"LEARN WİTH BOUNCY” NE ÖĞRETİYOR.?

İngilizce 4.Sınıf Ders Kitabı “Learn With Bouncy” Ne Öğretiyor.?

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

“LEARN WİTH BOUNCY” NE ÖĞRETİYOR.?

İngilizce 4.Sınıf Ders Kitabı “Learn With Bouncy” Ne Öğretiyor.?

 

            MEB yayını 4.Sınıf İngilizce (2018-2019) ders kitabını eba.gov.tr adresinden indirip incelemeye başladım. Gördüm ki açtığımız onca davadan ve yaptığımız onca suç duyurusundan sonra artık benzer hataların yapılamayacağını boşuna hayal etmişiz. Kaldırılan kitabın yerine daha kötüsü geliyor.

            İlân ettikleri gibi Atatürk’ü ders kitaplarına artık koyarlar diye bekleyenler vardı. Koydular, ancak daha farklı tekniklerle daha da sanallaştırma yoluna gittiler.

            Yenisinde ünitelere neyi eklediler neyi çıkardılar buna bakmadan, çocuğa görsel yolla örülen tuzaklardan söz edeceğim. İkinci ve üçüncü sınıf kitaplarında da fark ettiğim ortak değişikliklerden söz edeceğim. Örneğin 3.sınıf kitabında çokça mavi balina resimleri var. Hepsinde değişik tarzda giyinmiş olarak türbanlı öğretmen veya genç aile bireyleri var.

İngilizce gramer çok bozuk veriliyor. Örneğin çocuk kendisi olarak hiçbir cümle kurmuyor, özellikle bir çizgi film karakterinin rolüne girerek konuşturuluyor. Çocuğun o sanal kişiden rol kapacağı bir yana, çocuk kendisi olarak düşünüp de cümle kuramaz, bu şekilde gramer öğrenemez. Dil öğretiminin gerçek kişilerle kurulan diyaloglarla yapılması gerektiğini bir eğitimci yazar bilmiyor olamaz.

Şimdi zıp zıp havalarda dolaşan uçan pembe balık Bouncy’den çocuklarımız nasıl İngilizce öğreneceklermiş, görelim.

 

Kapak:

Havada uçarken sayfaları açılmış bir kitap var ve kitabın üzerinde yükselen yazı ve resimler var. Farklı açılara yerleştirilmiş bu yazı ve resimlerin ait olduğu düzlemler birbiri üzerine bindirilmiş haldedir. Uzakta bir hayalet okul var; çadır mıdır okul mudur belli değil. Ne düzlükte ne tepedeler. Kapakta oldukça kaotik bir durum var.

Kitap boyunca her sayfada göze çarpan Bouncy adında yönetici rolünde uçan pembe balık var; onun verdiği komutlara göre hareket ediliyor. Yani çocuğumuz İngilizce öğrenecek zannederken hayali bir imgeden emir almayı öğrenecek.

 

           

Kapaktaki yazılar farklı renklerde ve dağınıktır. Böyle kuralsız yazılar çocuğun aklını karıştırır ve yazım kurallarını öğrenmesine engel teşkil eder.

 

Atatürk’ü Uçan Balığa Anlattırmak: (Sayfa 40)

Atatürk’ü anlatmayı bir hayali karaktere verip “Türk tarihinde önemli bir karakterdir” dedirtmek ve bu yolla Ulu Önderimizi seviyesi düşük bir anlatımın içine sokmak, Ata’mıza yapılmış büyük saygısızlıktır.

 

Atatürk’ü anlatmak için çizgi karakteri konuşturmak çok büyük hatadır ve üstelik Atatürk için kullandığı cümlede “karakterdir” denilmesi daha da büyük hatadır, saygısızlıktır.

Bu imajı pekiştirmek üzere aynı yazının hemen altına “3 Cartoon Characters” tabelası koymak bir kere daha saygısızlıktır. Atatürk’ün çizgi karakter haline getirmekle eştir, büyük saldırıdır.

Ayrıca, öğrenciye “kürek çekmek” (row) kelimesini öğretmek için Atatürk’ün kayıktaki resmini araç olarak kullanmak bir kere daha yanlıştır, saygısızlıktır.

Atatürk’ün farklı ortamlardaki fotoğraflarını buradaki gibi gelişigüzel bir araya getirmek de yanlıştır. Çocuk ünitede verilmek istenen bilgiyle hepsini birden eşleştiremez, çünkü Atatürk hakkında tam bir bilgiye henüz sahip değildir. 

Son bir yanlış daha; sanal karakterle gerçek fotoğraflar aynı sayfada harmanlanırsa bundan uyumsuzluk ortaya çıkar. Uyumsuzluk (asimetri) ise akılda kalıcılığı engelleyen durumdur, eğitim kitaplarında kullanılması kitabın eğitsel değerini düşürür ve bu düşüş fotoğraftaki gerçek kişilerin değerini de düşürmeye sebebiyet verir.

Atatürk’ü ders kitaplarına koymak, koydum demek için yetmez, sayfanın düzeninde ve görsel tasarımda gereken özenin de gösterilmesi gerekir.

 

Meslekleri Öğretirken... (Sayfa 81)

Okulun önünde ince belli türbanlı bayan öğretmen görüyoruz... Meslekleri öğreten bu görselde diğer çalışanları gayet ciddi duruşta resmederken öğretmenin bu şekilde ince belli daracık giysili, kolları oynamaya kalkmış, gülerken ve türbanla resmedilmesi hem öğretmenlik mesleğine hem türbanlı bayanlara gönderilmiş bir örtük mesaj gibidir.

.

                 

Görseldeki orantısızlıklar ayrıca göz yoracak kadar rahatsız edicidir.

Türbanlı bayan öğretmen figürü diğer sınıfların İngilizce kitaplarında da var. Örneğin pantolonlu türbanlı, uzun etekli türbanlı, gibi. Bunlar bir şeylere bizi hazırladıklarının da mesajlarıdır.

           

           

Piknikte Biri Yer Biri Bakar... (Sayfa 121)

Bu sayfada Bouncy hiç konuşmuyor. Üstelik pikniğe götürülmemiş gibi oraya uçurtmaya takılarak gelmiştir. Ağacın çatalından aç gözlerle gizli gizli ne yediklerine bakıyor. Kızgındır, dişleri öfkeden dökülmüştür. Son karede onu elinde elmayla onlara öfkeyle bakarken  görüyoruz. Bouncy’ye yoksul ve aç rolü verilmiş, diğerli ise oldukça iyi şeyler yemiştir.Bu resimle “Biri yer biri bakar ondan kıyamet kopar” atasözünün fotoğrafı çizilmiş gibidir. 

 

Acaba bu ders yılında ülkemizde zengin yoksul uçurumu büyüyecek de toplumsal gerginlik yaşayacağımız mı resmedildi, bu mesajı ders kitabına resmetmek mümkün müdür?

Artık her ünitede bir mesaj göre göre bu da mümkündür demek istiyorum.

 

Bayraklar Neden Böyle Diye Sormayalım mı? (Sayfa: 133)

Köşeleri yuvarlanmış, sanki çay tepsisi yapılmış da kenarları ondan öyle, el tutma yeri var.

Ya aşağıdakiler neden öyle kesik acaba?  

Gerçi bu sayfa etkinlik için resimleri kesme sayfadır, fakat bu hale getirilmiş  bayraklarla etkinlik yapılsa ne olacak ki... Yapılan işle çocuğun eğitsel kazanımı bayrağın kesilebileceğidir ve bu çok anlaşılabilir haldedir. 

Az daha dikkatle bakınca, ceketli Türk çocuğunun göğsünde ay ile yıldız sağa sola ayrılmış haldedir.

                 

Tarih boyunca ay yıldız bu şekilde parçalanmış halde hiç resmedilmemiştir.

Burada çok daha büyük bir örtük mesaj sezilmektedir.

 

Böyle Matematik De Öğretilmez Cetvel de...(Sayfa: 19)

 

Yukarıdaki görselin İngilizce sorusunda “Kaç tane kalem? Kaç tane cetvel?” diye eksik cümle kurulmuştur. Oysa “Masanın üzerinde kaç tane kalem var? Masanın üzerinde kaç tane cetvel var?” diye sorması gerekirdi. Artık Türkçe de olsa İngilizce de olsa eğitim programlayıcıları çocuklara doğru düzgün hiçbir şey öğretmek istemiyorlar.

Kalemlerin bulunduğu bu görsel geçen yılın mavi balinalı 1.sınıf matematik kitabında da vardı, kitaba suç duyurusu yaparken bu görselin bozuk olduğunu anlatmıştım. Yinelemek durumundayım:

a-Dağınık duran nesneler ritmik dizilişte olmadıkları için insan beyni bunu algılamakta zorlanır. Çocuğa “dağınık duran nesneleri say” denmez. Çocuğun gözlerine de yazıktır.

b- Cetvel bir tane olur, o da üzerindeki santimetreleri görmek içindir. Cetvel “kaç tanedir” gibi sayı saymayı öğretmek için kullanılmaz.

Ayrıca, üzerindeki santimetreler seçilemeyecek kadar küçültülen cetvel resmi ders kitabına konulmaz; çocuğun birim santimetre kavramı almasına engeldir.

 

Diğer İngilizce Kitaplarında Türbanlı Öğretmenler...

İngilizce 3, MEB. Sayfa 169:

 

Bu kitapta on kadar sayfada intihar oyunu mavi balina görseli var. Örnek

 

3.cümle: Bu bir balinadır. Büyük ve mavidir. Ben balinaları severim.

Resimdeki balina tipik mavi balinadır. İnternetteki oyunu yasaklandığı halde resimleri İngilizce ders kitaplarından ve Türkçe 1.sınıf kitaplarında kaldırılmamıştır.

Eba.gov.tr adresinde yayınlanan Monopol yayınlarına ait “CHEER UP3” adlı diğer bir 3.Sınıf kitabının içerisinde de çok sayıda türbanlı kadın ve mavi balina görselleri var.

....

 

İngilizce 2.Sınıf Kitabında...

Bilim ve Kültür Yay. Sayfa 78:

 

Zehirli Yılanlar Ve “Momo” Adlı Korku Oyununa Özendirme...

Çocuklar için ölümle sonuçlanan korku oyunlarını ders kitabına sokmak artık Çocuk Koruma Kanunu kapsamına alınmalı, bu görselleri kitabına koyan yayınevi bundan ceza almalıdır.

Gençleri korku oyunları tasarımcısı olmaya özendirmek de aynı şekilde suç kapsamına alınmalıdır...

Sayfa 142’deki görselde, internette kötülük yapan MoMo karakterine benzeyen bir maske örneği resmedilmiştir.

 

Ester Bayramı diye Protestanlığa ait bir maske bayramı vardır, bu bayramla ilgili İngilizce kitaplarında sıkça etkinlik yapılmaktadır. Çocukların maskeli partilere özendirilmesi ise neredeyse İngilizce derslerinin olmazsa olmazı haline gelmiştir.

 

Maskeli Baloyla İngilizce Öğrenmenin Pedagojik Sakıncaları

2.Sınıf kitabının daha başında, 20.sayfada yer alan tanışma etkinliği Ester bayramı dramatizesiyle yapılmaktadır. Bu etkinlikte çocuğu kendi kültüründen uzaklaştırmanın yanında başka pedagojik zararlar da vardır.

Böyle bir role girdiğinde çocuk kendisi olarak değil de maskesini taktığı veya kıyafetini giydiği o çizgi kahraman olarak konuşmaktadır. Oysa, Drama eğitim kurallarına göre kötü roller çocuğa verilmez, çünkü u rol üzerine yapışabilir, çocuk o karakterden kötü davranış kapabilir.

Gerek İngilizce dersinde gerek Türkçe derslerinde yıllardan beri doğru düzgün bir cümle kurmanın öğretilmediğini görüyoruz. “Ata at elle” ile başlayan Türkçe okuma yazma, “ Merhaba, ben Örümcek adam” ya da “Merhaba, ben Süperman” diye başlayan İngilizce konuşmayla hiç de doğru eğitim yapmıyoruz.

 

Kendini Süpermen Sanan Çocuk Cesaretini Gösterirken Ölebilir...

Çocuğa sanal ortamın böyle gerçek dışı kahramanlarına özendirirsek bunun muhtemel psikolojik sonuçları hiç kimseyi memnun etmeyecektir. Çocuk eğer yüklendiği role göre düşünmeye başlarsa, bu hiç iyi bir alışkanlık olmayacaktır.

 

Özellikle erkek çocukların günlük giysilerine kadar moda olan Örümcek Adam gibi maskeler, çocuğun kendisini örümcek adam olarak görmesine, onun gibi düşünüp onun gibi hareketler yapmasına sebebiyet vermektedir. Bu bir kodlanmış kişilik halidir. Bu roldeyken çocuk kendisi olmaktan uzaklaşır, maskesine girdiği karakteri taklit etmeye başlar, kendisi olarak sağlıklı düşünmekten uzaklaşır.

 

Çocuğa Çizgi Karakter Rolü Yüklemek Yanlış Eğitimdir

Bu çizgi karakterleri üreten küresel film sektörü ders kitaplarındaki sinema ünitelerini de desteklemektedir. İngilizce 5.sınıf kitabında tam 34 tane filmin afişi/reklamı bulunmaktadır. Demek ki çocukların aklı fikri bu filmlere takılacak derse dikkatini veremeyecektir.

Sayfa 67:

 

Bazı büyükşehir ortaokullarında çocuğa özgürlük adı altında dersten sıkılmışsa çıkıp okulun salonunda film izleme (parasıyla) serbestliği getirildi. Bu eğitim değildir, annesi babası çocuğunu okula gönderdiğini zannediyor. Bir yandan ders kitaplarının içi diğer yandan okulların içi böyle boşalıyor.

Sayfa 73’de çocukların girdiği roller:

Hello. I’m Crabman. (Ben yengeç adam)

Hello. I’m Thunderbolt. (Ben şimşek adam)

Hi. I’m Jumping Jack. (Ben ayakları yaylı Jack)

Hello. I’m Superdog. (Ben Süper köpek)

Moda sektörü, film sektörü ve eğitim sektörü hepsi birlikte çocuklardan para kazanmak için çalışıyor. Çocuklarımız, Eğitim Bir Kitle İmha Silahı diye kitap yazan J.T.Gatto’nun zannettiği gibi devlet eliyle değil, küresel piyasanın eliyle tek tip hale getiriliyor; tek tip düşünen, tek tip giyinen, tek tip konuşan, tek tip davranan...

Çocuklara zorunlu İngilizce ders koyduk mesela. Özel okula gitse de daha iyisini öğrenemiyor, çünkü kitapların içinde doğru bir şey bırakmadılar.

Mahiye Morgül - 15.9.2019




@#ÖkkeşBölükbaşı ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Aralık.2018- okkesb61@gmail.com, http://www.medyagunebakis.com/ - okkesb@turkfreezone.com,


Diğer Haberler

  • DARBE KİMDEN GELİRSE GELSİN KARŞIYIZ..
  • TRABZONLULAR BİRLEŞİNİZ
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI…
  • KUL VE MAHLÛKAT HAKKI..
  • ADAM OLMAK–OLAMAMAK VE GAZETECİLİK
  • SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI..
  • DERNEKLER KANUNUNA MUHALEFET
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP