Annie Leibovitz

Photographer Annie Leibovitz was born October 2, 1949, in Waterbury, Connecticut. ABD'li Portre Fotoğrafçısı.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

Annie Leibovitz 

Biography-Synopsis

Photographer Annie Leibovitz was born October 2, 1949, in Waterbury, Connecticut. In 1970 she took a job at Rolling Stone magazine. In 1983 she began working for the entertainment magazine Vanity Fair. During the late 1980s, Leibovitz started to work on a number of high-profile advertising campaigns. From the 1990s to the present, she has been publishing and exhibiting her work.

Rolling Stone Magazine

Photographer. Born Anna-Lou Leibovitz, on October 2, 1949, in Waterbury, Connecticut. She was one of the six children born to Sam, an Air Force lieutenant, and Marilyn Leibovitz, a modern dance instructor. In 1967, Leibovitz enrolled at the San Francisco Art Institute, where (although initially studying painting) she developed a love for photography.

After living briefly on an Israeli kibbutz, Leibovitz returned to the U.S., in 1970, and applied for a job with the start-up rock music magazine Rolling Stone. Impressed with Leibovitz’s portfolio, editor Jann Wenner offered her a job as a staff photographer. Within two years, the 23-year-old Leibovitz was promoted to chief photographer - a title she would hold for the next 10 years. Her position with the magazine afforded her the opportunity to accompany the Rolling Stones band on their 1975 international tour.

While with Rolling Stone, Leibovitz developed her trademark technique, which involved the use of bold primary colors and surprising poses. Wenner has credited her with making many Rolling Stone covers collector's items, most notably an issue that featured a nude John Lennon curled around his fully clothed wife,Yoko Ono. Taken on December 8, 1980, Leibovitz’s photo of the former Beatle was shot just hours before his death.

Vanity Fair

In 1983, Leibovitz left Rolling Stone and began working for the entertainment magazine Vanity Fair. With a wider array of subjects, Leibovitz’s photographs for Vanity Fair ranged from presidents to literary icons to teen heartthrobs. To date, a number of Vanity Faircovers have featured Leibovitz’s stunning - and often controversial - portraits of celebrities. Demi Moore (very pregnant and very nude) and Whoopi Goldberg (half-submerged in a bathtub of milk) are among the most remembered actresses to grace the cover in recent years. Known for her ability to make her sitters become physically involved in her work, one of Leibovitz’s most famous portraits is of the late artist Keith Haring, who painted himself like one of his canvases for the photo.

More Accomplishments

During the late 1980s, Leibovitz started to work on a number of high-profile advertising campaigns. The most notable was the American Express “Membership” campaign, for which her portraits of celebrity cardholders, like Elmore Leonard, Tom Selleck, and Luciano Pavarotti, earned her a 1987 Clio Award.

In 1991, Leibovitz’s collection of over 200 color and black-and-white photographs were exhibited at the National Portrait Gallery in Washington, D.C. Later that year, a book was published to accompany the show titled Photographs: Annie Leibovitz 1970-1990.

In 1996, Leibovitz was chosen as the official photographer of the Summer Olympics in Atlanta, Georgia. A compilation of her black-and-white portraits of American athletes, including Carl Lewis and Michael Johnson, were published in the book Olympic Portraits (1991).

Later Work

Widely considered one of America’s best portrait photographers, Annie Leibovitz published the book Women (1999), which was accompanied by an essay by friend and novelist Susan Sontag. With its title subject matter, Leibovitz presented an array of female images from Supreme Court Justices to Vegas showgirls to coal miners and farmers. Currently, many of her original prints are housed in various galleries throughout the United States.

In 2005, the Brooklyn Museum of Art did a retrospective on her work entitled "Annie Leibovitz: A Photographer’s Life, 1990-2005." As busy as ever, Annie Leibovitz continues to be in demand as portrait photographer, often capturing arresting images of today’s celebrities.

Annie Leibovitz is the mother of three children. At the age of 51, she had her daughter, Sarah. In 2005, her twin daughters, Susan and Samuelle, were born with the help of a surrogate mother.

© 2013 A+E Networks. All rights reserved.

 

 

 

Emel Vildan DÜZENLİ, İstanbul Şubat.2013

http://www.medyagunebakis.com/  e.v.duzenli@gmail.com,   

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

 

 

 

Annie Leibovitz

(d. 2 Ekim 1949 Waterbury, Connecticut) 

ABD'li Portre Fotoğrafçısı.

Altı çocuklu bir ailenin kızı olarak babasının orduda yarbay olması nedeniyle askeri üs’de doğdu. Annesi modern dans hocasıydı. Lisedeyken sanatın çeşitli branşlarına ilgi duydu ve ilgilendi. İlk olarak müzik üzerine yoğunlaştı. San Francisco Art Institute'ne (San Francisco Sanat Enstitüsü) kaydoldu. 

Japonya'daki ailesine ziyarete gittiğinde fotoğraf çekmeye başladı ve fotoğrafçılık üzerine çalışmaya bu sayede başladı. Her geçen gün sanatını geliştirdi ve bunun için aralarında  1969 yılında İsrail'de Kibbutz'da aylar süren çalışması olmak üzere çok farklı çalışmalar içinde bulundu.

1970 yılında ABD'ye dönünce, Rolling Stone adlı dergiye girdi. 1973'de yayımcı Jann Wenner  Leibovitz'i derginin baş fotoğrafçısı olarak atadı. Leibovitz 1983 yılına kadar bu dergide kaldı ve çok popüler olan bu dergideki ünlülerin çok özel portre fotoğrafları derginin ününü arttırmasında rol oynadı.

1975'de, The Rolling Stones adlı rock gurubunun Amerika Turu'na konser fotoğrafçısı olarak eşlik etti.

1983 yılından itibaren,Vanity Fair adlı derginin fotoğrafçısı olarak çalışmaya başladı.

En çok bilinen fotoğraflarından biri olan, Vanity Fari kapağı, Demi Moore'un hamile fotoğrafının bir komedi filminde (Çıplak Silah 33 1/3) Leslie Nielsen'e uyarlanması üzerine Paramount Pictures adlı sinema şirketine dava açtı ve bu dava çok ilgi çekti.

Dava ABD yasalarında adil kullanım konusunda önemli gelişmelere yol açtı. Mahkeme Paramount'un fotoğrafı parodilerde bu şekilde kullanımın kullanımının adil kullanım (Fair Use) içinde yer aldığına karar verdi ve karar diğer davalara örnek teşkil etti.

En önemli ve en çok bilinen fotoğraflarından biri olan John Lennon'un ölmeden önce çekilden son profesyonel fotoğrafıdır. Yoko Onoile birlikte Lennon'un çırılçıplak ve Ono'nun siyahlar içindeki fotoğrafı Rolling Stone'un kapağında yer almış ve bu fotoğrafın çekilmesinden kısa süre sonra Lennon vurularak öldürülmüştür.

Çekim öncesi Leibovitz, Lennon'la Rolling Stones kapağı için anlaştılar, ancak ilk başta Leibovitz, Lennon'un yalnız fotoğrafını çekmek istedi. Kimsenin Ono'yu kapakta istemeyeceğini düşündü.

Ancak Lennon ikisinin beraber çekilmesinde ısrar edince Lennon'un Double Fantasy adlı albümünün kapağındaki öpüşme fotoğrafını göz önünde bulundurarak yeni bir fotoğraf tasarladı.

 

Fotoğraf kitapları 

Photographs

Photographs 1970-1990

American Olympians

Women

American Music

A Photographer’s Life 1990-2005

 

Bazı Önemli Fotoğrafları

Yoko Ono ve John Lennon'un, Rolling Stone dergisi 335 nolu sayısının kapağı: 8 Aralık 1980 sabahı Lennon'un bir hayranı tarafından öldürülmeden önce çekilmiştir.

 

Demi Moore'un hamileyken çektirdiği çıplak fotoğraf. 

Whoopi Goldberg'in süt banyosu yaparken fotoğrafı.

 

Christo, tamamen bezle sarmalanmış fotoğrafı.

 

Dolly Parton ve Arnold Schwarzenegger fotoğrafı

 

Dan Aykroyd ve John Belushi'nin, The Blues Brothers filmi için çekilen fotoğrafı.

Kraliçe Elizabeth ABD'yi 2007 ziyaretindeki fotoğrafı.

Sting'in çölde çamur kaplı fotoğrafı.

 

Pete Townshend kanayan elinden dökülen kanların yüzüne aktığı yakın plan fotoğrafı

 

Patti Smith'in "yangın" portresi.

 

Cyndi Lauper'in She's So Unusual ve True Colors albüm kapakları

 

Emel Vildan DÜZENLİ, İstanbul Şubat.2013

http://www.medyagunebakis.com/  e.v.duzenli@gmail.com,   

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

 

Diğer Haberler

TrabzonSporKlübü

Nasa

Kentim_İstanbul

Doga_İcin_Sanat

ABD_USA

Department_State

TelerehberCom

Google_Blog

Kemencemin_Sesi

Kafkas_Music

Horon_Hause

Vakıf_Ay

Dogal Hayatı_Koruma

Seffaflık_Dernegi

Telerehber

Sosyal_Medya

E-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti

BACK TO TOP