TESLİM TÖRE YAŞAMINI YİTİRDİ

Kendisi de Antalya'da bir hastanede tedavi görmekte olan yakın kadro arkadaşlarından *İşçi Kerim-Kerim El* Arkadaşına Başsağlığı dileklerini iletti.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

Haber

TESLİM TÖRE YAŞAMINI YİTİRDİ

Bir Yılı Aşkın Süredir Kanser Tedavisi Gören 68 Kuşağının Önemli İsimlerinden Teslim Töre, Tedavi Gördüğü İsviçre-Bern'deki Bern Beau-Site Hastanesi’nde Yoğun Bakımdaydı ve Bu Sabah Yaşamını Yitirdi.

Kendisi de Antalya'da bir hastanede tedavi görmekte  olan yakın kadro arkadaşlarından *İşçi Kerim-Kerim El* Arkadaşına Başsağlığı dileklerini iletti.

TESLİM TÖRE BİR SÜREDİR KANSER TEDAVİSİ GÖRÜYORDU.

1968 Kuşağı devrimci hareketinden Deniz Gezmiş ve arkadaşlarıyla birlikte THKO-Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu, sonrasında THKO MB ve TKEP-Türkiye Komünist Emek Partisi kurucularından olan Teslim Töre  siyasi sürgün olarak yaşadığı Bern’de yoğun bakıma kaldırılmıştı.Sağlık durumu kötüye giden Töre bu sabaha karşı yaşamını yitirdi.

TESLİM TÖRE.?

Malatya- Akçadağ ilçesinin Gölpınar köyünde 1939 yılında  doğdu. 1963’de TİP'e üye oldu. 1965’de Akçadağ İlçe Başkanlığına seçildi. Aynı sürede, Malatya da çıkartılan Haşhaş isimli yerel gazetede baş muhabirlik yaptı. Yazmış olduğu yazılardan dolayı yargılandı. 1969’da yayınlanmış bir bildiriden dolayı, altında imzası bulunan 6 arkadaşı ile birlikte tutuklanıp, Malatya Cezaevine kondu. 3 ay sonra yapılan ilk duruşmasında tahliye oldu.

Aynı yıl yapılan milletvekili seçimlerinde, Malatya’da “Bağımsız Sosyalist” milletvekili adayı oldu. Seçim sırasında ancak anti-demokratik olduğunu öne sürerek adaylıktan çekildi.

Deniz Gezmiş ve arkadaşları ile THKO’nun kuruluşunda yer aldı. Töre Nurhak’da Sinan Cemgillerin katledilmesinin ardından Suriye’ye geçti. Şam’daki FKÖ-Filistin Kurtuluş Örgütü ile ilişkiye geçti. Suriye’de THKO/MB-Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu Mücadelede Birlik adlı bir kitapta topladı. Töre arkadaşlarıyla birlikte THKO/MB adında bir örgüt kurdu. Örgüt sonrasıyla silah bırakmayı kararlaştırdı.

1 Mayıs 1980’ de THKO/MB yapmış olduğu Kongre ile, TKEP -Türkiye Komünist Emek Partisi’ni kurarak kendini fes etti. Türkiye’de yapılan kuruluş kongresinde, Teslim Töre, TKEP’in Genel Sekreterliğine seçildi.

12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası tekrar yurt dışına çıktı. 1982’de 8 Türk ve Kürt örgüt ve partisinin içinde yer aldığı FKBDC- Faşizme Karşı Birleşik Direniş Cephesi’nin kuruluşunda yer aldı.TKEP adına bu cephenin yönetiminde yer aldı.

Bunu takip eden süreçte, 1984’de Sol Birlik adında, 7 Kürt ve Türk parti ve örgütünün içinde yer aldığı bir platformun kuruculuğunda ve yönetiminde yer aldı.

Ağustos 1988’de tekrar Türkiye’ye döndü. 5 yıl İstanbul da TKEP sekreteri olarak illegal çalışmalar yaptı. 1993’de İstanbul da yakalandı. Cezaevine kondu. 11 Eylül 2001’de tahliye oldu.

Cezaevinde BSP-Birleşik Sosyalist Parti’nin kuruluşunda, kurucu üye olarak yer aldı. BSP’nin HADEP-Halkın Demokrasi Partisi ile 1994’de ittifak yaparak oluşturmuş olduğu seçim platformunun milletvekili adayı olarak Gaziantep’de seçime katıldı.

Töre cezaevinde ,1996 da kurulan ÖDP-Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin kurucu üyesi oldu. Cezaevinden tahliye olduktan sonra, politikaya kurucu üyesi olduğu ÖDP ile devam etti. 2002’ de yapılan parti kongresinde ÖDP’nin Parti Meclisi Üyeliğine seçildi.

Töre’ye 2004 tarihli duruşmada 22 yıl hapis cezası verildi, iyi halinden dolayı cezası 18 yıla indirildi. Karar savcı tarafından temyiz edildi.

Töre, 2003 tarihinde İsviçre’ye gelerek iltica talebinde bulundu. Bu tarihten itibaren yurt dışında yaşıyordu ve bir süredir de Bern Beau-Site Hastanesi’nde yoğun bakımdaydı.


@#ÖkkeşBölükbaşı ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Kasım.2019- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

 

Metni

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP