SÜMELA MANASTIRI 2012 AYİNİ

Sümela Manastırında iki yıldır düzenlenen 15.Ağustos.1461 Ayini Gelenekselleşti ve bu yıl üçüncüsü yapıldı.!

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

SÜMELA MANASTIRI 1461 - 2012 AYİNİ

Sümela Manastırı Ayini Gelenekselleşti.!

 

Sümela Manastırında İki Yıldır Düzenlenen 15.Ağustos.1461 Ayini Gelenekselleşti Ve

Bu Yıl Üçüncüsü Yapıldı.!

 

SÜMELA MANASTIRI'NDA AYİN

Trabzon'un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı'nda Hıristiyanlarca yapılan  Ayin  başladı.

Ayin öncesi manastırın girişine gelen ziyaretçiler, Trabzon Valiliği tarafından kendilerine verilen kartların görevlilerce kontrol edilmesinin ardından içeriye alındı.

Manastırın avlusunda toplanan ziyaretçiler, daha sonra Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetiminde saat 10.10'da ayine başladı.

Ayine, Yunanistan'ın İstanbul Başkonsolosu Nicolas Matthioudakis ve Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç de katıldı. Manastıra gelen ziyaretçiler, girişte mum yakarak dua ettiler. Ayin sırasında bir sorun yaşanmaması için manastır içinde özel güvenlikçiler görevlendirildi.

Öte yandan, Fener Rum Patriği Bartholomeos, manastıra giden patika yolun girişinde yöresel kıyafetli kemençeciler tarafından karşılandı. Bir süre kemençecilerle sohbet erden Bartholomeos, bir kemençeciye kutu içinde bulunan hediye verdi. Bartholomeos, manastıra giden yolda karşılaştığı çocuklarla da sohbet etti. Manastırda ayin için dini kıyafetleri giyen Bartholomeos, daha sonra ayin yapılan alana gelerek ayini başlattı.

Fener Rum Patriği Bartholomeos: Herkes kendi inancına uygun bir şekilde dininin vecibelerini serbestçe yerine getirebilmelidir

Trabzon'un Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı'nda, Hristiyanlarca gerçekleştirilen ayin, saat 12.25'te sona erdi. 88 yıl aradan sonra ilk kez iki yıl önce ayin yapılmasına izin verilen tarihi manastırda bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos, beraberindeki din adamları ile birlikte yönetti.

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı ve ilahilerin okunmasıyla başlayan ayinde Bartholomeos, çeşitli dualar etti. Bartholomeos, dini ritüellerin yerine getirilmesinden sonra sunağa çıktı ve manastırdakileri kutsadı. Bartholomeos Önce Yunanca sonra da Türkçe yaptığı konuşmada;

''Biz Hristiyanların en kutsal azizesi olan Meryem Ana'mızın dünya üzerindeki en önemli ibadet mekânlarından sayılan Sümela Manastırı'nda üçüncü kez 15 Ağustos'ta, yani göğe yükselişi gününde sizlerle birlikte olmaktan ve bu samimi ortamda dua etmekten müstesna bur mutluluk ve huzur bulduğumuzu ifade ederiz.'' dedi.

Sümela'ya gelmenin, din adamları için olduğu kadar her inançlı insan için de mukaddes bir tecrübe olduğunu belirten Bartholomeos, ''Yıllarca ulaşamadığımız bu ibadet merkezimizi anılarda yaşatarak, büyüklerimizden dinleyerek büyüdük ve uzaktan dua ederek mutlu olmaya çalıştık. Çok şükür ki bu beklentimiz gerçekleşti ve yüce Rabbimiz bizlerin buraya gelmesini nasip etti. Buna katkı sunan hükümetimize, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na, Avrupa Birliği Bakanlığı'na, Maçka Belediyesi'ne ve de Maçka halkına teşekkür ederiz'' diye konuştu.
''Sümela Manastırı'nda İnsanlığın Barışı İçin Dua Edelim''
Bartholomeos, ziyaretlerin her üçünün de mutlu bir tesadüf eseri Ramazan ayının bereketine ve manevi zenginliğine isabet ettiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

''Bu anlamda tesadüf, Anadolu'da yüzlerce yıl boyunca farklı şekillerde de olsa ortak bir ve tek yaratıcıya ibadet eden Müslüman ve Hristiyanların bir arada yaşadıkları tecrübeye de işaret etmektedir. Yüzlerce metre yüksekliğindeki bu dağda tonlarca malzeme taşıyarak bir manastır inşa etmek, Allah'a teslim olmadan, ona tüm varlığıyla sevgi duymadan ve elbette Allah rızası olmadan mümkün değildir.''

''Herkes kendi inancına uygun bir şekilde dininin vecibelerini serbestçe yerine getirebilmelidir'' diyen Bartholomeos, şöyle devam etti:

''Bu her insanın en doğal hakkıdır. Bu hakkın tesis edilebilmesi için yeryüzünde hepimize yer ve imkân mevcuttur. Bu hakkın aksine devletlerin ve toplumların din adına birbirini kırmaya, vurmaya ve öldürmeye hakkı var mıdır? Başbakanımızın eşi Sayın Emine Erdoğan'ın da bizzat ziyaret ederek şahit olduğu Myanmar'daki zulüm hepimizin kalbini yaralamıyor mu.? Her şeye rağmen yine de maalesef coğrafyamızda din adına işlenen cinayetler, kıyımlar, sürgünler devam etmektedir. İnsanoğlu ve özellikle de biz din adamlarının gayretli çalışmalarına rağmen bu ayıptan hala kurtulamadık. Bizlere emanet edilen bu muhteşem tarih, din ve kültür zengini Sümela Manastırı'nın bulunduğu bu doğa harikası tepede, insanlığın barışı için dua edelim. Gelin hep birlikte hayal ettiğimiz insanlığın ve ülkemizin barış ile selameti için daha fazla çalışalım, daha fazla buluşalım ve birbirimizi daha fazla tanıyalım.''

Bartholomeos, Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç'e gösterdiği gayret ve yardımları için teşekkür ederek, ''Başta Patrikhanemiz olmak üzere tüm Ortodoks âlemi adına Ramazan Bayramını'zı kalpten tebrik eder, sıhhat, afiyet ve bereket dolu bir kış geçirmenizi temenni ederim'' dedi.
Bartholomeos'un konuşmasının ardından ayin Hristiyan Ordodokslara şerap ekmek dağıtılmasıyla sona erdi. Önceki yıllara göre katılımın az olduğu ve yaklaşık 300 kişinin katıldığı ayini, Türk ve yabancı gazeteciler izledi.

SÜMELA MANASTIRI
Maçka ilçesinin Altındere Vadisi'ndeki Karadağ'ın eteklerinde, vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayalar oyularak yapılmış Sümela Manastırı, halk arasında ''Meryem Ana'' adıyla biliniyor. ''Meryem Ana'' adına kurulan ve ''Sümela'' adını siyah anlamına gelen ''melas'' sözcüğünden aldığı söylenen ismin, manastırın yapıldığı Karadağlar'dan geldiği düşünülüyor. ''Sümela'' kelimesi, buradaki Hazreti Meryem tasvirinin ''siyah'' rengine de bağlanıyor.

Hakkında çeşitli rivayetler bulunan ve kuruluşu bilimsel verilere göre 13. yüzyıla dayanan manastırın, 1650'ye kadar dış kapısı üzerinde görülebilen 1360 tarihli, beş mısralık bir manzum kitabede 3. Alesios, bu tesisin kurucusu (ktetor) ve ''Doğu ile Batı''nın (Iberia) hâkimi imparator olarak gösterilmişti.

Bir güneş tutulmasını 1361 yılında manastırda karşılayan Alesios, 1365 tarihli vakfiyesi ile de manastırın bütün idari şartlarını, arazisini, gelirlerini düzene koyduktan sonra Trabzon'a gelecek bir tehlikeyi, bir Türk akınını önlemek için buradaki keşişlerin daima uyanık bulunmalarını istemişti. Hizmet birimleri, misafirhane, mutfak, ayazmanın dışında 72 odası bulunan manastırın, Trabzon Kommenoslar olarak bilinen ve 1204 tarihinde Trabzon'da kurulan Kommenos Prensliği zamanında önemi arttı ve fermanlarla gelir sağlandı.

Doğu Karadeniz kıyılarının Türk egemenliğine girmesiyle Osmanlı padişahlarından Yavuz Sultan Selim'in (1512-1520) manastıra 2 şamdan hediye ettiği, ayrıca Trabzon'u fetheden Fatih Sultan Mehmet'in de manastırın haklarını tanıdığı ve birçok manastırda olduğu gibi Sümela'nın da haklarının fermanlarla korunduğu biliniyor.

 

 

Bu yıl tekrar Trabzon'un Maçka ilçesinin Altındere Vadisi'ndeki Karadağ'ın eteklerinde bulunan Sümela Manastırı'nda düzenlenen ayin sona erdi.

İlki 2010 yılında yapılan ayine geçtiğimiz yıllara oranla katılımın azalması dikkat çekti. Yetkililer, özellikle Yunanistan'da yaşanan ekonomik krizin yurt dışından gelen turist sayısında azalmaya neden olduğunu belirtti.

Sümela Manastırı'nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen özel izinle 88 yıl aradan sonra ilk kez 2010 yılında gerçekleştirilen üçüncü kez yapıldı. Ayin için yurt içi ve yurt dışından gelen turistler, sabahın erken saatlerinde güvenlik görevlilerinin kontrolünün ardından manastıra alındı. Kısa bir süre sonra da Fener Rum Patriği Bartholomeos ve beraberindeki din adamları manastıra geldi. İlahilerin okunmasıyla başlayan ayinde Patrik Bartholomeos, dualar etti.

Dini ritüellerin yerine getirilmesinden sonra Bartholomeos, manastırdakileri kutsadı. Ayin sırasında mum yakıp dua eden bazı kişilerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü. 
Ayine, Yunanistan İstanbul Başkonsolosu Nicolas Matthioudakis ile Rusya, Yunanistan ve Gürcistan ile yurt içinden gelen 200 kadar Ortodoks Hristiyan katıldı. Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç de ayini takip etti. 

BARTHOLOMEOS DÜNYA BARIŞI İÇİN ÇAĞRI YAPTI
Fener Rum Patriği Bartholomoes, Rumca ve Türkçe yaptığı konuşmasında, yeryüzünden hiç kimsenin din adına birbirini kırmaya hakkı olmadığını söyledi. Sümela'da üçüncü kez ayin yaptıklarını hatırlatan Bartholomoes, bu tarih ibadeti mekânını yıllardır büyüklerinden dinleyerek uzaktan sevdiklerini ve dua ettiklerini anlattı. Allah'ın sonunda kendilerini Sümela'da dua etmeyi nasip ettiğini anlatan Bartholomoes, kendilerini bu izni veren devlet yetkililerine teşekkür etti. Ayinin üç yıldır Ramazan ayına denk geldiğini hatırlatan Bartholomoes, "Ayin üç yıldır Ramazan ayının bereketli ve manevi atmosferine tesadüf etmişti. Bu isabet Anadolu'daki Müslüman ve Hristiyan'ların yüzyıllardır birlikte yaşama kültürünü de en güzel şekilde göstermektedir." dedi.
Herkesin kendi inancına uygun dini vecibelerini yerine getirebilmesi gerektiğinin altını çizen Bartholomoes, bunun için yeryüzünde herkese yetecek kadar yer ve mekânın bulunduğuna dikkat çekti. Yeryüzünde din adına kimsenin birbirine kırmaya hakkı olmadığına ifade eden Bartholomoes, Myanmar'da Müslümanları yapılan zulme dikkat çekerek, "Myanmar'da yaşananlar hepimizin kalbini yaralamadı mı.? Buna rağmen yeryüzünde din adına yapılan zulümler devam ediyor. Biz din adamları ve devlet adamlarının çabalarına rağmen bu ayıptan kurtulamadık." ifadelerini kullandı.
Herkesi insanlığın huzur ve mutluluğu için dua etmeye ve tanımaya çağıran Bartholomoes, yaklaşmakta olan Ramazan Bayramı'nı da tebrik etti.

 

AYİNE TURİST ZORLA GELMEZ

27 Ağustos 2012 Pazartesi -11.40

 

SÜMELA’DA Yeterince İlgi Görmeyen Ayin Tartışmaları Sürüyor.

Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç, 1 yıl önce 4 bin olan katılımın 300 kişiye düşmesini ekonomik nedenlere bağlarken, TÜRSAB’ın harekete geçmesini istedi. Genç, kendilerinin de katılımın artması için çalışma yapacaklarını söylerken, ayin için turistin zorla getirilemeyeceğini gözardı etti.

MAÇKA Belediye Başkanı Ertuğrul Genç bu yıl Sümela Manastırı’nda düzenlenen ayine katılımın son derece düşük seviyede olmasına dikkat çekerek, bu durumun tekrar yaşanmaması noktasında TÜRSAB’ı önümüzdeki yıllar için göreve çağırdı.

TÜRSAB’ın organizasyonlarda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini isteyen Genç, “TÜRSAB’a organizasyon ve katılım noktasında büyük görevler düşüyor.  Siz Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği olarak organizasyon yapmazsanız neyin acentesi olacaksınız? Ya da kimi getireceksiniz? TÜRSAB bu işe gönül ve yön vermeli, el atmalıdır. Zira bu yıl ayine katılım çok düşük seviyede oldu. Gelecek yıl böyle olmaması lazım. Mutlaka Rusya’dan gelenlerin olması gerekiyor” dedi. 

İNANÇ TURİZMİ ÇOK ÖNEMLİ
Başkan Genç, “Bu problemin çözümlenmesi çerçevesinde TÜRSAB’ın düşüncesi nedir hala bunu bilmiyoruz. Bölgemizin tanıtılmasında inanç turizmi çok önemli.  Buna bağlı olarak Sümela’daki ayinin bölge tanıtımı için gerçekten büyük bir önemi var. Bu nedenle katılım ne kadar fazla ve sürekli olursa o kadar iyi olur. Katılımın sürekli olması inanç turizmi yönünden bu bölgeye olan ilgiyi artıracaktır. Bu önümüzdeki süreç içinde diğer turizm dallarını da geliştirecektir. Ben Sümela’daki ayinin sürekli ve organize bir şekilde devam etmesini istiyorum. Bunun içinde gerekli bütün kurumların üzerlerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor. Kesinlikle ayin ve ayine katılımın yüksek seviyede olması yerleşik bir hal almalı. TÜRSAB’a burada büyük görevler düşüyor. Organizasyon ve katılım noktasında üzerine düşeni yapmalı” ifadelerine yer verdi. 


İLGİLİ KURUMLARLA GÖRÜŞECEĞİZ
Geçen seneki ayine Rusya’dan gelenler olduğunu hatırlatan Genç, “Rus Milletvekili Ivan Savidis kendisi oradan organizasyonu yapıp insan getiriyordu. Bu sene Yunanistan’daki ekonomik kriz katılımı etkiledi. Onun etkisinin yanı sıra Rusya’dan da kimse gelmedi. Haliyle yaklaşık olarak 4 bin civarında ayine katılım bu sene 300 kişi civarına kadar düştü. Ben katılımın gelecek yıllarda tekrardan yukarı çıkacağına inanıyorum. Bu tamamen ekonomik imkanlarla doğru orantılıdır. Krizde iyileşme olunca insanlar doğal olarak kendilerinden gelmek isteyeceklerdir. Biz de ilgili kurumlarla görüşerek katılımın artırılması noktasında gerekli çalışmaları yapacağız. Amaç buradaki katılımı yükseltmekse ona bir çare bulunur” diye konuştu. 

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul –Ağustos.2012

http://www.medyagunebakis.com/ -http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olunmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

 

 

ELEŞTİRİ VE YORUMLAR

 

Nedir Korkunuz..  // dere

Nedir bu bağnazlık, Ayasofya’yı cami yap, Sümela’yı kapat.. Buraya ibadet için bin tane Rum gelince hepimiz Pontus mu olacağız..? Bırakın bu işleri de bu memlekete nasıl yararlı olabileceğinizi bir daha düşünün.....

16 Ağustos 2012 Perşembe 01:27

 

Yazık Gerçekten  // veda busesi

biz deki münafıklar AYASOFYA CAMII olarak açılır diye yırtınıp 2 turist mana ederek karsi çıkarken , Sümela da amacı ayin olmayan bu şahıslara para kazanalım diye nasılda kucak açıp destek veriyor....

15 Ağustos 2012 Çarşamba 15:38

 

Çok Dinli AKP  // sinaa

Bu AKP nin çok dinli bir parti olduğunu biliyoruz,bu adamların sırtı onun içün yere gelmiyor Tüm Türk düşmanları akp yı tutuyor....

15 Ağustos 2012 Çarşamba 13:36

 

LANET OLSUN...!  // Vakfıkebir kanka

Yunanistan da Türk soydaşlarımız özgür iradeleriyle MÜFTÜ LERİNİ SEÇEMEZKEN,Sümela da bunlara bu ortamı her kim hazırladıysa onlara LANET EDİYORUM..Yüce Mevlam onları kahreylesin......

15 Ağustos 2012 Çarşamba 11:39

 

Helal olsun. AKP YE   // hızlı_ve_öfkeli

YAZIK GÜNAH ECDADIN KEMİKLERİ SIZLIYOR ŞİMDİ. GAVUR DEDİĞİNİZ ATATÜRK BUNLARI KAPATTI EHLİ MÜSLÜM TAYYİP KLİSE AÇIYOR TRABZONA...

15 Ağustos 2012 Çarşamba 10:44

 

 

Hırıstiyanlık Trabzonda Adil

Bizim tarihi bir camimiz olsa Avrupa’da böyle ne kadar insan ziyarete gider. Bakın adamlar ekonomik doygunluğa ulaşmışlar ve her yere gidebiliyorlar. Kim sayesinde sömürü sistemi sayesindedir. Müslüman topraklarının enerji kaynaklarını kullanarak Bu güçle yine bizleri vurmaya çalışıyorlar. Paraya dinini değişen çok insan gördüm ve duydum. Bu yayılma ve yerleşme politikasıdır. 15 Ağustos 2012 Çarşamba 10:16

 

Deve Kuşu // marvelus

Ayasofya müzesini camiye dönüştürelim diyenler nerdesiniz... Gömün başınızı kuma dikkat edin üşütürsünüz... 15 Ağustos 2012 Çarşamba 10:16

 

GÖNÜL GÖZÜ KÖRLER // Gerçek şu ki; Deneyin Görelim

Biz Avrupa’daki tarihi bir camimize böyle toplu ziyarete gidebiliyor muyuz.? Selanik'te bulunan en önemli, en büyük osmanlı mirası olan ve Yunanlılar tarafından Şaraphane yapılan Caminize sahip çıkıp, onarımı yapıp ibadete açtırabiliyor musunuz.?

Kendi Müftünüzü kendiniz seçebiliyor musunuz.?

Gidip Selanik'te bir cuma namazı kılabiliyor musunuz.? Bir deneyin görelim...!

 

EĞER BİR ÜLKEDE

“Hukuk Üstün Değilse, Adalet Yok Hükmündedir...”

"Türk Yargısında Kronik İşlev Bozukluğu Var"

Bağımsız Bir Millet Olan Papua Yeni Gine,  Parlamenter Demokrasi Sistemini Kabul Etmiş Ülkelerdendir.

"Adil Yargılamayı Etkileme Suçunun Oluşabilmesi İçin,

Öncelikle Adil Yargılamanın Olması Gerekir."

Türkiye, ‘Hukuk Devleti İlkesizlikleriyle Malul’ Ülkeler Kategorisini Oluşturan ‘Hibrit Rejimler’ Arasında 88. Sırada.

 

  

SU HAYATTIR… SU BİR HAKTIR…

SU, KAYNAK DEĞİL, DOĞAL VARLIKTIR.

SU YASASI ÇIKARILMALIDIR.!

 

TEMA Vakfı Eko Siyaset Bildirgesi:

“Salt ekonomi odaklı projeler dönemi bitmeli, Ekolojik Siyaset Dönemi Başlamalıdır.!”

 

GELECEĞİN TÜRKİYE’Sİ İÇİN

TEMA VAKFINDAN PARTİLERE..!

“Yaşamın sürdürülebilmesinin” ve “sürdürülebilir gelişmenin” ön koşulu “çevrenin, toprağın, suyun, ormanın, biyoçeşitliliğin” korunarak yönetilmesidir.

 

ÜLKEMİZ, TOPRAKLARIMIZ…

GÖZ GÖRE GÖRE ÇÖL OLMASIN.!

YEŞİL OLMASI İÇİN DESTEK OLUN.. 

Diğer Haberler

TrabzonSporKlübü

Nasa

Kentim_İstanbul

Doga_İcin_Sanat

ABD_USA

Department_State

TelerehberCom

Google_Blog

Kemencemin_Sesi

Kafkas_Music

Horon_Hause

Vakıf_Ay

Dogal Hayatı_Koruma

Seffaflık_Dernegi

Telerehber

Sosyal_Medya

E-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti

BACK TO TOP