RİSK ANALİZİ KURNAZLIĞI

Yetkisizler İş Başında.. Vatandaşların Bilgisizliğinden Yararlananlar Risk Analizi Yapmaya Çalışıyorlar…

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

RİSK ANALİZİ KURNAZLIĞI

Yetkisizler İş Başında.. Vatandaşların Bilgisizliğinden Yararlananlar Risk Analizi Yapmaya Çalışıyorlar…

Sertifikalı İş Güvenliği Uzmanı Semih Şentürk, eli çantalı kişilerce Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi Yetki Belgesi olmadan iş yerlerinde vatandaşların bilgisizliğinden yararlanmak suretiyle risk analizi yapılmaya çalışıldığını savundu.

DÜZENBAZLARA DURDURULMALI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından çıkarılan yönetmelikler uyarınca;

Risk analizi ve İş Güvenliği eğitimleri zorunlu tutulduğuna dikkat çeken Sertifikalı İş Güvenliği Uzmanı Semih Şentürk.

İş yerlerini arayarak yetki belgesi olmadan adı sanı duyulmamış kuruluşlarca iş yerinde risk analizi yapılmaya çalışıldığını, vatandaşın ise bu tuzağa düştüğünü söyledi. Türkiye’de OSGB - Ortak Sağlık Güvenliği Birimi Yetki Belgesi olmadan hiçbir kuruluşun risk analizi yapamayacağını, iş sağlığı ve iş güvenliği eğitimi veremeyeceğini belirten Şentürk, “Birilerinin bu düzenbazlara dur deme vakti geldi de geçiyor. Halkı soymaya çalışan bu kişilere müdahale edilmelidir” diyerek yetkilileri göreve çağırdı.

RİSK DEĞERLENDİRMESİ

İş sağlığı ve güvenliği açısından alınması gereken tedbirlerin belirlenmesinde en kritik aşamayı risk değerlendirmesi oluşturuyor. İşyerleri risk analizi yaptırmak zorunda, yeni yıldan itibaren bütün işyerleri için risk değerlendirmesi yapma şartı getirildi. Bu kapsamda, işyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bunların riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilmesi gerekiyor. İşte bütün bu risklerin derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmalara risk analizi deniliyor.

İŞVERENE 3 BİN 234 TL CEZA

Türkiye iş kazaları istatistiklerine göre Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Bu kapsamda iş kazalarını önlemek için iş yerinde risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan işverene 3 bin 234 TL ceza kesiliyor. Yine istatistiklere göre, ortalama her gün 217 iş kazası oluyor ve 4 işçi, iş kazası sonucu hayatını kaybediyor. 5 kişi, iş kazası sonucu iş göremez hale geliyor. İş kazaları nedeniyle her yıl Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 5’i kayboluyor. İş kazaları nedeniyle hem beden gücü zayi oluyor, hem de parasal kayıplar yaşanıyor. Bu doğrultuda bu hizmeti verebilmek için Ortak Sağlık Güvenliği Birimi(OSGB)kuruluyor.

 

İSTİSMARCILAR TÜREDİ

Sertifikalı İş Güvenliği Uzmanı Söz1 şirketi sahibi Semih Şentürk, risk analizi hususunda Türkiye’de ve Antalya’da istismarcıların türediğini belirtti. Şentürk, “Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi olmayan firmaların risk analizi, eğitim ve diğer konularda hizmet vermesi yasal dayanağa sahip değildir. Yönetmelikte belirtildiği gibi ya işveren kendi ekibiyle bu işi yapar ya da bakanlığın yetkili kıldığı firmalar devreye girer. OSGB kurulabilmesi ve hizmet sunabilmesi için tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan; en az bir işyeri hekimi, en az bir iş güvenliği uzmanı, en az bir diğer sağlık personeli istihdamı zorunludur. OSGB’de ayrıca bu birimlerin Bakanlığa karşı iş ve işlemlerinden sorumlu olacak olan bir Sorumlu Müdür gerekmektedir” diye konuştu.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETMELİĞİ

Şentürk sözlerini şu şekilde sürdürdü: “OSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri yönetmeliği ile tanımlanmış; en son yasal düzenlemelere göre 1 işçinin dahi çalıştığı sanayiden sayılan ve sayılmayan her türlü iş yerine; iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı sağlayan kuruluşlardır ve bu kuruluşların oluşumunda milyonlarca liralık harcamalar yapıldı. Ancak her dönem olduğu gibi bu dönemde de hiçbir yetkisi olmayan, kurumsallıktan uzak, tabiri caizse eli çantalı birçok kişi ortaya çıkıp risk analizi adı altında piyasada kâğıt satmaya başladılar. Oysa risk analizi ve eğitim yönetmeliği açıkça bu evrakların yetkili bir ekiple yapılması aksi halde geçerli olmadığı açık olduğu halde önüne gelen herkes bir dolandırıcılık tavrıyla hareket etmeye başladı. Vatandaş bilgilendirilmediği için bu şekilde davranan kişilere itibar etmeleri normaldir.

Belki bunun zararını şu an fark edemeyeceğiz ancak ileriye dönük büyük sıkıntılar doğuracaktır. Birilerinin bu düzenbazlara dur deme vakti geldi de geçiyor. Halkı soymaya çalışan bu kişilere müdahale edilmelidir”

Murat ŞENTÜRK

 

Fatih Bacak,  Antalya – Nisan.2013

http://www.medyagunebakis.com/  fb.antalya007@gmail.com,

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

Fatih Bacak, Antalya Nisan.2013

Diğer Haberler

TrabzonSporKlübü

Nasa

Kentim_İstanbul

Doga_İcin_Sanat

ABD_USA

Department_State

TelerehberCom

Google_Blog

Kemencemin_Sesi

Kafkas_Music

Horon_Hause

Vakıf_Ay

Dogal Hayatı_Koruma

Seffaflık_Dernegi

Telerehber

Sosyal_Medya

E-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti

BACK TO TOP