TRABZON NASIL BU HALE DÜŞTÜ.?

Dünya Kenti Olan Trabzon’u Az Gelişmiş Bir Ülke Varoşu Yaptılar” Diyen Milletvekili Av. Haluk Pekşen

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

TRABZON NASIL BU HALE DÜŞTÜ.?

“Dünya Kenti Olan Trabzon’u Az Gelişmiş Bir Ülke Varoşu Yaptılar” Diyen Milletvekili Av. Haluk Pekşen...

Meclis’teki açıklamasında “Doğal güzelliklerinin yanı sıra tarihi ve kültürel birikime sahip olan bir dünya kentinin nasıl az gelişmiş bir ülke varoşuna dönüştüğünü görmek isterseniz dönüp Trabzon’a bakmanız yeterlidir” diyor.

Trabzon, adeta az gelişmiş ülkelerin varoş kentlerine dönüşmüştür. Çarpık yapılaşma, trafik, şehrin çöplük haline gelmesi, kolibasili akan sular, hava kirliliği, sosyal hayatın bitmesi gibi birçok sorunla karşı karşıyadır. Tam bir bataklığa saplanmıştır.

- Kamu, özel bütün bölge müdürlükleri çekti gitti. 2003 yılında 8 olan milletvekili sayısı şimdi 6, üstelik milletvekili sayısı 600’e çıkmışken... Herkes çekip gidiyor bu şehirden. Bölge merkezi Trabzon her alanda iktidarın ağır saldırılarına maruz kaldı. Her gün daha yoksullaştı, yaşanarak şehir olmaktan uzaklaştı ve göçe teslim oldu.

- Şehrin göbeğindeki limanda yapılan kömür tahliyesi nedeniyle her gün şehre kanser yağmaktadır. Trabzon havasından zehir solunan bir şehir haline gelmiştir. Hava kirliliği hat safhadadır. Musluklarından kolibasili su akmaktadır. Zehir soluyan ve kolibasili su kullanan insanlar otobüs terminallerini anımsatan hastane koridorlarında can derdine düşmüş durumdadır.

- Trabzon’un eskiden portakal çiçeği, deniz ve orman kokan sokakları şimdi betona ve çöplere teslim olmuş durumdadır. Şehrin her yerinde hiçbir estetiği olamayan, çirkin binalar inşa edildi. Trabzon’un o müthiş mimari görselliği ilkel beton ve tuğla yığınlarıyla yok edilerek mimari bir yıkım ve rezalet ortaya çıktı. - Şehir trafik keşmekeşine teslim edildi. Şehir estetiği ve sosyal hayat yok edildi

Kentin ortasındaki Atatürk Parkı adeta sabote edilmiş, üzerine dökülen betonla ağaçların kuruması için her türlü ihanet yapılmıştır. İnsanların nefes alabileceği hiçbir alan bırakılmamıştır. Sosyal hayat sahilde birkaç çay bahçesinde tabure üzerinde çay içmekten ibaret bir hale gelmiştir.

İNGİLİZ GEL ANTALYA’YA, SİZE HER ŞEY BEDAVA!

BU yaz Türkiye’ye başta İngilizler olmak üzere AB ülkelerinden turist akını olacak. Peki geçen yıllarda gelmeyen turistler neden gelecek.?

Londra’da otel dahi denilmeyecek sadece kuru kahvaltı veren 3 yıldızlı yerlerin fiyatı 50 sterlin, TL karşılığı 292 TL. Antalya’da bu fiyata 5 yıldızlı bir otelde her şey dâhil fiyatına 2 kişi kalınabiliyor. Yani İngiliz rüyasında göremeyeceği bir otelde kalabiliyor. İspanya ve İtalya’da bazı şehirler artık turist istemiyoruz diye isyan ederken, biz adamlara bedavaya deniz, güneş ve harika otellerde ve güzel yemek sağlıyoruz. Yabancılar mecbur olduğu için geliyorlar, biliniz. Nejat Tekiner

KADİR UĞUR DÜNYA TURUNU KESTİ

- 17 metrelik teknesiyle dünya turuna çıkan turizmci Kadir Uğuryurda dönüyor. Geçen ağustosta Antalya’dan yola çıkmış, Atlantik’i aşıp Antigua adasına varmıştı. Ancak Alman skipper Volker Braun’un ailevi sebeplerden dolayı seyahate devam edemeyecek olması planları altüst etti. Avrupa’nın önde gelen tur operatörü Ben Tour’un sahibi 50 yıllık turizmci dönmeye karar verdi. Bir yıl içinde ikinci kez Atlantik’i geçen ünlü turizmci önceki gün Azor Adaları’na vardı.

ADAY ADAYLARI NE DİYOR

Aktivist, hak savunucusu, insan sever bir adam olarak tanınan Av. Turan Hançerli İstanbul 3. bölgeden başvuru yaparken, “Gerçek sorunlara gerçek çözümler üretme zamanıdır. Başka ne diyeyim? Bazen 10 marifet için ellerinizin olmasına bile gerek yok” diye konuştu.

AKP’den, İstanbul 3. bölge listesine adaylık başurusu yapan işadamı Mustafa AyAtatürk’ün “Az zamanda çok büyük işler başarmak zorundayız” sözünü esas aldığını belirterek, “Planlı, projeli bir şekilde, İstanbul’dan bütün Türkiye ile birleşerek Meclis’e gireceğim” iddiasında bulundu. Daha önce CHP İBB Meclisi üyeliği yapan ekonomist, mali müşavir Bülent Soydan İstanbul 3. bölgeye başvururken, “Konut stoku eritilecekse tek çare tez elden konut fiyatlarını yarıya indirip daha fazla faiz ve kur farkı yüklenmemek” önerisinde bulundu.

ESKİ BM Kalkınma Programı Müdürü, ekonomist Bartu Soral CHP’den İzmir 2. bölgeden aday adayı oldu. Türkiye’nin kalkınma modelleri, tarımsal ve bölgesel gelişme üstüne 6 kitabı var. 2009’da BM’deki görevinden ayrılan Soral, halen uluslararası kuruluşlarda ve Türk özel sektöründe danışmanlık yapıyor.

KAYSERİ’de Hürriyet, Milliyet ve Cumhuriyet muhabirliklerinde bulunan, eski Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Kayseri Yeni Haber gazetesinin sahibi Recep Bulut “Ankara’dan Muharrem İnce ile birlikte esen rüzgârı Anadolu’ya da taşımak için kolları sıvadık. CHP olarak AKP’nin kalesi Kayseri’den de üç vekil çıkarabilmek için seferber olduk” dedi.

BİLİYOR MUSUNUZ.?

İBB Şehir Tiyatroları ve Türk Kadınlar Birliği İstanbul şubesinin ‘34. Genç Günler’ kapsamında düzenlenen ‘24. Bedia Muvahhid Ödül Töreni’nin yarın 20.00’de Kadıköy Haldun Taner Sahnesi’nde yapılacağını...

TAVAK Vakfı ve Maltepe Belediyesi’nin düzenledikleri

1. Uluslararası Avrupalı Türkler Maltepe Sempozuyumu’nun

11-13 Mayıs tarihlerinde Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilip, 11 Mayıs’ta ilk olarak Avrupa’da ve Türkiye’de başarılı isim ödüllerini alacakları TAVAK’ın internet gazetesi brandday.net’in ödüllerinin verileceğini...

9-12 Mayıs tarihlerinde İzmir’de yeni fuar alanındaki ‘8. İzmir Olivtech Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı’nda Milas’ın coğrafi işareti kazanarak, Türkiye’nin 5 coğrafi işaretli zeytinyağından birisi olan zeytinyağı ve zeytininin tanıtıldığını...

BEDRİ Baykam küratörlüğünde ‘1968-Yarım Asırlık Genç’ sergi ve etkinlikler dizisinin 10 Mayıs-31 Temmuz tarihlerinde Piramid Sanat’ta izlenebileceğini...

PANO

- KADIN Partisi olarak millet ittifakını, çok sesli, demokratik siyaseti desteklediğimizi kamuoyuna duyururuz. Tüm partilerden, seçilebilir sıradan daha fazla kadın aday bekliyoruz. Artık, ülkenin keyfi uygulamalara daha fazla tahammülü kalmamıştır.  F. Benal Yazgan (KP Genel Başk.)

- DİL Derneği ile İsveç ADD’nin, üniversite gençliği arasında; 2006’da ölen yazar, ozan, gazeteci, fotoğraf sanatçısı Gürhan Uçkan’ın kişiliği ve düşünceleri için düzenlediği şiir ödülünü Atakan Durmuş kazandı.

 

@#MedyaGünebakış ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Haziran.2018- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ --- okkesb@turkfreezone.com,



TARTIŞILAN İNŞAAT YENİDEN BAŞLIYOR

Trabzon’un Rus İşgali Sırasında Mühimmat Deposu Olarak Kullanılan Ve Halk Arasında 'Cephanelik' Olarak Anılan Tarihi Kulenin Yanındaki İnşaat Devam Ediyor.

Trabzon’da, restorasyon çalışmaları sonrasında yaklaşık 8 yıldır restoran olarak kullanılan ve Trabzon’un Rus işgali sırasında mühimmat deposu olarak kullanıldığı için halk arasında 'Cephanelik' olarak adlandırılan tarihi kulenin yanına yapılmakta olan ve tartışmalara konu olan inşaatın devamına karar verildi.


Ortahisar Belediyesi tarafından Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun ilgili yazısı gereğince 30 Ocak’ta inşaatı durdurulan tarihi yapının hemen yanındaki inşaat ile ilgili Anıtlar Kurulu kararını geçtiğimiz hafta verdi. Cephanelik Restoran işletmesinin ortaklarından Ahmet Sarı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “26.02.2018 tarihli Anıtlar Kurulu kararı ile proje inşaatında bir sakınca bulunmadığına karar verildi” dedi.


Konuyla ilgili daha fazla konuşmak istemediğini belirten Sarı, inşaat çalışmalarının yeniden başladığını sözlerine ekledi.

Tarihi kulenin yanına yapılmakta olan inşaat, geçtiğimiz ay önce sosyal medyada gündem olmuş, ardından gerek yerel, gerek ulusal basında haberlere konu olmuştu.

Cephanelik Restoran işletmesinin ortaklarından Ahmet Sarı, SİT alanındaki yapının Anıtlar Kurulu’nun onayı alınarak rekreasyon alanına dönüştürülmesi ve ardından imara açılarak burada restoran-kafe olacak yapıyla ilgili kendilerine yönelik bir linç kampanyası başlatıldığını belirterek duruma tepki göstermişti. Sarı, 11 milyon liraya mal olacak ve yeşil çatı sistemi uygulanacak yapının Trabzon’a model oluşturacağını, proje tamamlandığında kendisi ve ortaklarının hayırla yad edileceğini iddia etmişti.


Tarihi binanın tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmiyor

Aynı zamanda Fatih Kulesi veya İrena Kulesi olarak bilinen tarihi yapının kitabesi olmadığından tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Kulenin İmparatoriçe İrena tarafından 1340 - 1341 tarihleri arasında Trabzon aristokrasisinin toplantı yeri olarak yaptırıldığı bazı kaynaklarda yer alırken, yapının 2. Abdülhamid Han tarafından 1887 yılında Fatih Sultan Mehme Han zamanından kalma bir yapının yerine yaptırıldığı da belirtiliyor.
25 metre yüksekliğinde iç içe yer alan kalın duvarlı iki dairevi kuleden oluşan binanın 1887 yılında cephanelik olarak kullanıldığı bilinirken, 1916-1918 Trabzon'un Ruslar tarafından işgali sırasında cephanelik olarak kullanılan yapı 1918 yılında bir patlamayla hasar görmüştü.

Halk arasında 'Cephanelik' olarak adlandırılan tarihi kulenin restorasyonu Turizm Bakanlığı'ndan alınan izinle 2006 yıllarında başlanmıştı. Tarihi kulenin restorasyonu 4 yılda tamamlanarak 2010 yılında turizm işletmesi haline dönüştürülmüştü. 03.03.2018

 

@#MedyaGünebakış ©#MedyaGünebakış

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Haziran.2018- okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ --- okkesb@turkfreezone.com,


Diğer Haberler

  • TRABZON NASIL BU HALE DÜŞTÜ.?
  • Adnan Kahveci’den İki Federasyon Meselesine...
  • MAVİ ÇIĞLIK; BAKRAÇ SANAT GALERİSİNDE.!
  • BÜYÜK SORUNUMUZ*RİCANİA SİMULANS**VAMPİR KELEBEK*
  • FAROZ; MAHALLENİN ÖTESİNDE BİR KÜLTÜR.!
  • 3.KAHRAMANMARAŞ TANITIM GÜNLERİ ANKARA'DA
  • TDF'DA SAYGISIZLIK ve HUKUKSUZLUK DEVAM
  • HÜSEYİN AYAZ; TEHDİTLERE HODRİ MEYDAN DEDİ.!
  • TOLGADIRLILAR TÜRKMEN TOYU YAPILDI
  • TRABZON’UN FETİH TARİHİ 15.Ağustos.1461, PAZAR
  • TrabzonSporKlübü

    Nasa

    Kentim_İstanbul

    Doga_İcin_Sanat

    ABD_USA

    Department_State

    TelerehberCom

    Google_Blog

    Kemencemin_Sesi

    Kafkas_Music

    Horon_Hause

    Vakıf_Ay

    Dogal Hayatı_Koruma

    Seffaflık_Dernegi

    Telerehber

    Sosyal_Medya

    E-Devlet

    Türkiye Cumhuriyeti

    BACK TO TOP