AİHM'DEN DİN DERSİ MAHKÛMİYETİ

AİHM – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Yeni Din Dersi Müfredatını da Mahkûm Etti.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

AİHM'DEN DİN DERSİ MAHKÛMİYETİ

AİHM – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Yeni Din Dersi Müfredatını da Mahkûm Etti.

Okullarda okutulan Zorunlu Din Derslerinin içerik olarak sadece Sünni içerikte olduğu ve bu nedenle de 'Alevi kültür ve filozofisini dikkate alarak, zorunlu din ve ahlak ders programını gözden geçirmesini ve Alevi kültürünü de derslere ilave edilmesini’ talep eden 14 Alevi Veli taleplerinin kabul edilmemesi ve iç hukuk yolları tükenmesinden dolayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurdular.

Mahkeme başvuruyu kabul etti ancak bu arada (2011 – 2012 öğretim yılı ) Milli Eğitim Bakanlığı Din Dersleri Müfredatında değişikliğe giderek bu derse iki ünite Alevilik ekledi.

AİHM bu eklenen Alevilik üniteleriyle birlikte dosyayı ele aldı ve kararını ona göre verdi. Tarafların sunduğu belgeleri inceleyen AİHM, din ve ahlak kültürü derslerinin içeriğinde son yapılan değişikliklerin “yeterli olmadığına” ve “İslam’ın Türkiye’de nüfusun çoğunluğu tarafından uygulanan ve yorumlanan şekliyle tanınmasını ağırlık verilen bu derslerin temel ekseninde oynama olmadığına” kanaat getirmektedir.

AİHM, Alevi inancının kendine has özellikleri dikkate alındığında, davacıların bu derslerin kendi çocuklarında oluşturacağı “bağlılık çatılması” konusunda kaygı duymalarının normal olduğuna vurguda bulunmaktadır.

Kararda, devletlerin dini konuların düzenlenmesinde “yansız ve tarafsız olma yükümlülükleri” de hatırlatılmaktadır.

AİHM; “Türk eğitim sisteminin sadece Hıristiyan ve Musevi öğrencilere muafiyet hakkı tanıması Alevi öğrencileri ailelerinin dini ve felsefi inançları ile okul tarafından verilen dini eğitim arasında bırakabilir” yorumu yapmaktadır.

Kararda ayrıca Avrupa ülkelerinin çoğunda din derslerinin zorunlu olmaktan çıkarıldığı ya da öğrencilerin muaf tutulabilecekleri sistemlerin yaratıldığını da anımsatan AİHM, Türk hükümetinden de ivedi olarak benzer bir uygulamaya geçmesini istemektedir.

AİHM, ayrıca daha önceki kararlara uymayan TC Hükümetine Sözleşme ’ye taraf devletlerin AİHM kararlarına uyma yükümlülüklerini de hatırlatmıştır.

Bu karar 12 Eylül Askeri darbesi tarafından Anayasal Zorunluluk haline getirilen Din Derslerine karşı Alevilerin haklı taleplerini ve itirazlarının Uluslararası geçerliliğini, meşruluğunu, haklılığını bir kez daha ortaya koymaktadır.

Sırf AİHM de dava kazanmak amacıyla Din Derslerinde yapılan değişikliğin ve konulan iki ünite Aleviliğin asimilasyonu sonlandırmadığını ve sadece bir aldatmacadan ibaret olduğunu ortaya koymaktadır. Bu karar bu aldatmacaya kimsenin inanmadığını da ortaya çıkartmıştır.

T.C. Hükümeti aldatmacalar, çakma laiklikler, demokrasicilik oyunlarından vazgeçip öncelikle kendi yurttaşlarını kandırmaktan, asimile etmekten vazgeçmelidir.

Bir kez daha Mahkûm edilen bu Zorunlu Din Dersleri yetmiyormuş gibi Okullarda zoraki seçtirilen dini dersler ilave dilmiştir. Bu Derslerle dahi yetinmeyen Hükümet, TEOK sistemi ile çocuklarımızı İmam Hatip Okullarına kaydetmiştir.

Aleviler tüm bu uygulamalara boyun eğmeyecekler ve mücadelelerini arttırarak sürdüreceklerdir. Bu amaçla Ülkemizin On beş ayrı noktasından başlatılan Alevilerin Ankara’ya olan yürüyüşleri anlamlıdır. Tüm halkımız tarafından desteklenmelidir.

Saygılarımızla-17.09.2014

Ali KENANOĞLU - hubyarsultan@gmail.com

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı

 

 

Fatih Bacak, Antalya – Ekim.2014 - fb.antalya007@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/  - okkesb@telmar.net,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb61@gmail.com,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,

Fatih Bacak, Antalya – Ekim.2014 - fb.antalya007@gmail.com,

 

Diğer Haberler

TrabzonSporKlübü

Nasa

Kentim_İstanbul

Doga_İcin_Sanat

ABD_USA

Department_State

TelerehberCom

Google_Blog

Kemencemin_Sesi

Kafkas_Music

Horon_Hause

Vakıf_Ay

Dogal Hayatı_Koruma

Seffaflık_Dernegi

Telerehber

Sosyal_Medya

E-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti

BACK TO TOP