ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE KONTENJAN

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE KONTENJAN, BAŞVURANDAN ÇOK..!

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

ÜNİVERSİTEYE GİRİŞTE KONTENJAN, BAŞVURANDAN ÇOK..!

ÖSYM, dün üniversitelere alınacak öğrenci kontenjanlarını açıkladı ve tarihi bir rekora imza attı.

2012-13 Öğretim Yılı’nda üniversitelere, açık öğretim hariç tam 937 bin öğrenci alınacakmış. Açık öğretime girenler de hesaba katıldığında, bu yıl, bir milyondan fazla adayın üniversiteli olması öngörülüyor.

Peki, bu mümkün mü.? Açılan her kontenjan dolacak mı? Yoksa üniversitelerde eşi görülmemiş bir kontenjan açığı kalarak, derin hayal kırıklıkları mı yaşanacak.?

Düne kadar, üniversiteye girmek için her türlü fedakarlığa katlanan adaylar, bu yıl üniversiteye girmek bu kadar kolayken, bu haklarını kullanacaklar mı.?

LYS’ye giren aday sayısı 871 bin, açık öğretim hariç toplam kontenjan 937 bin! Bunun ne anlama geldiğine geçmeden önce gelin isterseniz önce rakamlara bir göz atalım.

 

NEREDEN NEREYE.?

Katsayıların kaldırılması nedeniyle, üniversiteye başvuruda bu yıl rekor yaşandı. Bir önceki yıla göre 221 bin artarak 1 milyon 868 bine yükseldi. Ama adaylardan 50 bini daha en başından sınava girmekten vazgeçti, 57 bini de sınavda sıfır çekti. YGS barajını aşıp, LYS’ye girme hakkı elde ettiği halde 500 bine yakın aday, LYS’ye başvuruda bulunmadı.

Yani girenlerin çoğu, 4 yıllık fakültelere girme hakkı varken, bu hakkından daha en başında feragat etti.

Çünkü üniversiteyi kazansam, girsem, bitirsem ne olacak? Bitirenlerin hali ortada deyip yarıştan koptu.

Bu yıl, LYS-1’e (Matematik) 619 bin 133, LYS-2’ye (Fen Bilimleri) 308 bin 702, LYS-3’e (Edebiyat-Coğrafya) 666 bin 163, LYS-4 (Sosyal Bilimler) 385 bin 659 ve LYS-5’e (Yabancı Dil) 49 bin 543 aday başvurdu...

 

YENİ KONTENJANLAR.?

Üniversitelerde 2011 yılında 776 bin 714 olan toplam kontenjan, bu yıl yaklaşık yüzde 20 artışla 937 bin 676 oldu.

Geçen yıl 671 bin 64 olan devlet üniversitelerinin kontenjanlarında yüzde 22 artış olurken, kontenjanı 84 bin 49 olan vakıf üniversitelerindeki artış oranı ise yüzde 13 oldu.

Üniversitelerin lisans programlarına 547 bin 194, ön lisans programlarına 366 bin 181, özel yetenek programlarına 24 bin 301 öğrenci alınacak.

 

GERÇEK ARTIŞ MI, ŞİŞİRME Mİ.?

Kontenjan artışının ne anlama geldiğine vurgu yapmadan önce, gelin şu maili hep birlikte okuyalım:

“Bir sabah kalktık ki kontenjanlar artmış! Herkes gibi ben de çok memnun oldum.

Ama yayınlanan kılavuza baktığımda çok şok oldum.

En çok girmek istediğim yer olan Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nin kontenjanları 103’ten 30’a düşmüş!

Biz ne umutlarla çalıştık, didindik, o kadar sınav stresine girdik, tam sınav sonuçlarını beklerken, bu defa umutlarımıza tam bir darbe vuruldu.

103 kişiden 30 kişiye düşürmek insafsızlık değil mi?

Madem böyle bir karar alınacaktı neden sınava hazırlanmadan önce söylenmedi.?

Ben belki bunu göze alamadığımdan sınava girmeyebilirdim. Lütfen Abbas Bey bu konuyu gündeme taşıyın.

Mağdur ve kandırılmış durumdayız...”

 

PUANLAR DÜŞER Mİ, YÜKSELİR Mİ.?

Söz konusu durum, sadece bu fakülteye özgü değil. Öğrencilerin en çok girmek istedikleri fakültelerin çoğunda, öyle ya da böyle bir kısıtlamaya gidilmiş. Çünkü önceki yıllarda Yusuf Ziya Özcan’ın talimatıyla, üniversitelere hiç sorulmadan fazlasıyla şişirilmişti.

Peki, bu durum nasıl bir sonuç ortaya çıkarır.? Hemen söyleyelim.

Puanlar, önceki yıllara göre jet hızıyla yükselecektir.!

Bu da, tıpkı yukarıdaki aday örneğinde olduğu gibi derin hayal kırıklıkları yaşatacaktır...

 

KAÇ KONTENJAN BOŞ KALIR.?

2010’da 130 bin, geçen yılda da 100 bine yakın kontenjan boş kaldı. Bu yıl 150 bin rakamı zorlanırsa hiç şaşırtıcı olmaz. Yani 150 bin üniversite kontenjanı boş kalırsa, hiç kimse şaşırmasın.!

Peki, bu ne anlama geliyor?

Birçok vakıf üniversitesi çok zor duruma düşecek. Belki de kapanma durumuna gelecek ya da el değiştirecek.

Milli ekonomiye verdiği zarar ise trilyonlar değerinde olacak.

En önemlisi de, yanlış yükseköğretim politikaları yüzünden gençlerin hayali çalınmış olacak.

Ve böylesine vahim durum, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da siyasilerin hiç ama hiç umurunda olmayacak...

ÖZETİN ÖZETİ: Ceketini satıp çocuklarını üniversiteye gönderen, üniversiteye girebilmek için çocukluğunu, gençliğini feda eden bir toplumdan, üniversiteden kaçan bir noktaya geldik.?

Bunun sorgulanması gerekmez mi..?

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Temmuz. 2012

http://www.medyagunebakis.com/ -http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olunmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

 

 

Selam Canlar,

http://mahiye.net/kitap.html

Bu sitedeki okul kitaplarından herkesi haberdar ediniz. Mutlaka bir gün torunlarımıza lazım olacaktır.

Sınıf atlama sistemi geliyor, bu kitaplar olmadan çocuklarınız sınıf atlayamaz.

Ayrıca, ana sayfada "İslâm Dini, A.Hamdi Akseki, 1933" adlı kitap dikkatinizi çekebilir.

Arama motoruna "mayana kitaplığı" yazınca geliyor, www.mahiye.net" yazınca gelmiyor. Bu tuhaflığı henüz çözemedim.

Sitede yenileme işlemleri devam ediyor, ondan olabilir. Katkı ve önerilerinizi bekliyorum. Selamlar

Mahiye Morgül

 

MAYANA KİTAPLIĞINA HOŞGELDİNİZ

BİRLİĞİMİZ DİRLİĞİMİZDİR

Gelecek nesillere sağlıklı kitaplar bırakmak üzere 2005 yılından beri topladığım bu kitapları CD’ye kopyalayarak çoğaltıp dağıtmaya karar verdim. Bunlar tamamen Türk eğitim-bilim adamlarımız tarafından yazılmıştır. Emeklerine ve yüreklerine sağlık, ölenlerine rahmet diliyorum; ışık içinde uyusunlar.

 

Bu kitaplar, yüzlerce yılın birikimiyle ortaya çıkmış olan bilimsel müfredata göre yazılmış, kollektif emekle üretilmiş, pek çok gerici iktidarla savaşarak bugüne ulaşabilmiştir.

Bu kitapları tarihe gömmek isteyen emperyalist gericiliğe karşı onları çoğaltıp dağıtmak ve böylece her çocuğun bu kaynaklara ücretsiz ulaşmasını sağlamak boynumuzun borcu olsun.

 

Yayınlanmasının üzerinden en az kırk yıl geçmiş olduğu için telif hakkının kalmadığı kanaatindeyim. Yine de, telif hakkının olduğunu iddia eden çıkarsa, elbette ona saygımız vardır, o kitap listeden kaldırılacaktır. Biliyorum ki, Cumhuriyete ve milletimize hizmet bilinciyle bu kitapları yazan ulu öğretmenlerimiz sağ olsalardı, kitaplarını tarihten silmek isteyen emperyalist güçlere karşı eylemli olarak bir tavır koyan Mahiye Morgül’ün, hiçbir maddi çıkar gözetmeksizin onları gelecek nesillere aktarmak için verdiği bu uğraşa saygı duyarlardı.

 

1960-1980 arasından basılmış olan ders kitapları, özellikle ilkokul bölümü için 1968 müfredatına göre yazılmış olanları, çok değerli kitaplardır. 1968 programı, piyasacı değil kamucudur, “Çocuk sosyal varlıktır” diyen programdır. Bugünkü 2005 programı ise “Çocuk bireydir” der ve neredeyse her çocuğa ayrı bir müfredat önerir, parası olanın gideceği “model müfredat okulları” sistemi getirir; bu modelde, “her çocuk hepimizindir” kavramı yoktur. Oysa 1961 anayasasıyla gelen “herkese eşit ve parasız eğitim” vardı. Bireyci eğitimle, “parası kadar bilgiye erişim” gelir, devlet okulları ortadan kalkar, diplomalar yok olur, yaşam boyu sertifikalı kurslardan bilgi toplama başlar… Çünkü piyasacı mantıkta, öğrenmeyi olabildiğince uzun zamana yaymak, aileleri daha uzun süre eğitime para harcattırmak için önemlidir. Piyasacı eğitimin oligarkları, çocuğu bir an önce hayata hazırlamak yerine üzerinden para kazanmayı planlamaktadır.

 

1961 yılında, SOSYAL DEVLET tanımını güçlendiren bir anayasa yazıldı. Buna göre bir kalkınma planı yapıldı ve toplumun bilim adamı ihtiyacını temelden yetiştirmek üzere Fen Liseleri açıldı. 1980 yılına kadar çok değerli ders kitapları yazıldı. 1980 neoliberal darbesiyle birlikte “beş yıl kullan at” ders kitaplarına geçildi, giderek içleri boşaltıldı, test çözme ve sınava hazırlanma eğitimin tek amacı haline getirildi, fen liselerinin laboratuarları hiç kullanılmadan mezunlar verildi.

2005’de başlayan “her yıl kullan at, içini masallarla donat” kitaplarından “sıfır” çeken nesiller yetiştirildi.

2012’de geçirildiğimiz 12 yıllık parçalı müfredatla tamamen eğitimsiz okullar ve sertifikalar dönemi başlıyor;  ilk beş yılında Hayat Bilgisi, Türkçe ve Matematik dersleri kalkıyor, sadece okur-yazarlık ve yabancı öğreticilerle İngilizce konuşma geliyor. Bu nedenle, başta ilk sınıflarda okunması gereken Türkçe, Hayat Bilgisi ve Matematik kitapları olmak üzere, tüm eski ders kitaplarının bulunup korunması ve çoğaltılıp dağıtılması, vatansever Türk eğitimcilerinin görevi olmak durumundadır.

Kaybettiğimiz eğitimi geri getirinceye kadar eski ders kitaplarıyla çocuğunu çalıştırmak isteyen aileler bu kitapları ücretsiz temin edebilsin diye böyle bir yol çizdim. Yeni acımasız sistemde sınıf atlama da gelecek, o zaman aileler özel ders almaya zorlanacaktır. Her aile özel ders aldıramayacağına göre,  herkesin bu kitaplara ulaşabilmesi sorun olacaktır. O nedenle, eski ders kitaplarını sahaflardan toplayıp internete koymaya karar verdim.  

 

İlkokul 1-2-3.sınıf Hayat Bilgisi kitaplarını ısrarla aramama rağmen bulamıyorum. Sadece H.Hüsnü Tekışık’ın Hayat Bilgisi kitapları Ankara’da erişilebilir noktada olmalarına rağmen, ailesinin kurduğu vakıf müzesinden dışarı çıkartılmadıkları için,  internet ortamında yayınına da izin verilmemektedir. Dilerim Tekışık ailesi bu tutumunu gözden geçirir.

Değerli okurlarımızdan, bulduğunuz İlkokul 1-2-3-4.sınıflar için yazılmış olan temel ders kitaplarını bana ulaştırmanızı rica edeceğim. Takımı tamamlayalım.

İnternete koyduğum bu kitaplarla ilgilenecek ailelere şimdiden teşekkür ediyorum.

 

Atatürk’ün, “Bir çocuğu kurtarmak için bile bütün çocukları kurtarmak gerekir” sözünü ve “Her çocuk hepimizindir” töremizi hatırlayalım.

Akıl ışığınız hiç eksilmesin.!

Birliğimiz dirliğimizdir.! - Bilim rehberimizdir.!

 

MAYANA KİTAPLIĞI - Mahiye Morgül

İlkokul 1. Sınıf - 7 yaş

* 1. Sınıf Aritmetik, 1947

* 1. Sınıf Türkçemiz, İ.Tunç, 1980

* Kolay Aritmetik 1, Halim Erker, 1996

* Milli ve Belirli Günler, T. Karabiber, İ Akbal

* Erlere Aritmetik, MSB, 1962

İlkokul 2. Sınıf - 8 yaş

* Güzel Aritmetik Problemleri 2, S.İnançlı, 1979

* Güzel Türkçe 2, MEB, 1972

* H.Bilgisi-Türkçe 2, R.G.Arkın, 1962

* MSB Erlere Aritmetik 2, Mehmet Tuğrul, 1962

* Tatil Kitabı 2, M.Şen, 1960

İlkokul 3. Sınıf - 9 yaş

* Güzel Aritmetik Problemleri 3, Sevim İnançlı, 1979

* H.Bilgisi-Türkçe 3, R.G.Arkın, 1960

* Hayat Bilgisi 3, İ.Aydoğdu, 1972

* Türkçemiz 3, İsmet Tunç, 1976

İlkokul 4. Sınıf - 10 yaş

* Aritmetik IV. Sınıf, Mazhar Kızıldemir, 1940

* İlkokullarda Türkçe Öğretim Kılavuzu, Beşir Göğüş

* Matematik 4, A.Akçabay, 1968

* Matematik 4, Ç. Problemler, Halim Erker

* Sosyal Bilgiler 4, Rakım Çalapala, 1978

* Tabiat Bilgisi 4, Nimet Çalapala, 1964

* Türkçemiz 4, İsmet Tunç, 1975

İlkokul 5. Sınıf - 11 yaş

* Aile Bilgisi 5, Nimet Çalapala, 1970

* Bayrak Çizimi, N.Çalapala, 1970

* Çözümlü Artimetik-Geometri, İ.Aydoğdu, 1961

* Matematik 5, Nimet Çalapala, 1970

* Ölçüler ve Birim Sistemleri, M.Çetin

* Sosyal Bilgiler 5, R.Çalapala, 1978

* Türkçemiz 5, İsmet Tunç, Ali Tunç, 1975

* Yeni Fen ve Tabiat Bil.5, Kenan Çöğendezoğlu, 1970

Ortaokul 1. Sınıf - 12 yaş

* Fen Bilgisi, Orta 1, Ömer Bayın, 1979

* Güzel Türkçemiz Orta 1, K.Demiray

* Kompozisyon Kılavuzu, Ali Çiçekli

* Ortaokul 1, Matematik

* Ortaokul OKUMA KİTABI 1, 1938

* Ortaokul Tarih 1, Ekrem İnal, 1962

* Yurttaşlık Bilgisi, Orta 1

Ortaokul 2. Sınıf - 13 yaş

* Fen Bilgisi Orta 2, Ş.Güney, 1976

* Güzel Türkçemiz Orta 2, K.Demiray

* Matematik 2 F.Ölçen, 1978

* Ortaokul Türkçe 2, Beşir Göğüş

* Sosyal Bilgiler, Orta 2, Niyazi Akşit

* Türkçemiz 2, F.Gözler, 1962

* Yurttaşlık Bilgisi 2

Ortaokul 3. Sınıf - 14 yaş

* Fen Bilg. Orta 3, M.Aydoğdu, 1980

* Kare Kök ve Küp Kök alma tekniği

* Kimya Orta 3, isimsiz

* Matematik Orta 3, Mehmet Salan, 1982

* Ortaokul 3, Örnek Yazılar, Haydar Ediskun

* Ortaokul Türkçe 3, Beşir, Göğüş

* Tabiat Bilgisi, Orta 3, Bedii Tardu

* Yurttaşlık Bilgisi, Orta 3

Lise 1. Sınıf - 15 yaş

* Kimya 1, Ömer Bayın, 1980

* Lise 1 Biyoloji, Ö.Tardu

* Lise 1 Cebir, Arif Akçabay

* Lise 1 Fizik Problemleri, Reşat Otman

* Lise 1 Fizik, Reşat Otman

* Lise 1 Geometri Dersleri, Turan Tanın

* Lise 1.2.3. Dil Bilgisi, M.Sadullah Sander

* Lise Coğrafya 1

* Matematik Lise 1, F.Aydan, 1978

Lise 2. Sınıf - 16 yaş

* Cebir II Fen Kolu, M.Aslantürk, 1972

* Kimya Lise 2, N.Baç, 1980

* Lise 2 Biyoloji, H.Ardıç, 1952

* Lise 2 Biyoloji, Ö.Bediî Tardu

* Lise 2 Cebir, Turan Tanın

* Lise 2 Coğrafya

*Lise 2, Çözümlü Fizik Problemleri, D.Güney

* Lise 2, Trigonometri

* Lise 2, Uzay Geometri, Tahsin Çizenel

Lise 3. Sınıf - 17 yaş

* Beş Ondalıklı LOGARİTMA, F.Yücel

* Çözümleriyle Kimya, Lise, Ömer Bayın, 1970

* Çözümlü Fizik Problemleri, Lise 3, M.Pelivaner

* Kimya Lise 3, Ömer Bayın, 1970

* Tarih Lise 3, Yılmaz Öztuna

Eğitim Yazıları

* 3-4 yıla kadar Paralı Üniversite

* 27 Mayıs Devrim Öğretmenleri

* 28 Şubat Köyleri okulsuz bıraktı

* 30 Ağ. Taksim Anıtı

* Anaokulu ve Sınıf Öğ. Dipl. iptal

* Arabulucu hukuk Paran kadar adalet

* Bayrak ve Kanunu

* Bayramlar Birlik Günüdür

* BOP'un Eğitim Ayağı

* Çanlar liseler için çalıyor

* Formasyon Mağdurları

* H.Çelik şeriat hukukuna geçeceğini

* Mesleki Yeterlilik Kurumu nedir.?

* MYK' nın üstün yetkileri

* Parçalı Eğitim Yasası ile Liseler de kapanıyor 2012

* Sağlık ve Kapitalizmin Krizi

* İmam Hatip değil Din Okulları açılıyor

 

Antik Karadeniz'e Fonetik Yolculuk

* Fonetik Analizin Anahtarı, Antik Karadeniz’e Yolculuk

 

Tarih Kitaplarına Yazılmayanlar

* Akmenid Karusi devleti

* Atatürk'süz Para, 2012

* Bir Bahar Akşamı Efes Tiyatrosunda

* Çayın Tarih Dizini

* Dr. Miralay Arif Finci'nin akrabaları

* HES'lerle Gelen Kader

* Hüseyin Avni Paşa

* Issık Köl Oğuzoğlu

* Kabe'nin Göktaşları

* Kızılcahamam Soğuksu Festivali

* Kutlu doğumda Haçlı semboller

* Murat Arslan'ın VI. MİTRİDATE kitabından bazı sayfalar, 2009

* Oğuz Atalı Kart

* Özgürlük Heykelinin Sicili

* Palmira Kraliçesi Zeynep

* Türkçe Ünlüyor, Süleyman Nuri Öz, 1956

* VI. Büyük Bedri

* Yıldızlı Camiler

 

Mahiye Morgül, Em.öğretmen

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Temmuz. 2012

http://www.medyagunebakis.com/ -http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Pmasınaaylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olunmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

 

* * * * * * * * * *

TEK YOL DEVRİM.!

YA İSTİKLAL YA ÖLÜM.!

Yaşasın Halkların Kardeşliği.!

KURTULUŞA KADAR SAVAŞ.!

ÜLKÜMÜZ TAM BAĞIMSIZLIK VE

GERÇEKTEN DEMOKRATİK TÜRKİYE.!

 

Hazırlanmakta olan AKP Anayasası Halkımız İçin Kölelik Anayasasıdır,

KÖLELİK ANAYASASINA HAYIR.!

 

Ökkeş Bölükbaşı, İstanbul – Temmuz. 2012

http://www.medyagunebakis.com/ -http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Pmasınaaylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olunmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

 

SU HAYATTIR…

SU BİR HAKTIR…

SU, KAYNAK DEĞİL,

DOĞAL VARLIKTIR.

SU YASASI ÇIKARILMALIDIR.!

 

TEMA Vakfı Eko Siyaset Bildirgesi:

 “Salt ekonomi odaklı projeler dönemi bitmeli, Ekolojik Siyaset dönemi başlamalıdır.!”

 

GELECEĞİN TÜRKİYE’Sİ İÇİN

TEMA VAKFINDAN PARTİLERE..!

“Yaşamın sürdürülebilmesinin” ve “sürdürülebilir gelişmenin” ön koşulu “çevrenin, toprağın, suyun, ormanın, biyoçeşitliliğin” korunarak yönetilmesidir.

 

ÜLKEMİZ, TOPRAKLARIMIZ…

GÖZ GÖRE GÖRE ÇÖL OLMASIN.!

YEŞİL OLMASI İÇİN DESTEK OLUN..

 

 

Diğer Haberler

TrabzonSporKlübü

Nasa

Kentim_İstanbul

Doga_İcin_Sanat

ABD_USA

Department_State

TelerehberCom

Google_Blog

Kemencemin_Sesi

Kafkas_Music

Horon_Hause

Vakıf_Ay

Dogal Hayatı_Koruma

Seffaflık_Dernegi

Telerehber

Sosyal_Medya

E-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti

BACK TO TOP