NEDİR BU 3.DALGA İLİŞKİLER.?

Nedir Bu; Love Buddy, Sense Buddy, Friends With Benefits Ve Sexting.?

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

NEDİR BU 3.DALGA İLİŞKİLER.?

Nedir Bu; Love Buddy, Sense Buddy,

Friends With Benefits Ve Sexting.?

Tüketim kültürü, bireyin de bir ürün haline gelip hızla tüketilmesine sahne olurken ilişkiler de bundan nasibini alıyor. Eskiden elini tutmadığımız birini yatağa götüremezken, şimdi yatağa götürmediğimiz birinin elini tutmaz haldeyiz. Hatta ve hatta yatağa götürdüğümüzün bile...

Sevgililik müessesesi yerini One Night Stand, Fuck Buddy, Love Buddy, Sense Buddy, Friends With Benefits, Sexting gibi çok amaçlı veya hiç amaçsız ilişki türlerine bıraktıkça kırık kalpler sokağında ne yer kalmış durumda, ne de sağlam biri... Yaralarından tanışanlar, tanışınca yaralayanlarla yarışıyor.

Bu sebeple de doğru insanı bulma kaygısı, bulduğumuz kişinin gerçekten insan  olduğundan emin olana kadar birçok dalda mücadele ediyor.

YANLIŞ EVLİLİKLER Mİ KÖRÜKLEDİ

Temeli bağ kurmaya odaklı ilişkilerde alıştığımız ilişki ve evlilik kavramları son yıllarda ciddi oranda irtifa kaybediyor. Örneğin evlenme sayısı her geçen yıl düşerken boşanmalar da dramatik bir biçimde yükselerek aradaki makas daralıyor. Keza istatistikler boşananların %70’nin yeniden evlendiğini gösterirken ikinci evliliklerin de %60’ı boşanmayla sonuçlanıyor.

Peki, evlilikten dili yananlar nereye gidiyor.? Son 50 yılda birlikte yaşama oranı yüzde 900 artmış durumda. Yani çiftlerin birçoğu için birlikte yaşama seçeneği artık evlilikten önce geliyor. Her iki ilişki türünün de birbiriyle ortak noktası Bağ Kurma arayışı.

Temeli bu anlayışa dayanan bir ilişki erezyona uğradığında ise kişiler büyük bir yıkım yaşıyor. Önce ilişkiye yükledikleri anlamlardan olurlarken kendilerini, ilişki anlayışlarını sorguladıkları hatta yeniden inşa ettikleri dikenli bir yolda buluyorlar.

SKOR HER ŞEYDEN ÖNCE

3. dalga ilişkilerin ortak yönü geleceğe, hatta 1 saat sonraya bile dönük bir vaat taşımaması. Çiftlerin büyük bir kısmı beklentilerden uzak cinsellik odaklı ilişkilerin daha dürüst ve gerçeğe uygun olduğunu savunuyor. Tabii ki bu ilişki türünün artışındaki en büyük etken kadındır.  Özellikle başarısız ilişkilerden çıkmış kadınlar için cinsellik bir tabu olmaktan çıktığında biriyle beraber olma noktasında toplumsal gereklilikler değil, fiziksel ihtiyaçların sesi daha çok çıkar durumda. Bu durum erkeklerin işini kolaylaştırırken, kadın alternatifinin cinselliğin tabu olduğu zamanlara göre artması aslında en çok da kadınların işini zorlaştırıyor. Alternatif fazla olunca rekabet hayal kırıklığını artırıyor.

HANGİ İLİŞKİLER MODA

Alternatif ilişkilerin en pratik görüleni One Night Stand yani tek gecelik ilişki. Bunu halihazırda ilişkisi olan bireyler de tercih ediyor. Hay hay ve bye bye arasındaki bu kısa süreç birçok ilişki için bir tehdit olarak görülmüyor. Vitamin gibi alınıp geçiliyor. Yeter ki tek gece, çok geceye dönüşmesin. Ola ki tablo buraya giderse ve konu sadece seks temelliyse o zaman taraflar birbirinin Fuck Buddy’si oluyorlar. Sadece yatakta görüşüyorlar. Yine vaat yok, gelecek yok, ortak zaman yok. Alan da memnun, veren de...

Bu iki çok karşılaşılan kavrama son zamanlarda eklenenler var. Mesela “Love Buddy” kavramı genellikle Fuck Buddy’likten terfi edilen bir alan. Paylaşım alanları genişliyor ama vaat yine ve tabi ki yok. Seks amacına artık duygu da eşlik ediyor. Sense Buddy” kavramı içinde seksin olmadığı tamamen duygudaşlık üzerine gelişen bir tür. Günümüzde sık karşılaşılmasa da, duygunun vücut bulmuş hali denilebilir. Özellikle cinsellik temelli ilişkilerden sıkılanlar için iyi bir deneme mekanizması. Sağlaması tuttuğunda bir sonraki adıma geçmek neden mümkün olmasın.?

“Friends with benefits” de yaygın ilişki türlerinden biri. Seks içeren arkadaşlık, Bir de “Sexting” var. Çiftler gerçek hayatta hiç yüz yüze gelmiyor. Tüm ilişkilerini yazışarak yürütüyorlar. İlişkileri tamamen hayal güçleriyle sınırlı ve hatta sınırsız mı demek daha doğru, bilinmez...

NASIL BAŞLIYOR, BASIL BİTİYOR

Günümüz ilişkilerinin büyük bir çoğunluğu sanal ortamda başlıyor. Örneğin Amerika’da birbiriyle tanışan çiftlerin yüzde 40’ı sanal ortamda karşılaşıyor. Teknoloji, ilişki modellerindeki yeni trendi iki açıdan destekler nitelikte. Hem çeşit hem hız. Sayıca daha çok kişiye, eskiye göre daha hızlı ulaşıyoruz. Aynı anda birden fazla ve farklı insana denk gelebilmek mümkün, tabii aynı hızla uzaklaşabilmek de... Son zamanlarda sosyal medyada sıkça dolaşan flört evreleri tasviri de bunu doğrular nitelikte:

Karşılıklı takipleşme

Sosyal medyadan what’s app’a geçme

Sabah günaydın mesajları

Uzun gece mesajları

Tam olarak istediğimi insan olduğunu karşılıklı olarak söyleme evresi

Bir gün aniden konuşmayı kesme

İstiklal Marşı

Kapanış

Bu tür karşılaşmaları ilişki ismiyle anmak ne kadar doğruysa, evrelerin hızlanmasıyla birlikte davranış biçimlerinin de uçlarda yer almaması kaçınılmaz. Son zamanlarda doğan kavramlardan biri olan “Love Bombing” tam olarak bu ilişkileri hedefliyor. Kişiyi bir anda ilgi yağmuruna tutmak, onu aradığı kişi olduğuna müthiş inandırmak ve sonunda bu tür ilişkilerin vardığı vazgeçilmez sonuç olarak “yok olmak”. Bu da artık günümüzde bir sanata dönüşecek kadar akılalmaz örnekler içeriyor. İlişkinin veya iletişimin her evresinde yok olmak mümkün. Hiçbir neden öne sürmeden, sessizce, hatta daha da ilginci bir şey olmamış gibi... Kısaca yok olmak günümüz ilişkilerinin sık kullanılanları arasında. Bu yüzden de herkes bir var, bir yok.

ÖZETLE...  

İlişkiler artık eskiye göre daha zor süreçler içeriyor. Kimse bağlanmamanın peşindeyken sürekli bağlı olduğumuz internet ve bağımlı olduğumuz sanal ortam aslında çoğumuzun  sadece kendine bağlı olduğunu kanıtlıyor. Haliyle de bir ortak buluşma kümesi olarak ilişki, yerini daha geniş alanlara ve anlamlara bırakmış durumda.

Hızlı tüketilen ilişkiler ruhsal obeziteye davetiye çıkarıyor ve bedensel doyumu beden doyumuyla şişmiş insanlar yaratıyor. Tabii ki kalplerimiz de giderek daha çok sıkışıyor. Değil sevecek, kan pompalayacak yer bile bulmakta zorlanıyor.

Bu yüzden de günümüz ilişkilerinin özeti, aslında zaten kısa bir özetten ibaret olması...

Elçin Demiröz, Odatv.com, 20.10.2019


@#ÖkkeşBölükbaşı ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –-Ekim.2019-- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP