BUGÜN 17 NİSAN 1940'IN BAYRAMI

Köy Enstitülerinin Nasıl Neden Hangi Şartlarda Yoktan Var Edildiğini Anlamak İçin De İyi Okumak Gerekiyor.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

BUGÜN 17 NİSAN 1940'IN BAYRAMI



Babamın, Annemin, Şahin Bey Amcanın, Osman Bolulu Amcamın... Nicelerinin... Ben Üçünün Fotoğrafından Yola Çıkıyorum..

Bizler çocukları olarak şanslıydık, çünkü evimizde ders kitapları dışında kitaplar vardı küçük birer kütüphane oluşturmuşlardı...

Kasabaya 3 günde bir gazete gelirdi ve evimizde gazete (Cumhuriyet öncelikli) hayat dergisi, Bütün Dünya, Akbaba, Varlık dergileri girerdi mesela...

1923 de savaş sonrası değil okuma yazma oranı, fabrika yok, yol yok, elektrik yok, su yok....

Diyelim eğitimi önceledin.! demir yok, çimento yok cam yok...

Köy Enstitülerinin Nasıl Neden Hangi Şartlarda Yoktan Var Edildiğini Anlamak İçin De İyi Okumak Gerekiyor.

17.00 öğretmen ve sanırım 3.000 sağlıkçı yetişmiştir. her öğretmen sağlık ziraat tarım hakkında bilgi sahibi olduğu gibi bir alanda da uzmandı örneğin duvarcı elektrikçi vs...

Tiyatro oyunları oynar kitap okur halk danslarını bilir ve mutlaka bir müzik aleti çalarlardı

Daha Ne Olsun....Soruyorum Hanginiz Böyle Bir Okula Çocuğunu Ücretsiz Yatılı Göndermek İstemez.?

 

KÖY ENSTİTÜLERİ

Köy Enstitüleri Dönemi Aynı Zamanda Anadolu Aydınlanmasının Yaşandığı Bir Dönemin Adıdır.

Köy Enstitüleri İlkokullara Öğretmen Yetiştirmek Üzere 17 Nisan 1940 Tarihli Ve 3803 Sayılı Kanun İle Açılmış Okullardır.

1940 yılından başlayarak, tarım işlerine elverişli geniş arazisi bulunan köylerde veya onların hemen yakınlarında Köy Enstitüleri açıldı.

Türkiye'nin her yanında ilkokullara öğretmen yetiştirmek üzere açılmış okullardır.

1946 yılında hükümetin yaklaşan seçimleri yitirme kaygısıyla CHP içinden muhalif milletvekillerinin başını çektiği örgütlü muhalefetin kampanyasıyla, müfredatında ve yapılanmasında kuruluş amaçlarından uzaklaşan değişiklikler yapıldı. İlerleyen yıllarda da, daha önceleri sıkı sıkıya bağlı olduğu "İş İçin İş İçinde Eğitim" ilkesinden uzaklaştırıldı. Komünizmin aşılandığı görüşü yaygınlaştı.

Önceleri yaratıcılığın ön plana çıktığı eğitim anlayışının yerine giderek geleneksel, ezberci eğitimin yerleştiği öğretmen okullarına dönüştürülerek 1954'te kapatıldılar.

Neredeyse tüm Anadolu'nun okulsuz ve öğretmensiz olduğu gerçeği göz önüne alınarak, dönemin başbakanı İsmet İnönü'nün himayesinde, Millî Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından İsmail Hakkı Tonguç'un çabalarıyla köylerden ilkokul mezunu zeki çocukların bu okullarda yetiştirildikten sonra yeniden köylere giderek öğretmen olarak çalışmaları düşüncesiyle kuruldular.

Köy Enstitüleri'nin kurulması ve yaygınlaşması konusunda pedagoji uzmanı Halil Fikret Kanad'ın çalışmaları da unutulmamalıdır.

Halil Fikret Kanad, "köye göre öğretmen" fikrini savunmuştur.

Fakir Baykurt, Talip Apaydın, Mahmut Makal, Mehmet Başaran ve Dursun Akçam gibi önde gelen yazarlar ve düşünürler bu okullarda yetişmişlerdir.

NEDİR KÖY ENSTİTÜSÜ AYDINLANMASI.?

*Bize özgü, Türk insanının, eğitimcilerinin yaratıcılığının bir ürünüdür.yetiştirdiği öğretmen niteliği hala aşılamamıştır.

*Bu kurumlar, Anadolu insanın bağnazlıktan kurtarıldığında nasıl yaratıcı ve üretici yurttaşlar olabileceğinin kanıtıdır.

*Köy enstitülerinde iş içinde, iş aracılığıyla, iş için eğitim anlayışı egemendi.

Bu anlayış doğaya duyarlı, insana duyarlı, yaşamla bütünleşen, ders kitaplarını ezberleyen anlayıştan uzak, yaşamın içinden kaynaklanan bir eğitim anlayışının tanımıdır.

*Köy enstitülerinde verilen eğitim sonunda yaşamı değiştiren, dönüştüren, bunu yaparken de kendisi de değişen, insanca değerlerle bezenen, insanca bir dünya yaratmaya kurgulayan yurttaşlar yetiştirmeyi amaçlamıştır ve bunu da başarmıştır.

*Köy enstitüleri, Türk insanının eğitim yoluyla kulluktan yurttaşlığa geçiş arayışlarının önemli bir kilometre taşıdır.

*Köy enstitüleri, ilkel tarımdan modern üretime yönelme arayışlarının, çağdaş demokrasiye geçebilmek için özgür yurttaşlar yaratma projesinin adı, yüzyılların karanlığında kalan Anadolu köylüsüne insan olduğunun hatırlatılması, cumhuriyet yurttaşı yaratmanın projesiydi. ortaçağı yaşayan Anadolu köylerinde uygarlık yaratmanın öyküsüydü.

*Tüm dünyada faşizm rüzgarlarının estiği 1940’lı yıllarda Anadolu topraklarında iyiyi, güzeli, insana özgü zenginlikleri ortaya çıkarmanın adıydı köy enstitüleri.

*Tüm eğitim süreçlerinde demokratik tartışma süreçlerinin yaşandığı, katılımcılığın yaşayarak yaşandığı, özümsendiği cumhuriyet okullarının adıydı köy enstitüleri.

*Köy enstitüsü eğitim modeli; yönetime katılma, sorgulama ve sorma bilincine, eleştirel düşünme yeteneğine sahip, dünyadaki gelişmeleri izleyip yorumlayabilen, sorunlar karşısında çözüm yolları arayışında hep aklı ve bilimi kullanan çağdaş insanları yetiştirme projesiydi.

*Köy Enstitüleri Dönemi Aynı Zamanda Anadolu Aydınlanmasının Yaşandığı Bir Dönemin Adıdır.

Klasiklerin Türkçeye çevrildiği, ansiklopedilerin yayınlandığı, konservatuarın kurulduğu, özerk üniversite için adımların atıldığı bir dönemin adıdır.

 

Emel Vildan DÜZENLİ, İstanbul Nisan.2016- eveerciyas@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb61@gmail.com,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi, - okkesb@telmar.net,

Emel Vildan DÜZENLİ, İstanbul Nisan.2016- eveerciyas@gmail.com,


Diğer Haberler

TrabzonSporKlübü

Nasa

Kentim_İstanbul

Doga_İcin_Sanat

ABD_USA

Department_State

TelerehberCom

Google_Blog

Kemencemin_Sesi

Kafkas_Music

Horon_Hause

Vakıf_Ay

Dogal Hayatı_Koruma

Seffaflık_Dernegi

Telerehber

Sosyal_Medya

E-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti

BACK TO TOP