YOKSULLUK KADER OLAMAZ

Âyinesi İştir Kişinin Lâfa Bakılmaz. Şahsın Görünür Rütbe-İ Aklı Eserinde

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

YOKSULLUK KADER OLAMAZ

Cem Karaca, Türkiye’ye döndükten sonra özellikle sol kesimden eleştiri yağmuruna tutulmuştu. Neler denmedi ki; “Turgut Özal’ın Elini Öptü”, “Dönek”, “Opportunist” Ben de onlara peşinen Cem Karaca’nın Bernard Shaw’dan alıntı yaptığı sözleri ile cevap vermek istiyorum. “Derler, Ne Derler, Ne Derlerse Desinler”. Ya da yine Cem Karaca’nın alıntı yaptığı Ziya Paşa’nın sözleri ile “Âyinesi İştir Kişinin Lâfa Bakılmaz. Şahsın Görünür Rütbe-İ Aklı Eserinde”.

SÖZDE MUHALİF OLMAK

Toplumun sorunlarına duyarlılık gösteren şarkıları yapmayı bir yana bırakın, ülkemizde meydana gelen felaketlerden sonra sosyal medya aracılığı ile birer fotoğrafla “Geçmiş Olsun” mesajı yayınlayan ünlülerimizin sayısı bir hayli fazla. Yaşanan felaketlerden sonra anlık paylaşılan geçmiş olsun mesajlarımız bile sanal ve yapay. Elbette son yıllarda, tüm dünyada, sosyal medya üzerinden yaşanan hayatlar söz konusu. Sevinçler, tasalar, geçmiş olsun mesajları, baş sağlığı mesajları ve daha niceleri artık sosyal medya tandanslı ve merkezli. Hâlbuki böylesine hissi durumları bile sentetik hale getirmekte üstümüze yok. Keşke bir sosyal medya mesajı ile tüm dertler ve tasalar hafifleseydi. Hayat ne kadar kolay olurdu.

Bu eleştirilerimi tahmin edilenin aksine, özellikle bir kesim için yapıyorum. Sözlerim kendilerini “Muhalif” olarak tanımlayan ve tanıtan ve öyle bilinen sanatçılara. Bir şarkıcı düşünün, bu şarkıcı birçok defa yine sosyal medya aracılığı ile “Muhalif” söylemlerle bir kesimin beğenisini kazanmış olsun. Ama o kadar… Sonrasında acılı ya da acısız arabesk soslu pop şarkılarına geri döner.

Belki Harbiye sahnesini ağzına kadar doldurur ve kıyafetiyle Tina Turner, şarkılarıyla ise Esengül, Bergen ya da Tüdanya gibi “Sanat” hayatına devam ederGün gelir özel hayatıyla magazin gündemine de oturuverir. Birçok açıdan, çizilmek istenen tablo; Neo-Edith Piaf…

  

*(Esengül, Bergen ve Tüdanya, Kendi janrında, 1970’li ve 1980’li yılların önemli şarkıcılarıydı, artık o dönem de ne yazık ki bitti).

Böylece yapılan muhalifliğin gerisi pek gelmez ve konu orada kalır. Bu durumu muhalif olmak için muhalefet yapılıyor olarak anlayabilirsiniz. Son yıllarda yaşadıklarımız bugün bana, yıllar öncesinden bir şarkıyı hatırlattı.

Fikret Kızılok’un “Pişşt Barmen” adlı şarkısını bazılarınız bilir. İşte bugün müzik dünyasında yaşanan “sözde” muhalifliğin geldiği nokta, Fikret Kızılok’un sözlerinde bahsettiği “Aydın”ların durumundan farksız.

Günümüz dünyasında temenni dilekleri sanal, duygular sanal, doğal olarak duygularla ortaya çıkan müzikler de anlık ve sanal oluyor.

Gerçek ve içten duyguların şarkılara dönüştüğü günleri görmek ümidiyle…

Kaan Çağlayangöl

Odatv.com 

 

@#ÖkkeşBölükbaşı ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul - Ocak.2020 - okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,


Sözde Muhalif Olmak

2020 yılını ne yazık ki iyi haberlerle karşılamadık. Özellikle son günlerde ülkemizde meydana gelen afet ve kaza haberleri toplumun her kesiminden insanı derinden etkiledi. Toplumu direkt olarak etkileyen acı olayların ardından toplumun bileşenlerinin refleks göstermesi olağan bir durum olmakla birlikte adeta bir görevdir. Duyarlılık, gelişen olaylara karşı tepki gösterme yeteneği anlamına gelir. Duyarlılığı hassasiyet ile de eş anlamı kullanabiliriz. Duyarlı bir kimse, toplumda meydana gelen, iyi veya kötü her türlü olaya karşı bir düşünce, hareket ve tepki gösterendir.

Konunun sanat ve sanatçı kısmı ise çok önemlidir.

Eğer sanatçı olarak addedilen kişiler bu refleksi göstermezlerse toplumdan uzak oldukları algısı oluşur ve bu algı zihinlerde, zamanla yerleşik bir hale gelir. Sanatçılar zaman zaman bu duyarlılığı sözleriyle ve açıklamalarıyla zaman zaman ise ortaya koyduğu eserlerle gösterirler.

Neredeyse tüm dünyadaki sanat çevresi de tarihe mal olmuş eserlerini böyle ortam ve durumlarda ortaya koyma becerisini göstermiştir. Bir savaş hali, bir doğal afet, toplumu etkileyen bir trajedi ya da bir sevinç olayı bu becerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Sadece kötü ve olumsuz konular dışında toplumun tümünü sevince boğan hadiseler de sanatçıları üretim yapmaya iter. Elbette olumsuz hadiselerde duyarlılığın artması ve gelişmesi, toplumun çoğunluğunun ortak hisleri haline geliyor.

TOPLUMCU SANATÇI OLMAK VE CEM KARACA

Görüyorum ki bugünlerde sanat camiasında, geçmiş günleri aratan bir eksiklik söz konusu. Belki bu duruma duyarsızlık ya da tepkisizlik demek doğru olmaz fakat bir refleks eksikliği kendini gün geçtikçe hissettiriyor.

Sözünü ettiğim toplumun tamamını etkileyen konularda ifrat ve tefrit durumu söz konusu. Geçmiş günleri aratan bir eksiklik söz konusu derken aklıma ister istemez 12 Eylül öncesi ortaya çıkmış şarkılar geliyor. Cem Karaca’nın başını çektiği, 1960’lı yılların sonundan itibaren ortaya çıkmış ve 1980 öncesine kadar devam etmiş olan ve şüphesiz toplumu etkileyen olaylar karşısında ortaya çıkmış şarkılardan söz ediyorum.

Bu duruma, Cem Karaca’nın Kardaşlar, Moğollar, Dervişan, Edirdahan ile yaptığı şarkıları örnek olarak verebilirim. Özellikle 1977 yılında Dervişan ile birlikte yaptıkları “Yoksulluk Kader Olamaz” albümü bu türün en önemli örneklerinden birisidir. Cem Karaca, toplumu ilgilendiren ve etkileyen konularla ilgili şarkı yapabilen birisiydi. Ne yazık ki o yıllarda olan olaylar kendisini uzunca bir süre Almanya’da, sürgünde yaşamaya mahkûm etti.

Belki de bu ülkeye gelen ses "Range"i en geniş şarkıcı olan Cem Karaca, böylece yaklaşık 10 yıl boyunca ülkesinde müzik yapmaktan mahrum kalmıştı. Sevenleri de onun sesinden…

Kaan Çağlayangöl 09.02.2020 08

 

@#ÖkkeşBölükbaşı ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul - Ocak.2020 - okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP