YAPTIRIMLAR SADECE TARAFTARA

Doç. Dr. Ahmet Talimciler, Futbol Sahalarında Yaşanan Şiddetin Türk Futbolunu Ve Sporu Esir Aldığını Belirtti.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

YAPTIRIMLAR SADECE TARAFTARA

Doç. Dr. Ahmet Talimciler, Futbol Sahalarında Yaşanan Şiddetin Türk Futbolunu Ve Sporu Esir Aldığını Belirtti.

Ali Korkmaz,  Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ahmet Talimciler, "6222 sayılı şiddet yasası olarak nitelenen düzenlemeyle kulüp başkanları, teknik direktörler ve futbolcuların eylemleri daima göz ardı ediliyor" dedi.

Talimciler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, futbol sahalarında yaşanan şiddetin Türk futbolunu ve sporu esir aldığını, dünya derbisi olarak nitelendirilen Fenerbahçe-Galatasaray mücadelesinden bir gün önce Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın açıklamalarının müsabakanın önüne geçtiğini, buna yanıt veren Galatasaray yönetiminin de yaşananlara ortak olduğunu savundu.

Futbolcuların hareketlerinin ortamın gerilmesine ve oynanan oyunun giderek çığırından çıkmasına neden olduğunu kaydeden Talimciler, "Maç bitiminde ilginç bir biçimde her iki taraf da seviniyor, hatta şampiyon olan takımlarını karşılamak üzere binlerce Galatasaray taraftarı Florya Metin Oktay tesislerine akın ediyor.

Ancak asıl sıkıntı her iki takımın formalarıyla sokakta dolaşan taraftarların birbirlerine müdahaleleri sonrasında gencecik bir fidanın aramızdan ayrılmasıyla hat safhaya ulaşıyor" diye konuştu.

 

Talimciler, 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'da bütün yaptırımların taraftarlara yönelik olduğunu öne sürerek, şunları kaydetti:

"6222 sayılı şiddet yasası olarak nitelenen düzenlemeyle bütün yaptırımların taraftarlara yönelik olarak teşkil edildiği, olayı geren rol modelleri olarak kulüp başkanları, teknik direktörler ve futbolcuların eylemleri ve söylemleri ise daima göz ardı ediliyor.

Oysaki asıl üzerinde durulması gereken bu isimlerin ve tabii ki medyanın yaptığı yayınlarla nasıl bir futbol istedikleri ve nasıl bir futbolun oluşmasına katkıda bulundukları."

 

Fenerbahçe karşılaşmasında Galatasaraylı futbolcuların saha içinde sevinmesi ve taraftarların onları karşılamak için tesislere gitmesinin başka bir futbol taraftarlığının filizlenmesi adına ilginç bir gelişme olduğunu belirten Talimciler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak futbol sahalarında yaşananların arkasında samimiyetten uzak ve yaşananların önüne geçmek yerine izlemeyi tercih eden futbolun aktörleri olduğu sürece bu resmin farklı boyutlarını görmeye devam ederiz. Bugüne kadar futbol sahalarımızda rastlamadığımız ırkçılık içeren muz gösterme görüntülerinin önüne hemen geçmemiz gerektiğini ve bunu yapan zihniyetin aslında ne kadar sakat bir ruh haline sahip olduğunu da belirtmek zorundayız."

-Atatürk Stadı'ndaki olaylar-

Talimciler, PTT 1. Lig ekibi Göztepe'nin Spor Toto 2. Lig'e düşmesinin ardından yaşanan olayların arkasında, önemli bir kulübün istemediği bir konuma düşmesinin yarattığı travmanın etkileri olduğunu söyledi.

Bu durumun ortaya çıkan görüntülerin haklı olduğunu göstermediğini dile getiren Talimciler, şöyle konuştu:

"Bu durum Göztepe taraftarı olduğunu söyleyip şiddet kullanma hakkını kimseye veremez. Hatta aynı taraftar olduğunu söyleyenlerin kulüplerini harabeye çevirmelerini, o efsane takımın yaratıcısı olan Adnan Süvari'nin fotoğrafını kırabilecek kadar gözünün dönmesini taraftarlıkla izah edemez. Öfke patlamalarının yaşanması, insanların hayatlarında önemli bir yer teşkil eden futbol kimliğinin incinmesi doğaldır. Ancak bunların ardına sığınmak suretiyle cana, mala zarar verme hakkı kimseye tanınamaz ve futbol taraftarlığının arkasına sığınarak şiddet kullanma özgürlüğü söz konusu dahi edilemez."

Talimciler, toplumsal hayatın yarattığı şiddet dalgasının futbol sahalarına da sirayet ettiğini ve bu sporu asıl amacından uzaklaştırdığını ifade etti.

Nevbahar Kabaklı - İzmir

 

 

Kadir Bıyıklı,  İstanbul Ağustos.2013

http://www.medyagunebakis.com/-kadirbiyikli61@gmail.com,

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

Kadir Bıyıklı, İstanbul Ağustos.2013

 

Rakı İçerek Yapılanları,

Ayran İçerek Sattılar, Yıktılar..!.  Bekir Coşkun

 

Who İs İt.?  Wanted.!.
"White Men Have Forked Tounge.!"

“Dili Çatallı, İki Dilli Beyaz Erkek.!”

Türkçesi; Yalancı, İki Yüzlü Adam.!.

Kızılderili Deyişi....

 

Hiç Bir Şey İçin Aşırı Endişe Etmeyin.

Bakarsınız; Yarın Ya Deve, Ya Deveci

Ya da Üstündeki Hacı Ölebilir. İ.İnönü

 

Nene dedim.

“Dedem Sana Hiç Çiçek Aldı mı.?”
Durdu ve Şöyle Dedi:

“Bana Aldığı Fistanların Hepsi Çiçekliydi.!.!”

 

Diğer Haberler

TrabzonSporKlübü

Nasa

Kentim_İstanbul

Doga_İcin_Sanat

ABD_USA

Department_State

TelerehberCom

Google_Blog

Kemencemin_Sesi

Kafkas_Music

Horon_Hause

Vakıf_Ay

Dogal Hayatı_Koruma

Seffaflık_Dernegi

Telerehber

Sosyal_Medya

E-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti

BACK TO TOP