıklarından dolayı görevden aldığını söylemiş, Bolton ise kendisinin istifa ettiğini açıklamıştı.

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul-Haziran.2020- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -- okkesb@turkfreezone.com,

 

 

NYTimes:

Bolton, Kitabında Trump'ın

Türkiye'yi Kayırmasından Duyduğu Rahatsızlığı Anlatıyor

ABD eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John R. Bolton, önümüzdeki aylarda yayınlanması beklenen kitabının taslağında, Başkan Donald Trump'ın Halkbank ile ilgili soruşturma sürecinde Türkiye lehine müdahale etmeye çalıştığını ve kendisinin de bundan duyduğu rahatsızlığı Adalet Bakanı William Barr ile paylaştığını yazdı.

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-51283326

Bolton, Nisan 2018'de getirildiği ulusal güvenlik danışmanlığı görevinden başta Afganistan olmak üzere Trump ile yaşadığı bir dizi görüş ayrılığı nedeniyle Eylül 2019'da alınmıştı. Bolton, görevden alındıktan sonra "The Room Where It Happened: A White House Memoir" adlı bir kitap yazdı. Amazon'un sitesinde, kitabın 17 Mart'ta çıkacağı belirtiliyor.

New York Times (NYTimes), Bolton'un kitap taslağını gözden geçirmeleri için bir ay önce Beyaz Saray'a teslim ettiğini ve kitabın içeriğine ilişkin bilgileri, taslaktan haberdar olan ancak adının açıklanmasını istemeyen kişilerden aldığını aktardı.

Haberde, Bolton'un kitabında Trump'ın Türkiye ve Çin'e yönelik tutumlarından rahatsız olduğunu yazdığı ifade edildi.

Habere göre, Bolton'un endişesini paylaştığı Barr da, Trump'ın Türk ve Çinli kurumları ilgilendiren ancak bağımsız olması gereken soruşturmalara etki edebileceği izlenimi yarattığını söyledi.

Barr, bu durumdan duyduğu kaygıyı dile getirirken, örnek olarak Trump'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Cumhurbaşkanı Şi Jinping ile yaptığı görüşmeleri gösterdi.

Barr, Trump İle Erdoğan'ın 2018'deki Görüşmesini Aktardı

Habere göre, Barr özellikle Trump'ın 2018 yılında Erdoğan ile yaptığı bir görüşmede Halkbank konusunda sarf ettiği sözlere dikkat çekti. Haberde Trump'ın Erdoğan'a ne dediğine ilişkin herhangi bir detay yer almadı.

Halkbank hakkında İran yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle ABD'de soruşturma açıldı. Soruşturma kapsamında tutuklanarak ABD'de yargılanan Halkbank eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, 32 ay hapis cezasına çarptırıldı ve tutuklu geçirdiği süre de mahsup edilince Temmuz 2019'da serbest bırakıldı.

ABD Adalet Bakanlığı, Ekim ayında Halkbank hakkında bir iddianame hazırlayarak, dava sürecini başlattı.

Bloomberg haber ajansı da Ekim ayında yayımladığı bir haberde, Erdoğan'ın Halkbank hakkında açılan soruşturmayı defalarca gündeme getirmesinin ardından Trump'ın da dava açılmasını engelleyecek bir anlaşmaya varılması için Adalet Bakanı Barr ve Hazine Bakanı Steve Mnuchin'i görevlendirdiğini bildirmişti.

Bloomberg, Başkan'ın bağımsız olması gereken bir soruşturmaya bu şekilde müdahalesini "sıra dışı" olarak nitelendirmişti.

"Bolton'ın Yazdıkları Söyledikleriyle Paralel"

NYTimes, Bolton'ın kitabında yazdıklarının, "Trump'ın otoriter liderleri kayırdığı yönünde" bir süredir var olan kaygıların kendi yönetiminin üst düzey isimleri tarafından da paylaşıldığını gösterdiği yorumunu yaptı.

NYTimes'ın haberinde şu ifadeler yer aldı:

"Aylarca, Halkbank'ın yürüttüğü sıra dışı lobi faaliyetleri başarıya ulaşmış gibi görünüyor ancak Ekim ayında Adalet Bakanlığı banka hakkında iddianame hazırladı. İddianamenin hazırlanmasıyla yönetimin, Trump'ın Türkiye'nin Suriye'ye düzenlediği sınır ötesi operasyona onay vermesine doğan tepki nedeniyle daha sert bir tutum takınmaya başladığını gösterme amacı taşıdığı düşünülmüştü."

"Bolton'ın kitabında yazdıkları, Eylül ayında görevinden ayrılmasından bu yana yaptığı açıklamalarla paralellik taşıyor. NBC News'un haberine göre, Bolton, Kasım ayında yaptığı özel bir konuşmada, danışmanlarının hiçbirisinin Trump'ın Türkiye konusundaki görüşlerine katılmadığını ve Başkan'ın Türkiye ile olan maddi ilişkilerinden dolayı daha hoşgörülü bir yaklaşım benimsediğini düşündüğünü söylemişti."

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul-Haziran.2020- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -- okkesb@turkfreezone.com,

 

 

John Bolton: Hiçbir Başkanın, Trump'ın Halkbank konusunda Erdoğan'a Söylediği gibi Sözler Sarf Ettiğini Duymadım.

ABD eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Başkan Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Halkbank ile ilgili dava süreci hakkında sarf ettiği sözlerin yargıya müdahale niteliği taşıdığını düşündüğünü ve daha önce hiç bir başkanın böyle konuştuğunu duymadığını söyledi. https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-53131446

ABD basınında yer alan haberlere göre, Bolton, Salı günü piyasaya çıkacak olan "The Room Where It Happened" (Olayın Olduğu Oda) başlıklı kitabında Trump'ın "sevdiği diktatörleri kayırdığını" öne sürdü.

Bolton, kitabıyla ilgili ilk mülakatı da ABC News'a verdi. Mülakatın Halkbank ile ilgili olan kısmı tamamının yayınlanmasından önce ABC News'un internet sitesinde paylaşıldı.

Bolton, Halkbank davası ile ilgili sorulan soruya yanıt olarak, Trump ile Erdoğan arasındaki görüşmelerde bu konunun birkaç kez ele alındığını söyledi.

Bolton, "Erdoğan'ın aslında istediği Halkbank üzerindeki baskıyı hafifletecek bir anlaşmanın sağlanmasıydı. Halkbank, İran yaptırımlarıyla ilgili ABD'nin yasalarını ihlal etti… Halkbank'ın New York Güney Bölgesi Savcılığı tarafından herhangi bir Amerikan bankasından daha katı bir muameleye tabi tutulduğunu düşünmüyorum" dedi.

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul-Haziran.2020- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -- okkesb@turkfreezone.com,


Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP