TRABMARDER VE KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ

TRABMARDER - Trabzon Kahramanmaraş Kardeşlik Köprüsü Derneği, iki şehrin insanını Feshane Haliç Salonunda ziyaretçileriyle buluşturdu.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

TRABMARDER VE KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ

TRABMARDER Trabzon Kahramanmaraş Kardeşlik Köprüsü Derneği, iki şehrin insanını Feshane Haliç Salonunda ziyaretçileriyle buluşturdu.

Bilindiği gibi Trabzon’un renkleri Bordo Mavi olup Kahramanmaraş’ın renkleri Kırmızı Beyaz’dır.

TrabMarDer, Trabzon Kahramanmaraş Kardeşlik Köprüsü Derneği Bordo ile Kırmızının Kardeşliğine Köprü Oldu…

Geçmişi 1400’lü yıllara dayanan bir kardeşliğin, İslam’a davet ile atılan köklü bağlarının, Maraş Eyaletinin Dulkadiroğlu beyliğinden Osmanlı hanedanına gelin verilen 5 sultana ve Yavuz Sultan Selim Han’ın annesi Ayşe Gülbahar Hatun’un bugünkü Trabzon Vakfı Kebir ilçesini vakfetmesine kadar derin ve köklü bir kardeşlik bağları bulunmaktadır.

Kahramanmaraş Trabzon kardeşliğinin iki şehrin insanları tarafından derinlemesine bilinmemesi nedeniyle; İstanbul’da yaşayan bir grup Trabzonlu ve Kahramanmaraşlı bu kardeşliğin bilinir olması, yaşatılması, zenginleştirilmesi, birlikte yaşanılarak gelecek kuşaklara aktarılmasını amaç edinerek TrabMarDer’i kurdular.

Ve TrabMarDer Trabzon Kahramanmaraş Kardeşlik Köprüsü Derneği iki kentin insanlarının birbirilerini daha iyi tanıması, köklü bağların yeniden hayata geçirilmesine yönelik faaliyetlerde bulunmak ve kalıcı eserler bırakabilmek gayesiyle kuruldu.

TRABZON’dan KahramanMARAŞ’A

95 YILLIK KÖPRÜ’DE FESHANE’DE.!

Trabzon Dernekleri Federasyonu tarafından 26 Şubat-01 Mart 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilen Trabzon’un Kurtuluşu ve Sivil Toplum Kuruluşları Tanıtım Günleri’nde TRABMARDER Trabzon Kahramanmaraş Kardeşlik Köprüsü Derneğimiz de yerini aldı ve İlk kez toplum önüne çıkışını tanıtımını gerçekleştirdi.

TrabMarDer - Trabzon Kahramanmaraş Kardeşlik Köprüsü Derneğimiz iki şehrin insanıyla Feshane Haliç Salonunda ziyaretçileriyle buluştu.

Bu yıl 6.sı gerçekleştirilen “Trabzon’un Kurtuluşu ve Sivil Toplum Kuruluşlarını Tanıtımı” Günleri birçok ilk’i bir arada yaşadı.

Bunlardan birincisi TrabMarDer Trabzon Kahramanmaraş Kardeşlik Köprüsü Derneği’mizin kurulmuş olması ve Feshanede İlk kez toplum önüne çıkışını yaparak tanıtımını gerçekleştirmiş olmasıdır.

TrabMarDer; Bu ilk çıkışında Feshanede açılmasına öncülük ettiği iki kardeş şehrimizin Ressamları Trabzonlu Cemal Akyıldız, Kahramanmaraşlı Sait ışık ile fotoğraf üstadı, Emekli Banka Müdürü, tramarder’in de Başkan Yardımcısı Hüseyin Karaer’i sanat standında bir araya getirdi.

Sanatçılarımızın eserleri çok beğenildi ve meraklı izleyiciler tabloların önünde hatıra fotoğrafları çektirdiler.

 

İkincisi ise çok daha önemli sayılan bir gelişme  TrabMarDer Başkanı Ökkeş Bölükbaşı tarafından hazırlanan ve yayınlanan, kendisinin ve Derneğinin ilk yayını olan Trabzon Kahramanmaraş Kardeşlik Köprüsü Kitabıdır.

Kitabın en önemli özelliği; İki ilimiz arasındaki kardeşliğin dünyada bir örneğinin olmadığını anlatması, Bu kardeşliğin temelinin; 632 yıllarından bu yana geldiğini göstermesidir.

TrabMarDer Başkanı Ökkeş Bölükbaşı Kardeşlik köprüsüne giden yolları anlattığı bu kitabında;

 

Kardeşliğin birinci yolunun; Ökkeşiye hazretlerinin (ukkaşe-ukkaşAkkaşe-Ökkaş-Ökkeş) İslamiyet’i yaymak amacıyla Maraş yakınlarına kadar gelmiş olması ve kendisi öldükten sonra da bu görevin, kuzeye, Karadeniz’e kadar götürülmesini Maraşlılara emanet etmesi nedeniyle;

Maraşlı Saçaklızadelerin Trabzon Of’a giderek yerleştiği orada tebliğ görevlerini hakkıyla yerine getirdikleri ve Of’un iki ayrı köyünde ve Çaykara’nın bir köyünde meftun oldukları türbelerinin oralarda olduğu, 

Kardeşliğin ikinci yolunun; Osmanlı hanedanının Maraş’tan saraya 5 kadını gelin alması ve önemli padişahların analarının bu Maraşlı gelinler olduğu, bunlardan birinin Yavuz Sultan Selim’in annesi Ayşe Gülbahar Hatun olduğu ve bugünkü Vakfıkebir ilçesinin kuruluşunun sebebi olduğu,

 

Kardeşliğin üçüncü yolunun; Osmanlının son döneminde İngilizlerin ve Fransızların işgalleri altında ezilen Maraş halkının,  bir Fransız askerinin hamamdan çıkan kadınların peçe ve çarşafını süngüsüyle yırtarak taciz etmesi. Ve kaledeki Türk bayrağını indirmeleri sonucunda, kalesinde bayrağı dalgalanmayan bir milletin Cuma Namazı kılması caiz değildir diyerek, harekete geçip işgalci Fransızların Antep’e kadar kovalamaları neticesinde.

1920 yılında Trabzon Belediye Meclisinin tek taraflı olarak resen Kahramanmaraş’ı kardeş ilan etmesi ve Maraş Caddesi adını vermiş olmasının olduğu,

 

Kardeşliğin dördüncü yolunun; Kahramanmaraş eyaletinden birçok boy ve sülalenin (Balcıoğulları, Bahçekapılı’lar, Bölükbaşı’lar, Çakıroğulları, Dulkadiroğulları, Eyüboğulları, Fettahoğulları)’nın Trabzon’a gelerek yerleşmelerinin olduğu,

Kardeşliğin beşinci yolunun; Sayın Necmettin Karaduman’ın Kahramanmaraş’ta Valilik görevini tamamlayıp (1966-1970) gideceği zaman, Maraş’a yaptığı önemli hizmetleri ve o güne kadar gelmiş geçmiş valiler arasında en çok sevilen sayılan bir kişi olması nedeniyle. Bu kez Kahramanmaraş Belediye Meclisinin Hükümet Caddesi ismini “Necmettin Karaduman Caddesi” olarak değiştirme kararı aldıklarını kendisine ilettiklerinde, Necmettin Karaduman’ın “ben devlet görevlisiyim, memurum, benim adıma böyle bir şeyi kabul edemem” demesi üzerine kararı yeniden gözden geçirip, bu kez Trabzon Caddesi adını vermesi olduğu, anlatılmaktadır.

TrabMarDer Başkanı Ökkeş Bölükbaşı’nın az sayıda basılan söz konusu Kardeşlik köprüsü kitabı Feshane süresince tek tek kişiye özel imzalanarak verilmiş ve tükenmiş olup genişletilerek yeniden basılacağı belirtilmiştir.     

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Mart.2015 - okkesb61@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/ -okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb web: http://www.trabmarder.org,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi, okkesb@telmar.net,

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Mart.2015 - okkesb61@gmail.com,

Diğer Haberler

TrabzonSporKlübü

Nasa

Kentim_İstanbul

Doga_İcin_Sanat

ABD_USA

Department_State

TelerehberCom

Google_Blog

Kemencemin_Sesi

Kafkas_Music

Horon_Hause

Vakıf_Ay

Dogal Hayatı_Koruma

Seffaflık_Dernegi

Telerehber

Sosyal_Medya

E-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti

BACK TO TOP