04.03.2021
 
 
Kategoriler
   Güncel Haber
   Ýstanbul Haber
   Dünya Haber
   Trabzon-K.Maraþ
   Eðitim-Kültür-Sanat
   Siyaset-Politika
   Çevre-Doða-Turizm
   Sosyal Yaþam
   Söyleþi - Araþtýrma
   Saðlýk-Gýda-Tarým
   Sinema-Tiyatro-Dizi-Film
   Konuk Yazarlar
   Ekonomik Bakýþ
   Hukuksal Bakýþ
   Magazin-Aktüel
   Reklam-Ýlan-Satýþ
   Bilim-Teknoloji-Zirve
   Sosyal Bakýþ
   Toplumsal Bakýþ
   Tarihsel Bakýþ
   Müzik Magazin
   Medyatik.Bakýþ
   Cevap Hakký
   Black Sea
   Spor-Golf-Tenis-Boks
   Arþiv

Yazarlar
Bizden.Size

Ökkeþ BÖLÜKBAÞI
Academic Freedom for Boðaziçi University
Tüm yazýlarý..
DOÐAMIZ

Mikdat KADIOÐLU
BULUTLAR
Tüm yazýlarý..
Hatýralarým

Nuran NUHOÐLU
HEPÝMÝZ KERKENEZÝZ
Tüm yazýlarý..
Eko-Bakýþ

Abdurrahman YILDIRIM
Trabzon Turistik Merkez Olur mu.?
Tüm yazýlarý..
Uzay.Bakýþ

Musa ALÝOÐLU
TRABZON HAVALÝMANI
Tüm yazýlarý..
Tarihten Bir Yaprak

Mahiye MORGÜL
PÝSAGOR 8.SINIFTA BÖYLE ÖÐRETÝLÝYORSA.!
Tüm yazýlarý..
Hukuksal Bakýþ

Av. Cemil CAN
KILIÇDAROÐLU’NUN MUHTEREM EFENDÝSÝ.!
Tüm yazýlarý..
Eðitim Kültür Sanat

Emel Vildan Düzenli
TRT - Te. Re. Te. - TRT - Te. Re. Te. - TRT
Tüm yazýlarý..
68 DENÝZ 68

Selçuk Þahin POLAT
68'LÝLER VE DOSTLARI.! BASIN VE KAMUOYUNA
Tüm yazýlarý..
Sosyal Bakýþ

Fatih BACAK
TMTF 2018-2019 ALÝ ABALI PLAYOF MÜSABAKALARI
Tüm yazýlarý..
Geçmiþten Günümüze

Hüseyin IRMAK
CUMHURÝYET’E HEP DESTEK, TAM DESTEK
Tüm yazýlarý..
MEDENÝYET

Abdullah GÖZAYDIN
GEZÝCÝLER, AÐAÇSEVENLER NEREDELER.?
Tüm yazýlarý..
Sportif Bakýþ

Tekin KÜÇÜKALÝ
HAKSIZLIÐA KARÞI TEK YÜREK
Tüm yazýlarý..
Ýstanbul; Ýstanbul.!

Aslý Didari
DEÐÝÞMEYEN ÝSTANBUL; DEÐÝÞME ÝSTANBUL.!
Tüm yazýlarý..
Sosyal Bakýþ

Muhammet Akosman
BÝZANS’DA “HAYIR” DÝYOR.!.
Tüm yazýlarý..
Saðlýklý Bakýþ

Prof. Dr. Özler Aykan
RUHUNUZA & RUHUMUZA SAÐLIK…
Tüm yazýlarý..

Reklamlar




























Döviz Alýþ Satýþ
Dolar 1.6387 1.6466
Euro 2.1036 2.1137

    Saðlýk-Gýda-Tarým >> Manþet Haberler
  RUHUNUZA & RUHUMUZA SAÐLIK…

  ÇOCUKLARDA 4.YAÞ SENDROMU.?

  Dr. ROBERTO PETRELLA & COVÝD-19

  ÖLÜLERE BÝLE ÝLAÇ REÇETESÝ YAZMIÞLAR

  ÇELTÝK ZARARLILARI ÝLE DOÐAL MÜCADELE

  ÝSTANBUL’DA ZEHÝRSÝZ SOFRALAR BULUÞMASI

  *SÝLÝKON VADÝSÝ* - TRAKYA PROJESÝ NE OLDU.?

  GENÇ GÝRÝÞÝMCÝ SÝLÝKON VADÝSÝ'NDE

  BÝYOLOJÝK SAVAÞI ARILAR KAZANDI

  TARIMDA TEKELLEÞME VE YABANCILAÞMA.!

  SAÐLIÐINI DÜÞÜNENLERÝN DÝKKATÝNE

  CANAN KARATAY'DAN GERÇEK TIBBIN 10 ÞÝFRESÝ

  TARIMDA BÝRLÝKTE MÝLLÝ TESLÝMÝYET PROJESÝ

  HAYATIMIZLA OYNUYORLAR!

  ESKÝ GÜNLERE MÝ DÖNELÝM.?

    SAÐLIÐINI DÜÞÜNENLERÝN DÝKKATÝNE
HABERÝ PAYLAÞ : Google'da Paylaþ



SAÐLIÐINI DÜÞÜNENLERÝN DÝKKATÝNE

“SÝYEZ” KROMOZOMU DEÐÝÞMEYEN 12 BÝN YILLIK BUÐDAYIMIZ..!

DNA’sý ile Oynanan ve Genetik Özellikleri Bozulan Günümüz Buðdayýnýn Kromozom Sayýsý 42 - 48’e Kadar Yükseltildi.

Türkiye'de Yetiþtirilen Siyez Buðdayýnýn ise Kromozom Sayýsý 12 Bin Yýldýr “14”de.

Eskiþehirli Bakliyatçý Ýlhami Dayar, Bulgur Ve Unu Çok Faydalý Olan 'Siyez' Buðdayýnýn Tam 12 Bin Yýldýr Genetiðinin Ve Kromozomunun Hiç Bozulmadan Bugüne Kadar Geldiðini Söyledi.

37 Yýldýr Bakliyat Ürünleri Satýþý Yapan Ýlhami Dayar, Diðer Buðdaylarýn Kromozom Sayýlarýnýn Zamanla 42-48’e Kadar Çýkarýldýðýný, Ancak Siyez Buðdayýnýn 12 Bin Yýldýr Kromozom Sayýsýnýn Deðiþmeden 14’de Kaldýðýný Ýfade Etti.

Ýlhami Dayar, " Siyez buðdayý dünyanýn en özel ürünü. Þu anda mevcut buðdaylarýný hepsinin genetiði deðiþtirilmiþ, kromozom sayýlarý 42 ve 48’e çýkartýlmýþ ürünler. Siyez buðdayý orijinaldir ve genetiði hiç deðiþtirilmemiþtir.

12 bin yýllýk ve kromozom sayýsý 14 olan bir buðday çeþididir. Bu buðdaydan un ve bulgur yaptýrtýyoruz. Buðdayda glüten diye bir protein vardýr. Diðer buðdaylarda olan glüten insana zararlýdýr ama Siyez’deki glüten insana faydalýdýr.

Saðlýðýmýzý düþünüyorsak mutlaka genetiði deðiþtirilmemiþ Siyez bulguru ve ununu kullanmalýyýz. Normal buðday ile ayný zamanda yani ekim ayýnda ekilerek temmuz ayýnda hasat edilir. Kastamonu'nun Ýhsangazi ilçesinden getirtiyoruz. Orada bir kara deðirmene yaptýrýyoruz, bir gram dahi katký maddesi yoktur" diye konuþtu.

"Buðday Alerjisi Olan Müþterilerimiz Kesinlikle Rahatsýz Olmuyorlar"

Siyez buðdayýndan elde edilen ürünlerin buðday alerjisi olan kiþiler tarafýndan da tüketilebileceðini belirten Ýlhami Dayar, "Buðday alerjisi olan insanlar var. Bunlar çölyak hastalarý deðiller. Onlara doktorlar buðday ve türevlerini kesinlikle kullanmamalarý gerektiðini söylüyorlar.

Bizim buðday alerjisi olan müþterilerimiz bize gelerek Siyez buðdayýndan yapýlma ürünleri alabiliyorlar ve kesinlikle rahatsýz olmuyorlar. Ýnsanlar rahat bir þekilde tüketebiliyorlar.

Bulgurunu bulgur kullanýlan her yerde kullanabiliriz. Ununu da ekmek, kek ve çorba yapýmýnda kullanabiliriz. Lezzet olarak diðer buðdaylardan çok farklýdýr. Ben kendi evimde her zaman Siyez ürünlerini kullanýyorum.

Ýnce Siyez bulgurunun kilogram fiyatý 15 lira, kalýn pilavlýk olan bulgurun da 16 lira. Unun ise kilogram fiyatý 15 lira. Ayrýca protein bakýmýndan da çok zengindir. Siyez bulgurunu spor yapanlar kullanýrlarsa gerçekten çok faydasý olur. Çünkü protein ve enerji bakýmýndan zengin bir üründür" dedi.

"Belçika’ya Dönerken Siyez Unu Ve Bulguru Götürüyorum"

Belçika’dan þifalý sular için Eskiþehir’e gelen Hüseyin Kara isimli vatandaþ; Eskiþehir’e gelmiþken Siyez unu ve bulgurunu almadan dönmek istemediðini belirterek þunlarý söyledi:

"Eskiþehir’e geldim. Belçika’ya dönerken Siyez unu ve bulguru götürüyorum. Ýnternetten araþtýrdýðým kadarýyla kaybolan bir buðday çeþidi. Diðer genetiði oynanmýþ buðdaylardan deðil. Yani atalýk buðday, Tadý diðerlerine göre mükemmel. Özellikle ekmeði çok güzel ve þifalý, Yan etkisi yok, ayrýca kilo yapmaz." 

20 Þubat 2019

 

AVRUPA NÜKLEER SANTRALLERÝNÝ KAPATIYOR

Ýspanya 2035 yýlýna kadar bütün nükleer santrallerini kapatmayý planlýyor. Ülkedeki enerji ihtiyacýnýn tamamýný yenilenebilir kaynaklardan karþýlamayý hedefleyen hükümet, nükleer santrallerin tamamýný kullaným dýþý býrakacaklarýný açýkladý.

Ýspanya'da sosyalist Pedro Sanchez hükümeti, 2050 yýlýndan itibaren sadece yenilenebilir enerji kaynaklarýný kullanma planý kapsamýnda 2025-2035 arasý süreçte ülkedeki yedi nükleer santralin tamamýný kapatmak istediklerini belirtti.

Enerji Bakaný Teresa Ribera, hükümetin bütçe tasarýsýnýn reddi halinde erken seçim çaðrýsýnda bulunacaklarý açýklamasýyla eþ zamanlý olarak enerji planýný duyurdu.

Fransa: Greenpeace insansýz hava aracýyla nükleer santrale sýzdý

Brüksel'de 35 bin genç iklim deðiþikliðine karþý yürüdü

Video | Zeytin aðaçlarýný evlat edinerek ekonomiye katký saðlýyorlar

Sanchez Hükümetinden Ýklim Deðiþikliðiyle Mücadele Adýmý

Bakan Ribera, iklim deðiþikliðiyle mücadeye yönelik taslak planýn hükümet tarafýndan parlamentoya 22 Þubat'ta sunulacaðýný söyledi.

Baþbakan Pedro Sanchez ise elektrik ihtiyacýnýn yüzde 40'ýný yenilenebilir kaynaklardan saðlayan Ýspanya'nýn enerji sisteminin yeniden düzenlenmesi için 2021 ile 2030 arasý 235 milyar euro yatýrým talep edileceðini açýklamýþtý.

Geçen yýl hazýrlanan taslaða göre hükümet 2040 yýlýndan itibaren petrol, dizel ve hibrit araç satýþlarýný yasaklamayý amaçlýyor. Hükümetin bir diðer hedefiyse rüzgar ve güneþ enerji santralleri gibi yenilenebilir enerji için yýlda en az 3 bin megawattlýk tesis kurulumunu teþvik etmek.

Ýspanya'nýn elektrik ihtiyacýnýn yüzde 20'den fazlasý karþýlayan nükleer enerji santrallerinin kaldýrýlmasý, muhafazakar seleflerinden geçen yaz güven oylamasý sonrasý görevi devralan sosyalist Sanchez hükümetinin seçim vaadiydi.

2000’li yýllarda yaþayan bir insan, 12 bin yýlýnda veya 102 bin yýlýnda yaþayan bir insanla nasýl iletiþim kurabilir? Bu beklenmedik sorunun cevabý nükleer atýklarda yatýyor. Nükleer santrallerde enerji üretiminde radyoaktif hale getirilen maddeler 100 bin yýl daha dünya üzerinde varlýðýný sürdürecek.

Atom enerjisini bulup nükleer santraller kurmaya baþladýðýmýzdan bu yana oluþan radyoaktif atýklarý topraðýn derinliklerine, hep biraz daha derine gömüyoruz. Kamuoyu bu konuda ikiye bölünmüþ durumda: Bir taraf nükleer enerjinin kullanýlmaya devam edilmesinden yana, diðer taraf kesinlikle karþý çýkýyor.

Her þekilde gelecek nesilleri arkamýzda býrakacaðýmýz bu sýradýþý mezar hakkýnda uyarmakla yükümlüyüz. Çünkü atalarýnýn oluþturduðu tonlarca nükleer atýkla binlerce yýl boyunca baþ etmek zorunda kalacaklar.

51., 130. ve hatta 1000. yüzyýlda yaþayacak insanlarý topraðýn altýna gömdüðümüz bu atýklarýn tehlikeli, hatta ölümcül olabileceði hususunda uyarmamýz mühim. Bugün dünya üzerindeki tüm nükleer santralleri kapatsak dahi bugüne kadar oluþturduðumuz 100 bin yýl sonra yok olacak nükleer atýklarýn idare edilmesi gerekecek.

Söz uçar yazý kalýr

Kazalara engel olmak için alýnmasý gereken en önemli tedbirlerden biri nükleer atýklarýn depolandýðý alanlarýn unutulmasýna engel olmak. Peki ama günümüzden binlerce yýl sonra yaþayacak insanlar için anlaþýlýr mesajlar býrakmayý nasýl baþaracaðýz? Bu mesajlarýn yok olmayacaðýndan, anlamýný yitirmeyeceðinden nasýl emin olabiliriz?

Gelecek nesilleri korumak için kolay ulaþýlýr, anlaþýlýr, dayanýklý arþivler oluþturmalýyýz. Ýnsanoðlu yazýyý bundan 5500 yýl önce buldu. Tarihin yazýyla baþladýðý sözünün de hatýrlattýðý gibi, bir þeyi unutmamak istiyorsak, not alýrýz. Fakat günümüzde, kayýt gereçleri hýzla deðiþiyor: kaðýt, usb anahtarý, bulut depolama sistemleri...

Nükleer enerji kullanmaktan yana olan Fransa’da soruna çözüm bulmak önemli. Fransýz Nükleer Atýklarý Ýdare Ofisi ANDRA, ortak belleðin korunmasýnda ve gelecek nesillere aktarýlmasýnda tarihçilerin, antropologlarýn ve dil bilimcilerin oldukça önemli bir rol oynadýklarýnýn altýný çiziyor.

Ofis depolama alanlarý üzerine iki tip arþiv oluþturuyor: Ýlki klasik kaðýttan çok daha saðlam olan kalýcý kaðýtlar kullanýlarak oluþturulan arþivler. Ýkincisi ise 400 bin A4 kaðýdýna eþit bilginin depolanabileceði ve 2 milyon yýl boyunca varlýðýný koruyacak olan safir disk.

Bilgileri platinyum tabanlý levhalarda saklayan safir diskin içindeki sayfalar minyatürize ediliyor. Kýsacasý, bilgilere ulaþmak için tek ihtiyaç duyulan bir mikroskop olacak.

Nükleer atýk tesislerinin 3 boyutlu denetimi

Avrupa'nýn nükleer atýklarý nerede saklanacak?

Repoter programý bu hafta Avrupa’daki nükleer santrallerin atýk maddelerini nasýl sakladýðýný konu alýyor. Avrupa Birliði’nde alýnan yeni karara göre, üye ülkeler nükleer santrallerin atýklarýný nasýl ve nerede sakladýklarýný açýklamak zorunda. Fransa, Ýsveç ve Finlandiya radyoaktif madde içeren bu atýklarý nasýl saklayacak? Gelecek nesiller bu tehlikeden uzun yýllar nasýl korunabilir?

Hepsi Reperter programýnýn bu haftaki bölümünde…

Burasý belkide dünyanýn en tehlikeli atýklarýnýn konulduðu yer. Yani nükleer atýklar… Fransa’nýn güneyinde, yüksek güvenlik þartlarý altýndaki ANDRA laboratuarýndayýz. Burada bir milyon yýllýk güvenli bir depolama alaný aranýyor. Alain yer altýnda bize rehberlik edecek. Avrupa Birliði Meclisi, üye ülkelerin nükleer atýklarýný nasýl bir þekilde sakladýðýný açýklamasýný istedi ve þu anda görüþmeler daha yoðun bir hal aldý. Ýsveç, Finlandiya ve Fransa’nýn uzun yýllardýr biriken nükleer atýklarýný þimdi güvenli bir þekilde depolamasý gerekiyor.

Alain Rolland, ANDRA Laboratuarý, Teknik Müdür: “Þimdi yerin 500 metre altýna giden asansörü çalýþtýracaðýz. Burada hala devam eden 50 tane deney yapýlýyor. Bazýlarý 7 yýl sürdü ve bize birçok bilgi verdi. Amaç gelecek yýllarda saklama yapabileceðimiz alan hakkýnda en iyi bilgiye ulaþabilmek. Ayrýca bölgedeki sýcaklýðý da ölçüyoruz çünkü bazen ýsý çok yükselebiliyor. Buna raðmen killi kayalarýn yapýsýnda bir deðiþme olmuyor.’‘

Almanya kaya tuzu ile bu iþi çözmeye çalýþýrken Finlandiya ve Ýsveç yerin altýnda granit taþlý depolar inþa etti. Alain’in söylediðine göre Fransa, 80 bin metre küplük bir alana radyoaktif maddeleri depolayýp, burayý 160 milyon yýldýr deðiþmeyen kil tabakasý ile kaplayacak. Ancak yer altýndaki bu alan, tamamiyle nasýl mühürlenecek?

Alain Rolland, ANDRA Laboratuarý, Teknik Müdür: ‘‘Ana fikir açýkta kalan yerleri kil ile doldurmak. Tazyikli su ile basýnç uyguladýktan sonra duvarlar arasýnda açýkta kalabilecek küçük çatlaklar da kapanacaktýr. Fakat milyonlarca yýl boyunca oluþan diðer kayalarýn kaymasý durumunda açýða çýkacak bazý sýzýntý boþluklarý olabilir. Bu sebeple killi katmanýn geniþlemesine kayalarýn tepki göstermesi çok doðal.’‘

Sesini herkese duyurabilmek. Bure kasabasýnýn bu kilise sokaðýndaki eylemciler bir ahýrý onarmýþlar. Buraya ‘direniþin yuvasý’ diyorlar. Yüzyýllarca sürecek güvenlik tedbirlerine inanmýyorlar.

Froncois da buna inanmýyor. Nükleer karþýtý bir eylemci olmadan önce kendisi otistik çocuklarýn eðitmenliðini yapýyordu. Þu anda megafonu tamir ediyor. O sözünü esirgemeyen biri…

Francois Mativet, Nükleer Karþýtý Eylemci: ‘‘Durumun yalan olduðunu söylüyoruz ve bunu onlar da biliyorlar. Buranýn inþasý baþladýðýndan beri bazý zayýf güvensiz bölgelerin oluþtuðunu gördük. Ancak bu topraklarýn canlý olduðunu unutmamalýyýz. Bazý çatlaklar olduðunu biliyoruz. Bilimsel olarak suyun hiçbir þekilde sýzmayacaðýný kim garanti edebilir? Bu utanç verici bir durum.’‘

Bölge görevlisi kesin bir þekilde durumun kontrol altýnda olduðunu söylüyor. Proje çok büyük. Yer altý tünelleri için yaklaþýk 100 kilometre kazý yapýlacak.

Þu ana kadar projeye bir milyon euro harcanmýþ. Ancak buradaki yetkili genel giderlerin toplam 16 milyar euroyu bulduðunu söylüyor. Meclisteki komisyon yetkilileri ise bu rakamýn iki katýna çýkmasýndan endiþe ediyor.
Muhalefet partileri atýklarýn yere yakýn bir yere gömülmesini teklif etmiþ. Ancak bu konuda herhangi bir yetkisi olmayan bölge müdürü bu iþin yerin altýnda yapýlmasýný savunuyor.

Alain Rolland, ANDRA Laboratuarý, Teknik Müdür: ‘‘Bu tehlikeli atýklarý normal bir alanda nasýl güvenli bir þekilde saklayacaðýmýzý kontrol edemeyebiliriz. Çözüm olarak yerin altýndaki derin yerleri keþfettik.’‘

Cevaplarý ararken Finlandiya’nýn uçsuz bucaksýz ormanlarýndan geçiyoruz. Nükleer atýklarý devasa kayalarýn içerisine gömmek acaba iyi bir fikir mi.?

Esa Harmada, Finlandiya Ekonomi Bakanlýðý’nýn enerji departmanýnda çalýþýyor. Bizi evine davet etti.

Esa Harmala, Maliye Bakanlýðý, Genel Müdür: ‘‘Buradaki kaya havzasý çok eski ve dünyadaki en sert yapýya sahip. 2.500 milyon yýldýr sabit duruyor ve daha çok uzun seneler de böyle kalacaða benziyor.’‘

Dört saatlik bir yolculuðun ardýndan Finlandiya’nýn nükleer merkezi Olkiluoto þehrine varýyoruz. Bu yarýmada da santral deniz suyu ile soðutuluyor.

Burada Jussi ile tanýþýyoruz. Jeoloji mühendisi geçtiðimiz on sene içerisinde yerin altýndaki kýrýk ve çatlaklarý incelemiþ. Kendisine deniz suyunun nükleer atýk alana girme riskinin olup olmadýðýný soruyoruz.

Jussi Mattila, Jeoloji Mühendisi, Posiva: ‘‘Çatlaklarýn yoðun olduðu alanlarda deniz ile baðlantý kurmuyoruz. Ayrýca burada kýrýklarýn olduðu yerler daha çok denizin altýnda ve suyu içeri pompalayacak hidrolik baský yok.’‘

Jussi kapýyý açýyor. Finlandiya’nýn yer altý derinliklerine iniyoruz.

Doksanlý yýllara kadar Finlandiya nükleer atýklarýný Rusya’ya gönderiyordu. Ancak meclis radikal bir karar aldý ve bu iþlem yasaklandý. Verilen mesaj þuydu: ‘Kendi nükleer atýklarýmýzla baþa çýkmayý öðrenmeli ve dýþa baðýmlý olmamalýyýz.’

Ancak derinlerde bir yerde su çoktan sýzarak kayalýk atýk bölgeye ulaþtý bile…

‘‘Aslýnda burada su bulunuyor. Bu sorun olur deðil mi?’‘

Jussi Mattila, Jeoloji Mühendisi, Posiva: ‘‘Bu sorun olmaz. Nükleer atýklarý metal saklama kaplarýna koyduktan sonra bu kaplarý ve daha sonra da kayalarýn aralarýný koruyucu çamurla dolduruyoruz. Ancak burasý çok yoðun bir sývý akýþýna maruz kalýrsa iþe yaramayacaktýr çünkü koruyucu çamur eriyecektir.’‘

Yeraltý atýklarýnýn beþte biri nemli olduðu için çok riskli. Bu sebeple kullanýlamýyor.

Bu nükleer atýk maðarasý için bugüne kadar tam 3 milyon euro harcanmýþ.

Burada bazý çatlaklar bulunuyor. Nükleer atýk depolarýna bir gün zarar gelirse sonuçlarý ne olabilir?

Jussi Mattila, Jeoloji Mühendisi, Posiva: ‘‘Yeryüzüne çýkan patika yollar var. Engelleme sisteminin çökmesi durumunda ana kayaç bloklarýnýn kapasitesi nükleer sýzýntýyý durdurma gücüne sahip. Yani sýzýntý devam etse dahi yeryüzüne ulaþmasý yüzyýllarý bulacaktýr.’‘

Maðaranýn bir kýsmý, hafif ve orta derece nükleer atýklar için kullanýlmaya baþlanmýþ. Jussi bizi içeri götürüyor. Radyoaktif madde sýðýnaðýn 33 metre derinliðinde saklanýyor.

Finlandiyalý siyasiler gerekli kanunlarý çýkarmayý baþarýrsa, yüksek radyasyon içeren atýklarýn ilk kýsmý 2022 yýlýnda depolanacak. Yüzyýl sonra da maðaralarýn kapatýlmasý planlanýyor. Ancak bu nükleer atýk deposu gelecek buzul çaðýna dayanabilecek mi, bilinmiyor.

Jussi Mattila, Jeoloji Mühendisi, Posiva: ‘‘Finlandiya ve Ýsveç‘in kuzey kesimlerinde buzul çaðý dönemine ait oluþumlar var. Eðer bahsettiðim buzul tabakasýna zarar verirseniz yýkýcý bir deprem meydana getirirsiniz. Buradaki senaryo da ayný, Biz de Olkiluoto da benzer bir þeyi yaþayabiliriz.’‘

Radyo-aktif atýklar, dev silindirlerin içine konulacak. Finlandiya yer altýnda çok büyük bir bakýr hazinesi saklýyor.

Jussi Mattila, Jeoloji Mühendisi, Posiva: ‘‘Bu dev borularýn her biri için yaklaþýk 7 ton bakýr kullanýldý ve bunlardan bizde beþ bin adet bulunuyor. Ancak hayati önem taþýyorlar. Çünkü gelecek nesilleri atýk maddelerden bu yöntem ile koruyoruz.’‘

Fransa’ya geri dönüyoruz. Corinne, sanatýný nükleer atýklardan korunmak için kullanýyor.

Corinne Francois, Nükleer Karþýtý Eylemci, Bure- Fransa: ‘‘Ýnsanlar bu bilgileri yýllar sonra unutabilir. Eðer torunlarýmýz bu atýklarýn saklandýðý yerlere bilmeden girerse çok büyük sorun olur. Çünkü aradan yüzlerce, binlerce sene geçecek. Bölgeye hiçbir þekilde giriþ yapýlmamalý.’‘

Avrupa nükleer gücün altýn çaðýný geride býraktý. Peki ya Fransa? Þu anda elektrik enerjisinin yüzde 75’i nükleer santrallerden elde ediliyor ancak hükümet 2050 yýlýnda bu oraný yüzde 50 oranýna düþürecek.

Þu anda Avrupa’nýn elektrik ihtiyacý yenilenebilir enerji kaynaklarýndan elde ediliyor.

Finlandiya Maliye Bakanlýðý Enerji Bölümü Genel Müdürü Esa Harmala, Finlandiya’nýn nükleer enerji karþýtý kararlarýný ve Finlandiya’nýn nükleer atýk depolama yöntemini ve bunun için inþa edilen yer altý saklama bölgelerini anlattý. Euronews ekibi kendisi ile Helsinki’de buluþtu. Röportajýn tamamýný dinlemek için lütfen linki týklayýnýz. (Ýngilizce)


Bonus interview: Esa Härmälä

Bure Stop 55 grubu üyesi, Fransýz nükleer eneji karþýtý eylemci Corinne Francois, Bure þehrinde (Meuse/Haute- Marne) yapýlmasý planlanan nükleer atýk deposuna karþý bir savaþ baþlattý. Euronews ekibi kendisi ile Barle-Duc’da buluþtu. Röportajýn tamamýný dinlemek için lütfen linki týklayýnýz. (Fransýzca)
Interview bonus : Corinne François, militante anti-nucléaire

Fransýz nükleer enerji karþýtý eylemci FrancoisMativet, Bure þehrinde (Meuse/Haute- Marne) yapýlmasý planlanan nükleer atýk deposuna karþý gösterilerini devam ettiriyor. Röportajýn tamamýný dinlemek için lütfen linki týklayýnýz. (Fransýzca)
Interview bonus : François Mativet, militant anti-nucléaire

Bure’deki ANDRA Laboratuvarý Teknik Müdürü Alain Rolland, Fransa’nýn neden nükleer atýklarýný yerin çok derin bir bölgesinde inþa edilen bir depoda saklamak istediðini Euronews’e anlattý. Ýzlemek için lütfen linki týklayýnýz. (Fransýzca)
Interview bonus : Alain Rolland, directeur technique de l’ANDRA

 (Mâide 5) “Ey insanlar.! Yeryüzünde bulunanlarýn helâl ve tayyib olanlarýndan yiyin, þeytanýn peþine düþmeyin; zira þeytan, adý tayyib bile olsa sizin alenen düþmanýnýzdýr. O, size ancak kötülüðü, hayasýzlýðý ve bilmediðiniz þeyleri Allah adýna söylemenizi, yapmanýzý emreder.”

Can Kemal Özer

  

@#ÖkkeþBölükbaþý ©#MedyaGünebakýþ

Ökkeþ Bölükbaþý, Ýstanbul –Nisan.2019– okkesb61@gmail.com, http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,

    Diðer Haberler
  • RUHUNUZA & RUHUMUZA SAÐLIK…
  • ÇOCUKLARDA 4.YAÞ SENDROMU.?
  • Dr. ROBERTO PETRELLA & COVÝD-19
  • ÖLÜLERE BÝLE ÝLAÇ REÇETESÝ YAZMIÞLAR
  • ÇELTÝK ZARARLILARI ÝLE DOÐAL MÜCADELE
  • ÝSTANBUL’DA ZEHÝRSÝZ SOFRALAR BULUÞMASI
  • *SÝLÝKON VADÝSÝ* - TRAKYA PROJESÝ NE OLDU.?
  • GENÇ GÝRÝÞÝMCÝ SÝLÝKON VADÝSÝ'NDE
  • BÝYOLOJÝK SAVAÞI ARILAR KAZANDI
  • TARIMDA TEKELLEÞME VE YABANCILAÞMA.!



























  • Editörden

    TRABZONLULAR BÝRLEÞÝNÝZ

    Trabzonlular Birleþiniz. Trabzonlu Ýþadamlarý, Ýþkadýnlarý, Çalýþanlar, Genç Kýzlar-Erkekler, Okuyan çocuklar Birlik ve Bütünlüðü Saðlamak Sizin Ellerinizde..!
    Devamý..
    Son Dakika
      - RUHUNUZA & RUHUMUZA SAÐLI
      - ÇOCUKLARDA 4.YAÞ SENDRO
      - Dr. ROBERTO PETRELLA & CO
      - ÖLÜLERE BÝLE ÝLAÇ REÇETES
      - ÇELTÝK ZARARLILARI ÝLE DO
      - ÝSTANBUL’DA ZEHÝRSÝZ SOFR
      - *SÝLÝKON VADÝSÝ* - TRAKYA
      - GENÇ GÝRÝÞÝMCÝ SÝLÝKON VA
      - BÝYOLOJÝK SAVAÞI ARILAR K
      - TARIMDA TEKELLEÞME VE YAB
      - SAÐLIÐINI DÜÞÜNENLERÝN DÝ
      - CANAN KARATAY'DAN GERÇEK
      - TARIMDA BÝRLÝKTE MÝLLÝ TE
      - HAYATIMIZLA OYNUYORLAR!
      - ESKÝ GÜNLERE MÝ DÖNELÝM.
      - ÞEHÝR HASTANELERÝ KÜLLÝYE
      - SANOFÝ SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝK
      - CANAN KARATAY’IN BÝLÝMSEL
      - CANAN KARATAY BOOKS HARVA
      - 12 SORU DA DÝYABET VE TIB


    Günün Sözü

    HÜKÜMETLERÝN ÝCRAATI MENFÝ OLUP DA MÝLLET ÝTÝRAZ ETMEZ VE ÝKTÝDARI DÜÞÜRMEZSE BÜTÜN KUSUR VE KABAHATLERE KATILMIÞ DEMEKTÝR.

    M.K. ATATÜRK


    Anket
    KÜRESEL EKONOMÝK KRÝZ
    TEÐET GEÇTÝ
    DELDÝ GEÇMEDÝ





    Reklamlar












































     



    © 2009 Bu Site Ökkeþ BÖLÜKBAÞI tarafýndan hazýrlanmakta ve yayýnlanmaktadýr.
    Her hakký saklýdýr. Ýzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayýnlanamaz.