Basın Özgürlüğü Ödülleri Verildi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Basın Özgürlüğü Ödülleri Sahiplerine Verildi. Bu Yıl Kişi Dalında Ödüle Gazeteci Ferai Tınç, Tutuklu Gazeteciler Adına Da Gazeteciler Bedri Adanır Ve Zeynep Kuray Layık Görüldü.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

Basın Özgürlüğü Ödülleri Verildi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Basın Özgürlüğü Ödülleri Sahiplerine Verildi. Bu Yıl Kişi Dalında Ödüle Gazeteci Ferai Tınç, Tutuklu Gazeteciler Adına Da Gazeteciler Bedri Adanır Ve Zeynep Kuray Layık Görüldü.

 

medyagunebakis.com, Ajanslar

25.Temmuz.2012 Çarşamba, 12.15 TSİ 

Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin geleneksel ''TGC Basın Özgürlüğü Ödülü''ne layık görülenlere ödülleri verildi.

 

TGC'nin, basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla 1987'den bu yana verdiği ödül, The Marmara Otel'deki törenle sahiplerini buldu.

 

Seçici Kurul, ''kişi'' dalında, basın özgürlüğü konusunda yaptığı çalışmalar dolayısıyla gazeteci Ferai Tınç'ı, tutuklu gazeteciler adına da gazeteciler Bedri Adanır ve Zeynep Kuray'ı ödüle layık gördü.

Adanır ve Kuray'ın cezaevinde olması nedeniyle ödüllerini, kardeşleri Kadriye Adanır ve Sema Kuray aldı.

 

''Kurum'' dalında ise Türkiye Yayıncılar Birliği ödüle layık bulundu.

Törende konuşan TGC Başkanı Orhan Erinç, bugün sansürün kaldırılışının 104'üncü yıl dönümü olduğunu anımsatarak, ''Sansürün varlığından söz etmek zorunda kalışımız utanılacak bir durumda olduğumuzu da sergiliyor'' dedi.

Erinç, 24 Temmuz'u, basın özgürlüğü yolunda bir mücadele aşaması günü olarak gördüklerini, yasa maddeleri arasına yerleştirilen sansürcü yaklaşımı ve baskılar yoluyla oto sansürü körükleyen yaklaşımı gündeme getirerek eleştirmenin özgür bir günü olarak değerlendirdiklerini ifade etti.

 

Halkın bilgilenme hakkını kullanmasının da ifade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmadığı için her geçen gün biraz daha zorlaştığını kaydeden Erinç, bu hakkın kullanılmasına aracılık eden gazetecilerin ellerinden alınan yıpranma hakkını geri getirme vaatlerinin unutulmuş olmasının da bir başka meslek sorunu olduğunu anlattı.

Ödülünü Orhan Erinç'in elinden alan Ferai Tınç da Türkiye'nin uluslararası kurumlarda basın özgürlüğü konusunda sürekli uyarılır hale geldiğini dile getirerek, gerçek demokrasilerde hak ve özgürlüklerin peşinde koşulduğu için insanların ödüllendirilmediğini, bunun doğal bir hak olduğunu anlattı.

Tınç, ''genç meslektaşlarının Basın Bayramı'nı özgürlük ortamında kutlamaları için 104 yıl daha beklememeleri'' dileğinde bulundu.

 

'ZEYNEP’İ DUVARLAR DURDURAMAYACAK'
Zeynep Kuray'ın ablası Sema Kuray ise özgür ruhlu olan kardeşinin her zaman ezilenlerin yanında yer aldığını belirterek, ''Kardeşim sadece yazı yazdığı için içerde. Onun içerde olması ailemi çok üzüyor, ancak onu o duvarlar durduramayacak'' dedi.

 

Bu arada, törende, Sürekli Basın Kartı taşıma hakkı kazanan 98 TGC üyesine de anı plaketi verildi.

Törene, Sedat Ergin ve Nedim Şener'in de aralarında bulunduğu çok sayıda gazeteci katıldı.

 

Ökkeş Bölükbaşı, Temmuz-2012, İstanbul

http://www.medyagunebakis.com/ -http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olunmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

 

BEDRİ ADANIR VE ZEYNEP KURAY'A ÖDÜL
Basın Özgürlüğü Ödülü Büyük Seçici Kurulu ayrıca
sayıları 100'e yaklaşan tutuklu gazeteciler adına da 2012 Basın Özgürlüğü Ödülü Bedri Adanır ve Zeynep Kuray arasında paylaştırıldı. Cezaevinde bulunan Kuray adına ödülü ablası Sema Kuray, Adanır adına ödülünü kardeşi Kadriye Adanır aldı.

 

2012 Basın Özgürlüğü Ödülü'nün bu yıl kurum dalında gazeteciler ve yayıncılar üzerindeki baskıları sürekli dile getirmesi, düşünce ve ifade özgürlüğü üzerinde raporlar hazırlayarak kamuoyunu aydınlatması nedeniyle Türkiye Yayıncılar Birliği'ne (TYB) verildi. Tınç, Kuray, Adanır'a ödüllerini TGC Başkanı Orhan Erinç, TYB'ne ödülünü ise TGC Başkanvekili Turgay Olcayto tarafından verildi.
 
ÖNCE ÖZGÜRLÜK GELİR
Ödülünü TGC Başkanı Orhan Erinç'in elinden alan Ferai Tınç konuşmasında,
"Sözde, gazeteciler gününü kutluyoruz. 104 yıl önceden bugünü görebilselerdi. Bizim duayenlerimiz gözlerine inanamazdı. Bugün değişik düşünceler ve siyasetleri savunan farklı bakış açılarıyla haber yapan 100'e yakın cezaevlerinde. Yetkililer bu duruma çözüm aramak yerine iki mazerete sarılıyorlar.

Gazetecilik dışında hangi meslek dalında terörist olduğu gerekçesiyle cezaevini gönderilmektedir. Türkiye'nin uluslararası kurumlarda basın özgürlüğü konusunda sürekli uyarılır hale geldi.

Dün gazeteciler günü nedeniyle düzenlenen bir toplantıda İçişleri Bakanı basın özgürlüğünden söz ederken 'ama güvenlik önce gelir' dedi. Biz bir süre istikrar önce gelir diye basın özgürlüğü ihlallerine gözümü yummak zorunda kaldık.

Bu istendi bizden. Şimdi ise önce güvenlik sonra özgürlük deniliyor. Hayır, arkadaşlar önce özgürlükler gelir. Bir toplumda güvende istikrarda insanların özgürlüklerinden emin olarak yaşamlarını sürdürmeleriyle mümkündür" dedi.

BAŞBAKAN'A SESLENDİ 
Bu ödülü aldığımı duyduğumda hem hüzünlendiğini hem de büyük sevinç duyduğunu söyleyen Tınç, "Hüzünlendim sıkıldım. Çünkü gerçek demokrasilerde insanlar özgürlüklerinin peşinde koştukları için ödüllendirilmezler. Bu doğal bir şeydir. Bu durum sadece muhalefet değil iktidar açısından da felakettir. Basın özgürlülüğü, ihlalleri arttığında toplumun gerçekle ilişkisi kesilir. Çözülme ve çöküş başlar. İşte arkadaşlar benim sıkıntımın nedeni de bunlar. Buradan okuduğu bir şiir nedeniyle cezaevine giren ifade özgürlüğünden yoksun bırakılmanın ne demek olduğunu bilen Sayın Başbakan Erdoğan'a sesleniyorum. 'Paketlerle ağır aksak değil, cesaretle basın özgürlüğünü tehdit eden maddeleri ceza yasasından ve basın kanunundan ayıklayın. Terörle mücadele yasasını kaldırın, var olan yasalarla teröre karşı ciddi önlemler alınabilir. Medyaya karşı kırıcı, ayrıştırıcı, hedef gösterici üsluptan vazgeçin. Cezaevlerindeki gazetecilerin özgürlüklerine kavuşmaları için öncülük edin.

Bu adımlar atılmadan böyle en değerli ödülleri alsak ta bayram yapamayacağız.' Genç meslektaşlarımın 24 Temmuzları özgürlük ortamı içinde büyük çoşku ve başarı duygularıyla kutlamaları için 104 yıl daha beklememeleri dileğiyle hepinize teşekkür ediyorum" dedi. Tınç, konuşmasının sonunda duygulanarak gözyaşlarını tutamadı.

"ONU DUVARLAR DA DURDURAMAYACAK"
Zeynep Kuray'ın ödülünü alan ablası Sema Kuray da kardeşinin her zaman özgür ruhlu ve ezilenlerin yanında olduğunu belirterek, "Kardeşim sadece yazı yazdığı için içerde. Onun içerde olması ailemi çok üzülüyor, ancak onu o duvarlar durduramayacak" dedi.

Ödül töreninin ardından Sürekli Basın Kartı taşıma hakkı kazanan TGC üyelerine günün anısına plaketler verildi. Plaket alanlar arasında Oda TV davası kapsamında tutuklu yargılandıktan sonra tahliye edilen Nedim Şener de vardı. Törene ayrıca KCK davasında tutuksuz yargılanan yayıncı Ragıp Zarakolu vardı.

Şener törene eşi Vecide Şener, Zarakolu'da eşi Katherine Holle ile birlikte katıldı. Tören sürekli basın kartı taşımaya hak kazananların çektirdiği toplu fotoğraf ve yemeğin ardından sona erdi.

ACISINI ÇOK ÇEKTİK
TYB adına ödül alan Genel Başkan Metin Celal Zeynioğlu, konuşmasında, "Maalesef her yıl gittikçe daha ağırlaşan zorlaşan düşünce özgürlüğü savaşımı var. TYB'nin raporları ne kadar etkilemiştir ne kadar ses getirmiştir bilmiyorum ama biz bunun acısını bu sene çektik. Bizim raporlarımızı baştan beri hazırlayan Yayınlama Özgünlüğü Komitesi Başkanı insan hakları savunucusu Ragıp Zarakolu. O çileyi çekti ben ödülü Ragıp Zarakolu adına alıyorum" dedi. Zeynioğlu konuşmasının sonunda Zarakolu'nu kürsüye davet etti.

SAVAŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ: ÖZGÜRLÜK İÇİN
Kısa bir konuşma yapan Ragıp Zarakolu, "Bu sadece sansürün kalkma yıldönümü değil. Aynı zamanda Türkiye'nin de anayasal düzeni dönüşüm yeniden başladığı tarihtir.

1908 devriminin tarihidir 24 Temmuz. Yani başarısız kalmış, tamamlanamamış bir demokratik devrimin yıldönümündeyiz. Ben o devrimi anıyorum. O devrimin ideallerine ihanet edenleri lanetliyorum. Ve Türkiye'nin hala yeni bir demokratik bir anayasa yapamayışını garipsiyorum.

Ve 1908'in sloganını tekrarlıyorum. “Eşitlik, Kardeşlik, Adalet ve Hürriyet” Bütün bunlar hala Türkiye'de güncelliğini koruyor. Onun hala savaşmaya devam edeceğiz. Özgürlük için" dedi.

2012 BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ÖDÜLLERİ BÜYÜK SEÇİCİ KURULU ÜYELERİ
2012 Basın Özgürlüğü Ödülleri Büyük Seçici Kurulu'nda bu yıl Türkiye Barolar Birliği adına Av. Teoman Ergül, Türkiye Gazeteciler Sendikası adına Genel Eğitim Sekreteri Şehriban Kıraç, iletişim fakültelerinden Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölüm Başkanı Prof Dr Orhan Tekelioğlu. İletişim Araştırmaları Derneği'nden Prof Dr. Nurçay Türkoğlu, İletişim Mezunları Derneği adına Başkan Hüseyin Irmak, önceki Başkanlardan Nail Güreli. ödül alanlardan Altan Öymen, Türkiye Yayıncılar Birliği'nden Başkan Metin Celal Zeynioğlu, yayın yönetmenlerinden Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ yer aldı.

Büyük Seçici Kurulda TGC'yi Başkanvekili Turgay Olcayto ve Genel Sekreter Sibel Güneş temsil etti. Toplantıya İstanbul dışında bulunan Altan Öymen katılamadı, oyunu gönderdi.

2011 YILINDA ÖDÜL KAZANANLAR 
Ödülü 2011 yılında kişi dalında TGS Başkanı Ercan İpekçi ile Ahmet Şık almıştı. Kurum dalında ise ödül Gazetecilere Özgürlük Platformu'na verilmişti.

 

Ökkeş Bölükbaşı, Temmuz-2012, İstanbul

http://www.medyagunebakis.com/ -http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olunmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

Diğer Haberler

TrabzonSporKlübü

Nasa

Kentim_İstanbul

Doga_İcin_Sanat

ABD_USA

Department_State

TelerehberCom

Google_Blog

Kemencemin_Sesi

Kafkas_Music

Horon_Hause

Vakıf_Ay

Dogal Hayatı_Koruma

Seffaflık_Dernegi

Telerehber

Sosyal_Medya

E-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti

BACK TO TOP