İKTİDAR’DAN KIZILAY ve TAKSİM’E ABLUKA

İktidarın Polisleri 1 Mayıs'ta Taksim ve Kızılay'a geçit vermedi

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

İKTİDAR’DAN KIZILAY ve

TAKSİM’E ABLUKA

İktidarın Polisleri 1 Mayıs'ta Taksim ve Kızılay'a geçit vermedi

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü Taksim Meydanı’nda Kutlamak İsteyen Sendika Ve Sivil Toplum Kuruluşlarına İktidarın TOMA’lı Polisleri Biber Gazı Ve İlaçlı Su İle Sert Müdahale Yaptı.

Ankara’da ise Kızılay Meydanı’na yürümek isteyen göstericiler de müdahale ile karşılaştı. Çok sayıda yaralanan ve gözaltına alınan olduğu belirtiliyor.

Sabah saatlerinde İstanbul'da sendikalar Şişli’de toplanarak Taksim Meydanı’na yürümeye hazırlanırken, Beşiktaş’ta toplanan gruplar da Taksim’e çıkmaya çalıştı.

Şişli’de toplanan korteje Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Ertuğrul Kürkçü ve Sabahat Tuncel de katıldı.

Ancak yoğun güvenlik önlemleri alan polis, grupların Taksim’e girişine izin vermedi.

Polisten önce ‘Dağılın’ uyarıları geldi, ardından ise biber gazı ve TOMA’larla müdahale başladı.

 Taksim çevresinde göstericiler ve polis arasında çatışmaların devam ettiği sırada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Mayıs kutlamaları için adres gösterdiği Yenikapı Meydanı'nda ise kimse yoktu.

ANKARA’DA SERT MÜDAHALE

 Ankara’da ise Kızılay Meydanı’na çıkmak isteyen gruplara polis Ziya Gökalp Caddesi'nde ve Sıhhiye Köprüsü’nde müdahale etti.

Ankara’daki müdahalelerde polisin kalabalığı ara sokaklarda gözaltına aldığı bilgileri geldi.

Sakarya Caddesi'ndeki müdahaleler sırasında polisin plastik mermi de kullandığı ve bir çocuğun gözünden yaralandığı bilgileri geldi.

Sakarya Caddesi'nde polisin gaz ve plastik mermiyle müdahalesi sırasında caddeden geçen bir çocuğun gözüne plastik mermi isabet ettiğini belirtiyor.

DİYARBAKIR SAKİNDİ

1 Mayıs Diyarbakır’da ise, yoğun güvenlik önlemlerine karşın olaysız biçimde kutlandı.

Dağkapı Meydanı’nda toplanan gruplar, türküler ve halaylar eşliğinde “Her yer Taksim her yer direniş” sloganları attı.

HDP Muş Milletvekili Demir Celik, konuşmasında "Özgür, özerk Kürdistan'ı inşaa edeceğiz" dedi.

Kutlamalarda PKK lideri Abdullah Öcalan'ın gönderdiği 1 Mayıs mesajı da okundu.

1 MAYIS TABLOSU

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul’daki gösterilerde 250 kişinin gözaltına alındığını, 50 kişinin ise yaralandığını belirtti.

Ankara’da ise gözaltı sayısı 102 olarak açıklandı.

İstanbul Tabip Odası’nın resmi twitter hesabından atılan tweetlerde ise, olaylarda en az 4 kafa tramvası, 1 kol kırığı ve yüzlerce yaralanma olduğu belirtildi.

 

İstanbul ve Ankara’da 1 Mayıs

Taksim ve Kızılay'da Bayramlarını Kutlayamadı

1 Mayıs işçi bayramı İstanbul ve Ankara'da filimleri aratmayacak görüntülere neden oldu.

Taksim ve Kızılay'da polisle eylemciler arasında tansiyon hiç düşmedi.

İstanbul ve Ankara'da 1 Mayıs kutlamalarını şiddet olayları gölgeledi. Taksim ve Kızılay'a girmeye çalışan gruplara polis biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.
İşçi sendikalarının İstanbul’da Taksim, Ankara’da da Kızılay meydanında miting yapmalarına izin vermeyen hükümet, sokak protestolarının hedefi oldu. Ankara ve İstanbul’da çok sayıda gösterici gözaltına alındı.
1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak isteyen sendikalarla hükümet arasında günlerdir yaşanan gerilim, sonunda sokaklara taştı. Valilik izin vermese de Taksim’e yürümek isteyen göstericilere yoğun polis müdahalesi, İstanbul sokaklarını çatışma alanına dönüştürdü. Polis, Ankara’da da göstericilere yoğun müdahalede bulundu.
Polis müdahalesi İstanbul’da Beşiktaş, Mecidiyeköy, Okmeydanı ve Osmanbey, Şişli başta olmak üzere birçok noktada saatler boyunca sürdü.
Beşiktaş’ta aralarında CHP ve TKP’lilerin de bulunduğu grup, sloganlarla hükümeti protesto ederken, TOMA’ların önünde oturup polisi de eleştirdi. CHP’li Mahmut Tanal, polislere “Bu bayram sizin de bayramınız. Siz de emekçisiniz. Lütfen müdahale etmeyin” dese de, polis tazyikli su ve biber gazıyla göstericilere müdahale etti. Tanal da, bu müdahale sırasında hafif yaralandı.
Biber gazı evlere girdi
Beşiktaş’ta gün boyu süren polis müdahalesi günlük yaşamı doğrudan etkiledi. Evlere kadar giren biber gazının mağdurları çocuklar ve yaşlılar oldu. Bölgede birçok ev boşaltıldı. TOMA’yı kullanan polislere megafonlardan verilen “Bir kere suluyorsun. Öne doğru sula” talimatları dikkat çekti. Polis müdahalesine sert tepki gösteren CHP’li Mustafa Sarıgül, “12 Eylül’de dahi böylesine bir olay, böyle bir zulüm yaşanmadı. Yaşananlar, demokrasi ayıbıdır” diye konuştu.
Okmeydanı’nda yüzü maskeli bir grubun Taksim'e yürümesine çevik kuvvet ekipleri izin vermedi.

Polisin biber gazlı müdahalesine, gruptakilerin molotofkokteyli, demir bilye, havai fişek, taş ve ses bombası ile karşılık vermesi gerginliği tırmandırdı. Göstericilerin attığı bir molotofkokteylinin, zırhlı polis aracına isabet etmesi de, bölgede büyük panik yarattı. E-5 Karayolu'nu trafiğe kapatan eylemcilere de müdahale edildi. Atılan gaz bombalarından yoldan geçen sürücüler de etkilendi.


Şişli’de aralarında DİSK, KESK ve HDP’li milletvekillerinin de bulunduğu bir grup DİSK Genel Merkezi önünde toplandı. Gezi Parkı olaylarında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının bulunduğu pankartı taşıyan grup, Taksim'e doğru yürüyüşe geçti ancak kortejin yürüyüşü polis ekipleri tarafından kesildi. Taksim'e yürümek isteyen gruba, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi. Kullanılan gazdan esnaf, vatandaş ve gazeteciler de etkilendi. Müdahale sırasında bazı işyerlerinin camları kırıldı.
Hayat durdu
40 bin polisin görev yaptığı, vatandaşın kullandığı temel yolların kapandığı İstanbul’daki güvenlik önlemleri hayatın adeta durmasına yol açtı. Galata ve Unkapanı köprüsü trafiğe kapatıldı. Polis barikatlarından turistler, üniversite öğrencileri de payını aldı. Yoğun kimlik kontrolleri binlerce insanın yollarda saatlerce beklemesine neden oldu.
1977 yılındaki 1 Mayıs kutlamalarında yaşamını yitirenleri anmak için Taksim’e ilk olarak Türk-İş heyeti çıktı. Kazancı Yokuşu’na karanfiller bırakan heyet, saygı duruşunda bulundu. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay,
"Maalesef aradan 37 sene geçti, ölen 34 kardeşimiz halen failini bilmiyoruz. Nedenlerini öğrenmek istiyoruz" dedi.


ANKRA'DA ÇATIŞMA
Polisin ağır müdahalesi Ankara’da da dikkat çekti. Kızılay’a yürümek isteyen gruplara polis müdahalesi, sokakları çatışma alanına çevirdi. Polisin müdahalesinin ardından dağılan gruplar, ısrarla Kızılay’a yürümek istediler.
Gezi eylemleri sırasında hayatını kaybeden Ethem Sarısülük’ü Kızılay’da anmaya çalıştılar ancak polisin sert müdahalesi her an daha da güçlendi. Kutlamalar sadece valiliğin izin verdiği Tandoğan ve Sıhhiye’de yapılabildi.
Hükümete sert tepki

1 Mayıs’ı hükümetin belirlediği meydanlarda kutlamak zorunda kalan sendikalar hükümetin yasakçı tutumunu sert eleştirdi. Hükümetin ‘yasak’ kararına karşın 1 Mayıs’ta Taksim’de olmayı kararlaştıran DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’den oluşan 1 Mayıs Tertip Komitesi adına açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Akıl dışı ve hukuk dışı yasağa karşı direnişimiz sürecek” dedi.
Hükümetin emekçiden korktuğunu söyleyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da, “İşçiyi ve emeği hiçe sayan hükümetin yasakçı tutumu demokrasi ayıbıdır” dedi.

 

 

İSTANBUL VE ANKARA'DA GÖSTERİCİLERE MÜDAHALE

1 Mayıs İşçi ve emekçi bayramı kutlamaları nedeniyle İstanbul'da Taksim'e, Ankara'da Kızılay'a yürüyenlere iktidarın polisleri müdahale etti.

01 Mayıs 2014, Perşembe

1 Mayıs kutlamaları çerçevesinde İstanbul'da Taksim'e Ankara'da da Kızılay'a yürümek isteyen gruplara polis Bibergazı ve tazyikli ilaçlı su ile müdahale etti.
Gruplar polisin müdahalesine molotofkokteyli, taş, havaifişek ve demir bilye atarak karşılık verildi. 
Piyalepaşa Bulvarı'nda toplanan yüzleri maskeli bir grup, Okmeydanı'na doğru yürüyüşe geçti.
Burada önlem alan çevik kuvvet ekiplerine, molotofkokteyli, demir bilye, havaifişek, taş ve ses bombası ile saldıran gruba, biber gazıyla müdahale edildi. 
Müdahalenin ardından, ara sokaklara dağılan gruptakiler, zaman zaman polise içlerine çivi doldurulmuş havaifişekler attı. 


YAKALANINCA BASINA KIZDILAR
Göstericilerin attığı bir molotofkokteyli, zırhlı polis aracına isabet etti. Alev alan araç, yangın söndürme tüpleriyle söndürüldü. Güvenlik güçlerinin arasına atılan molotofkokteyli de kısa süreli paniğe neden oldu. 
Eylemciler olayı görüntüleyen basın mensuplarına da tepki gösterdi. 
Polisin TOMA (Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı) ve "Akrep" olarak adlandırılan araçlarla önlem aldığı bölgede, iş yerlerinin çoğunun kapalı olduğu ve trafik akışında aksama yaşanmadığı görüldü. 


TAKSİM'E ÇIKAN CADDE VE SOKAKLAR TRAFİĞE KAPATILDI
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla, Taksim Meydanı'na çıkan cadde ve sokaklar sabahın erken saatlerinden itibaren araç trafiğine kapatıldı. Yayaların da girişine izin verilmeyen meydana sadece güvenlik görevlileri ve basın mensupları alınıyor. 
Güvenlik önlemlerinin artırıldığı bölgede, Taksim Meydanı, Kazancı Yokuşu ve Cumhuriyet Anıtı'nın çevresi ile İstiklal Caddesi'ne çıkan sokaklar polis barikatlarıyla kapatıldı.
Bu arada çelenk sunumu için Cumhuriyet Anıtı'na giden yolun bir bölümü giriş ve çıkışlara açık bırakıldı. 
Gezi Parkı'nın içinde de emniyet güçlerinin bekleyişi sürüyor. Taksim ve Galatasaray meydanlarında akrep ve TOMA'lar park halinde bekletiliyor. Güvenlik tedbirleri kapsamında, Cumhuriyet Anıtı'nın çevresi ve Atatürk Kültür Merkezi'nin önündeki yeşil alanlar polis köpeklerince arandı. 


Taksim Meydanı'nda çok sayıda canlı yayın aracı ve basın mensubu da gelişmeleri takip ediyor. 
Ambulans ve itfaiye araçlarının da bekletildiği meydan ve çevresindeki bazı büfeler hizmet vermeye devam ediyor.
Öte yandan, sabahın erken saatlerinde Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.
Bu arada Şişli'de Halaskargazi Caddesi Ebekızı Sokağı'ndan itibaren yol, Taksim yönünde trafiğe kapatıldı. 
Ayrıca yolda, 3 TOMA ve çevik kuvvet ekipleri de kalkanlarıyla bekleyişini sürdürüyor. 


POLİSTEN 'DAĞILIN' UYARISI
Polis, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim Meydanı'nda kutlamak amacıyla Beşiktaş'ta toplanan grubu, "Burası toplanma yeri değildir. Valiliğimiz1 Mayıs için Yenikapı ve Kadıköy meydanlarını belirlemiştir. Dağılın" sözleriyle uyardı. 
Bazı CHP'liler ile Halkın Kurtuluş Partisi üyelerinden oluşan grup, Beşiktaş Barbaros Meydanı'nda toplanmaya başladı. 
Güvenlik güçleri, "Burası toplanma yeri değildir. Valiliğimiz 1 Mayıs için Yenikapı ve Kadıköy meydanlarını belirlemiştir. Burası kutlama yapılacak yer değildir. Dağılın" şeklinde anonslar yapıyor. 
Polis, trafiğe kapatılan Barbaros Meydanı'nda park halinde bekleyen CHP'ye ait 2 seçim otobüsünün kaldırılmasını istedi. 
Partililer, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İstanbul'a gelmesi halinde bu otobüslerden birini kullanacağını, diğerinin ise basın mensuplarına ayrıldığını ifade etti. Polis ise dün geceden bu yana otobüslerin kaldırılmasını istediklerini ancak uygulanmadığını belirterek, çekici çağırdı. Çekici, otobüsleri kaldırmak için çalışma başlattı. 
Bu sırada CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı ve Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar'ın da aralarında bulunduğu grup, çekicinin önüne oturarak, otobüsün kaldırılmasına izin vermedi. Uyarıları dikkate almayan grubu, çevik kuvvet ekibi kalkanlarla bölgeden uzaklaştırdı. 
Bu olayın ardından otobüs, çekici ile alandan kaldırıldı. Diğer otobüs ise partililer tarafından CHP Beşiktaş İlçe Başkanlığı'nın önüne park edildi.
Bu arada, Halaskargazi Caddesi ve Taksim Meydanı'na çıkan bütün ara sokaklar polis barikatıyla kapatıldı. 


ŞİŞLİ'DE DİSK ÜYELERİNE MÜDAHALE
Şişli'de de DİSK Genel Merkezi'nin önünde toplanarak 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü Taksim'de kutlamak için yürümek isteyen ve polisin dağılmaları yönündeki uyarılarını dikkate almayan gruba müdahale edildi.
Grup, sabahın erken saatlerinden itibaren Halaskargazi Caddesi'ndeki DİSK Genel Merkezi binasının önünde toplandı. Grubun oluşturduğu korteje, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Milletvekili Süleyman Çelebi ve CHP eski milletvekili Mehmet Sevigen de katıldı.
Yürüyüşe geçen grup, bir süre sonra polis tarafından durduruldu. Polis, kortejdekilere anonslarla yürüyüşün yasadışı olduğunu belirterek, sağlanan imkânlarla Yenikapı'ya gitmeleri yönünde uyarılarda bulundu.
Daha sonra gruptan bazıları polise taş attı. Bu sırada polisler basın mensuplarına da uyarıda bulunarak, bölgeden uzaklaşmalarını istedi. 
Bunun üzerine emniyet yetkilileri ile DİSK temsilcileri, polis barikatlarının önünde bir süre görüştü. Polisin uyarılarını dinlemeyerek Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruba, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale edildi. 
Gruptan bazı kişiler de polise bilye, taş, havai fişek attı. Müdahale sonrası grup, Halaskargazi Caddesi'nin ara sokaklarına ve DİSK binasına doğru kaçtı.
DİSK binasının bulunduğu yere TOMA'lardan su sıkılırken, göstericiler de polise havai fişek attı.
Biber gazından çevredeki iş yerlerinde bulunan vatandaşlar, polis ve gazeteciler de etkilendi. Müdahale sırasında bazı iş yerlerinin camları kırıldı. Biber gazından etkilenen gruptan bazı kişiler, bölgede hazır bekletilen ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırıldı.
Bu arada polisin müdahalesi sırasında kortejde bulunan HDP eş genel başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü de gazdan etkilenmeleri nedeniyle kortejden ayrıldı. Tuncel ve Kürkçü'ye çevredekiler tarafından su ve sütle müdahale edildi. 


KARAYOLUNU KAPATANLARA MÜDAHALE
Mecidiyeköy'de E-5 karayolunu trafiğe kapatan gruba, müdahale edildi. 
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen Eğitim-Sen üyesi bir grup, E-5 Mecidiyeköy sapağından, Mecidiyeköy Meydanı'na girmek istedi. 
Eylemcilerin meydana girmesine izin vermeyen polis ekipleri, TOMA ile grubun önünü kesti. Polisin dağılmaları yönünde uyarıda bulunduğu grup, E-5 karayolundan karşı şeride geçerek, yolu çift yönlü trafiğe kapattı. 
Bir süre burada burada bekleyen ve polisin uyarılarını dikkate almayan gruba biber gazıyla müdahale edildi. 
Müdahalenin ardından, eylemciler, araç trafiğinin olduğu E-5'ten Okmeydanı yönüne geri çekildi. Trafik akışı da normale döndü. 


BEŞİKTAŞ'TA CHP MİLLETVEKİLİNE
Beşiktaş'ta güvenlik önlemi alan TOMA'nın önüne oturan CHP Milletvekili Mahmut Tanal, polislerle tartıştı. 
Aracın önünden kaldırılmaya çalışılan Tanal ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Arbede sırasında Tanal'ın polise yumruk attığı, kafasından hafif şekilde yaralandığı ve gözlüğünün de kırıldığı görüldü. 
Mahmut Tanal, olayın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bizim silahımız, TOMA'mız, ordumuz yok. Bizim bir Allahımız, iki halkımız, üçüncüsü de sığınabileceğimiz hukukumuz var. Bizim başka bir şeyimiz yok. Gözlük aynı şekilde gitti işte. Kafamdaki darbeyi de görüyorsunuz" diye konuştu. 


BEŞİKTAŞ VE NİŞANTAŞI'NDA MÜDAHALE
Öte yandan, Beşiktaş'ta Barbaros Bulvarı üzerinde toplanan bir gruba da polis dağılmaları ve yolu boşaltmaları yönünde uyarıda bulundu. 
Uyarıları dikkate almayan gruba, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale edildi. Gruptakiler de polise taş ve çeşitli cisimler atarak, karşılık verdi. 
Müdahalenin ardından ara sokaklara dağılan gruplar, buradan polise taş, havaifişek, bilye ve su şişeleri atmaya devam etti.
Güvenlik güçleri, gruba anonslarla dağılmaları konusunda uyarıda bulunurken, müdahale sırasında bazı göstericiler yaralandı. Meydanda bekletilen sağlık ekipleri, yaralılara müdahale etti. 
Nişantaşı'nda ise ara sokaklarda toplanan küçük gruplar, polise taş ve benzeri cisimler atarak, çevredeki iş yerleri ve sokak lambalarına zarar verdi. 
ANKARA
Ankara'da da Kolej kavşağında yolu trafiğe kapatarak Kızılay'a yürümek isteyen gruba polis müdahale etti. 
1 Mayıs'ı kutlamak amacıyla Kurtuluş Parkı'nda toplanan grup, ellerinde çeşitli döviz ve pankartlar taşıdılar, slogan attılar. 
Kurtuluş Parkı'ndan Kızılay'a doğru yürüyüşe geçmek isteyen gruptakiler, Ziya Gökalp Caddesi'ni trafiğe kapattı. 
Yürüyüşe izin verilmemesi üzerine polisin kurduğu demir barikatları yıkan ve emniyet güçlerine havai fişek atan gruba polis, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. 
Polisin müdahalesinin ardından ara sokaklara kaçan gruptakiler, tekrar caddeye çıkarak havai fişek atmayı sürdürdü.
POLİSİN GRUBA MÜDAHALESİ DEVAM EDİYOR.

Uluslararası haber ajansları, Türkiye'de 1 Mayıs gösterileri sırasında yaşananları abonelerine 'acil' koduyla duyurdu ve çektikleri karelerde de sokaklardaki olayları aktardılar. AFP ajansı, yaşananları 'Türk polisi, İşçi Bayramı'nda Taksim Meydanı'na çıkış yasağına meydan okuyan binlerce göstericiyi dağıtmak için tazyikli su ve biber gazı kullandı. Protestolar, aylardır Türkiye'deki hükümetin peşini bırakmıyor' şeklinde aktardı. 

Ajans ayrıca, 13 milyondan fazla kişinin yaşadığı İstanbul'da polisin engellemeleri sonucu toplu taşımanın felç olduğunu ifade etti.

Reuters ajansı ise yetkililerin güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek İstanbul'daki toplu taşıma sistemini ciddi anlamda engellediğini ve binlerce polisin gelenekselleşmiş toplanma mekânı olan Taksim'e çıkan yolları kapattığını bildirdi.

Ajans haberinde, ellerinde bayraklarla polis barikatını aşmaya çalışan göstericilerin zaman zaman havai fişek ve taş attığını, polisin de tazyikli su ve biber gazıyla karşılık verdiğini aktardı.

Reuters, bu sert tutumun geçtiğimiz yıl yaşanan gösterilerin ardından geldiğine vurgu yaptı.

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul Mayıs.2014 - okkesb@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/  - okkesb@turkfreezone.com,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb61@gmail.com,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi,

MEDYAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul Mayıs.2014 - okkesb@gmail.com,

 

Diğer Haberler

TrabzonSporKlübü

Nasa

Kentim_İstanbul

Doga_İcin_Sanat

ABD_USA

Department_State

TelerehberCom

Google_Blog

Kemencemin_Sesi

Kafkas_Music

Horon_Hause

Vakıf_Ay

Dogal Hayatı_Koruma

Seffaflık_Dernegi

Telerehber

Sosyal_Medya

E-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti

BACK TO TOP