KORKUTAN MARMARA DEPREMİ

YTÜ - Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbulluları Uyardı.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

KORKUTAN MARMARA DEPREM

YTÜ - Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbulluları uyardı.

Ersoy, son günlerde Marmara’da meydana gelen depremlerin, büyük Marmara depreminin öncüsü olduğunu söyledi. Ersoy, yaşanan depremler sonrası ‘bölgedeki enerji azaldı’ düşüncesiyle rahatlamanın yanlış olacağını vurguladı.

Marmara Bölgesi’nde son birkaç gündür meydana gelen depremler, gerçekleşmesi muhtemel büyük Marmara depremini akıllara getirdi.

Geçtiğimiz günlerde Bolu’da meydana gelen 4,8 şiddetindeki depremin ardından bu sabah Tekirdağ’da 4,7 şiddetindeki depremin meydana gelmesi, dikkatleri yeniden deprem gerçeğine çevirdi. YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, son günlerde meydana gelen depremlerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Bölgede yaşanan son depremlerin Marmara beklenen büyük depremin öncüleri olduğunu vurgulayan Ersoy, “Nasıl Bolu’daki 4,8 depremi tehlikeli olabilecek bir yerse, aynı şekilde Tekirdağ açıklarındaki 4,7 büyüklüğündeki deprem aynı tehlikededir. Çünkü bu her iki noktada da belli bir gerilim var. Bu bölgeler gelecek depremlere gebe olabilecek öncüleri sayılabilecek özellikte” dedi.

“DEPREMLER GERİLİMİ AZALTMIYOR”

Yaşanan son depremlerin yaşanması muhtemel büyük depremin şiddetini azalttığı yönündeki inanışın doğru olmadığını aktaran Ersoy, “Bu depremler buraların enerjisini almıyor. Aksine çok canlı, diri, aktif olduğunun göstergesi olarak karşımıza çıkıyor” şeklinde konuştu.

Yaşanması muhtemel büyük depremin Marmara’nın içinde gerçekleşeceğinin altını çizen Ersoy, Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun devamı olan pek çok fay parçası bulunduğuna işaret ederek, “Bu fay, tek parça mı kırılacak, yoksa kırılma çok parçalı şekilde mi olacak bunu bilmiyoruz.

Marmara’da yaşanan depremler rahatlamanın tam tersine bölgenin canlı olduğunu ortaya koyuyor” ifadesini kullandı.

 

Hüseyin IRMAK, İstanbul – Kasım.2013 - hsyirmak@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/  - okkesb@telmar.net,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb61@gmail.com,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi

MEDYAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

Hüseyin IRMAK, İstanbul – Kasım.2013 - hsyirmak@gmail.com,

 

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ GELİYOR

Depremler Büyük İstanbul Depreminin Habercisi

Bu Sabah Meydana Gelen İki Depremi Yorumlayan Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Korkutan Uyarıyı Yaptı.

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Marmara Ereğlisi açıklarında meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak, "Marmara Ereğlisi depremi alıştırma yapıyor" dedi. Prof. Okan Tüysüz de, "Büyük depremin habercisi" yorumunu yaptı. Uluslararası Jeofizik Kurultayı için Antalya'da bulunan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi ilçesi açıklarında meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremle ilgili yazılı açıklama yaptı.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Dünkü tartışmalarda ortak kanı Kuzey Marmara'nın batı kolu olan Marmara Ereğlisi'nin gerginliğinin Sivriada koluna göre daha da arttırmış olmasıydı.

Ötesi, jeofizik belirtilerin sanki Gölcük depremi öncesindeki belirtileri andırmasıydı. Bu bilimsel tartışmayı ince eleyip sık dokuyarak, ayrıca titizlikle tartarak aramızda sürdürdük. Derken, bugün 27 Kasım 2013 sabahında 06.13'de Marmara Ereğlisi deniz içinde, M=4,7 büyüklüğünde bir küçük deprem oldu. Ardından bir deprem de M=4,0 büyüklüğünde yakın yerde 06.21'de oldu. Bu alıştırma depremlerin odak konumu, tıpı tıpına M=7,0 ile 7,2 büyüklüğünde deprem beklediğim gevrek granit katmanı içinde, d=7 ile 10 km derinde oldu. Granit katmanı oldukça gevrek, ayrıca kırılgan" dedi.

Bu depremlerin jeofizik bilimcilere beklenen Marmara Ereğlisi depremi için ön bilgilendirme yaptığını kaydeden Ercan, "Şimdi soru şu; Marmara Ereğlisi depremi Sivriada depreminden önce mi olacak? Ben bunu pek beklemiyorum. Ancak nasıl önce batıdaki Gölcük depreminden 2 ay sonra izci deprem doğuda Düzce'de olmuş ise, Sivriada-Marmara Ereğlisi sırası, Marmara Ereğlisi-Sivriada depremleri olarak değişirse şaşırtıcı olur, ancak olasılığı vardır. Bilimsel çalışmalarıma göre deprem kapının önünde değil. Bugüne dek kestirimlerimde şaşma olmadı. Ancak bu hiç olmayacağı anlamına da gelmez" açıklamasında bulundu.

Büyük deprem gelinceye değin arada bir 4, 4.5, 5, 5.5 büyüklüğünde depremlerin olmasının şaşırtıcı olmayacağını 14 yıldır dile getirdiğini anlatan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Bu onlardan 2'si olmalı. Kandilli Gözlemevi jeofizik bilgilerine göre, 1970'den beri Marmara'da depremcik (öncü deprem) sayımları yılda 2 bin tane iken, 1999 Gölcük depreminden sonra 2000 yılında 3 bin 500'ü aşmıştır, 2004'de 7 bini bulmuştur. Gerilen ortamlarda bu beklenen bir durumdur. Bu duruma artçı depremlerin katkısı olsa bile Marmara'da kırıcı gerilimin birikmekte olduğunun önemli bir jeofizik göstergecidir" dedi.

MARMARA YENİ DEPREM ÜRETEMİYOR

Prof. Dr. Ercan, Marmara'da yılda gerilme biriminden oluşan yamulmanın 2 ile 3 santimetre olduğunu belirterek,  "Marmara'da depremlerde atım 2 ile 3 metredir. Son yıkıcı depremler, Adalar 1894'den beri 119 yıl, 1912'den beri 101 yıl geçtiğine göre, yer kabuğu 2 ile 3 metrelik kırılma gerginliğine 2004'de ulaşmış olmalı. Buna bakarak bu yıllarda İstanbul depremi olabilir denilebilirdi. Ancak gecikmesinin nedeni 1999'da M= 7,5 olan depremde boşalan gerilmenin beklenenden üç kat çok olması, Marmara'da aşırı dinginliğe neden olmuştur. O nedenle Marmara yeni bir deprem üretip, yerin kırılma direncini yenmesi için henüz kendini toparlayamadığı kanısındayım. Beklenen deprem beni şaşırtmazsa 2045'den önce olmaz. Ancak yerin gerginlik birikimi doğrusal çalışmıyor" ifadelerini kullandı.


"BÜYÜK DEPREMİN AYAK SESLERİ"
Prof. Dr. Okan Tüysüz de, bu sabahki depremi "Bugünkü depremin işaret ettiği önemli bir şey, fayın aktif olduğu ve önemli bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğudur. Büyük bir depremin ayak seslerini veya öncülerini duyuyoruz gibi ama ne kadar zaman sonraki depremin habercisidir bunu bilemeyiz" şeklinde değerlendirdi.


BİR UYARI DAHA.!
YTÜ Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, son günlerde meydana gelen depremlerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bölgede yaşanan son depremlerin Marmara beklenen büyük depremin öncüleri olduğunu vurgulayan Ersoy, "Nasıl Bolu'daki 4,8 depremi tehlikeli olabilecek bir yerse, aynı şekilde Tekirdağ açıklarındaki 4,7 büyüklüğündeki deprem aynı tehlikededir. Çünkü bu her iki noktada da belli bir gerilim var. Bu bölgeler gelecek depremlere gebe olabilecek öncüleri sayılabilecek özellikte." dedi.


"DEPREMLER GERİLİMİ AZALTMIYOR"
Yaşanan son depremlerin yaşanması muhtemel büyük depremin şiddetini azalttığı yönündeki inanışın doğru olmadığını aktaran Ersoy, "Bu depremler buraların enerjisini almıyor. Aksine çok canlı, diri, aktif olduğunun göstergesi olarak karşımıza çıkıyor." şeklinde konuştu. Yaşanması muhtemel büyük depremin Marmara'nın içinde gerçekleşeceğinin altını çizen Ersoy, Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun devamı olan pek çok fay parçası bulunduğuna işaret ederek, "Bu fay, tek parça mı kırılacak, yoksa kırılma çok parçalı şekilde mi olacak bunu bilmiyoruz.

Marmara'da yaşanan depremler rahatlamanın tam tersine bölgenin canlı olduğunu ortaya koyuyor." ifadesini kullandı.

 

Hüseyin IRMAK, İstanbul – Kasım.2013 - hsyirmak@gmail.com,

http://www.medyagunebakis.com/  - okkesb@telmar.net,

https://twitter.com/okkesb E.mail: okkesb61@gmail.com,

https://www.facebook.com/okkes.bolukbasi

MEDYAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

Hüseyin IRMAK, İstanbul – Kasım.2013 - hsyirmak@gmail.com,

 

Diğer Haberler

TrabzonSporKlübü

Nasa

Kentim_İstanbul

Doga_İcin_Sanat

ABD_USA

Department_State

TelerehberCom

Google_Blog

Kemencemin_Sesi

Kafkas_Music

Horon_Hause

Vakıf_Ay

Dogal Hayatı_Koruma

Seffaflık_Dernegi

Telerehber

Sosyal_Medya

E-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti

BACK TO TOP