“RUHİ SU 100” YAŞINDA

RUHİ SU’ NUN 100. DOĞUM YILI ANISINA -videoizle-

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

ILGIN RUHİ SU

Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği Başkanı

 

 

Sayın rektör, Sayın basın mensupları, Değerli konuklar;

Hepiniz hoş geldiniz.

Bildiğiniz gibi, 2012 yılı, sanatçı Ruhi Su'nun 100. doğum yılı. Türküleri yarınlara taşıyan Ruhi Su’yu doğumunun 100’üncü yılında çeşitli etkinliklerle anacağız.

Bugün, başta Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Kültür Bakanlığı olmak üzere proje ortaklarının, destekçi kurum ve kuruluşların değerli destekleriyle hazırladığımız  "Ruhi Su 100 Yaşında" projesini sizlere sunmak için buradayız. 

Ruhi Su'nun ve sanatının; özellikle genç kuşaklara, üniversite gençliğine tanıtılması ana amaçlarımızın başında geliyor. Bu nedenle etkinliklerimizin büyük bir bölümünü buradaki salonlarda gerçekleştireceğiz. Yeni kurduğumuz "Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği", bu projenin ve proje kapsamında yürütülecek sanat etkinliklerinin ana yürütücüsü olacak. Projeyle ilgili ayrıntıları birazdan sizlere Proje Koordinatörümüz Şehnaz Layıkel anlatacak.

Bildiğiniz gibi “Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı” yargı kararı ile kapatıldı. Ruhi Su’nun öğrencileri, korosunda çalışanlar, onu dinleyenler, sevenler yaklaşık bir yıldır yeni bir oluşum için çalışıyordu. Bu çalışmaların sonucunda, “Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği” kuruldu. Amacımız şimdi ve gelecekte Ruhi Su sanatını, toplumculuğunu, yaşamını, amaçlarını yaşatmak, geliştirmek ve geleceğe taşımak… Ruhi Su geleneğinin yaşatılmasında çok önemli bir yeri olan Ruhi Su Dostlar Korosu da, kuruluşunun 37. yılında, derneğimiz bünyesinde çalışmalarına devam edecek.

Ruhi Su'nun 100. yılı projesini, kısaca "RUHİ SU 100" olarak adlandırdık. Basılı malzemelerde gördüğünüz 100. yıl logosu da böyle tasarlandı. Kültür Bakanlığı ve Teona İletişim’in destekleriyle, Ruhi Su’nun hayatını konu alan yeni bir belgesel de çekeceğiz.

Film projesinin hayata geçmesine katkı sağlayan Teona İletişim’e, tüm logo, afiş, el broşürü, konser tanıtımı ve en önemlisi “Ruhi Su 100” konseptinin ve adının yaratıcısı olarak yanımızda olmayı sürdüren Mucizeler Dükkanı’na, Ruhi Su’nun bu güne dek yayınlanmış albümlerini yeniden “Ruhi Su 100” etiketi ile yayınlayan Ada Müzik’e, medyayla ilgili çalışmalarımızda bize yön veren Media Partner İletişim Danışmanlığı’na, mekan giydirmelerimizi, dekorlarımızın imalatını ve uygulamasını yapan Prima Uygulama Atölyesi’ne, dernek yasal sorumlulukları ve proje mali işlerini üstlenip yürüten Fides Mali Müşavirlik’e katkılarından dolayı çok teşekkür ederiz.

Proje ortaklarımızın yanı sıra; Şişli Belediyesi, Bakırköy Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi, Maltepe Belediyesi, Ankara Çankaya Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, Shaman Dans Tiyatrosu ve DİSK’de projemize çeşitli şekillerde destek oldular. Çalışmalarımıza, gönüllü destekleri ile omuz veren; kurum, kuruluş ve dostlara, proje ortaklarımıza Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği ve Ruhi Su ailesi adına teşekkür ediyorum.

Yıl boyunca; üniversitelerde, konser salonlarında, yurtiçi ve yurt dışında yapılacak etkinliklerdeki başarımız, özellikle basınımızın yakın ilgisi ve desteğine bağlı olacak. Sizlerin de bize destek olacağınızı umuyor katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum.

 

“RUHİ SU 100” YAŞINDA

RUHİ SU’ NUN 100. DOĞUM YILI ANISINA

2012 yılı içindeyiz. Dünyanın her anlamda zor bir dönemeçte olduğu ve sanatın da bundan nasibini aldığı bir yıldayız. Bu yılın bizce en güzel yanı,  toprağımızın çağdaş ve aydınlık sesi Ruhi Su’ nun 100. doğum yılı olmasıdır.

O’nun çağdaşı, memleketlisi olmak ne hoş… Aynı dili konuşmak, onu kendi dilinden dinlemekle ne denli şanlı ve mutluyuz. Ruhi Su 100 yaşında... Ona selam, ona sevgi, ona muhabbet, ona saygı hepimizden…

“Ruhi Su 100” diye kısaca simgeleştirdiğimiz ve bir yıla yayılacak bir dizi etkinliğe, neden bu adı koyduk.?

Ruhi Su; bu toprağın çağdaş ve aydınlık sesidir. Herkesin taklitlerle bir şeyler yapacağına inandığı bir iklimde; zor engellerden geçerek, kimi zaman en ağır bedelleri de ödeyerek, türkülerimizi, nefesimizi yarınlara ulaştıran sestir. “Ruhi Su 100” işte bu rafine insanla bir yüzleşme, yüz yüze gelme, yeniden yüz yüze bakma, onun yüzünü, yani sesini genç kuşaklara ve onlarla da yarınlara taşıma amacının yansımasıdır.

Bildiğiniz gibi, Sıdıka Su ve Ilgın Ruhi Su tarafından kurulan “Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı” yargı kararı ile kapandı. Ruhi Su’nun öğrencisi olmuş, korosunu çalıştırmış, koroda türküler söylemiş veya onu dinlemiş olan bir gurup insan, Ilgın Ruhi Su’nun da desteği ile yaklaşık bir yıldır yeni bir oluşum için çalışıyordu. Bu çalışmaların sonunda, “Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği” kuruldu. Bu toplantımızın amaçlarından biri de; şimdi ve gelecekte Ruhi Su’ sanatını, toplumculuğunu, yaşamını, amaçlarını yaşatmak, geliştirmek ve geleceğe taşımak için kurulmuş olan bu derneği sizlere tanıtmaktır.

Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği’nin kurucu başkanlığını Ilgın Su üstlendi. Ruhi Su dostlarının, sevenlerinin 100. Yıl için düşünceleri, dernek oluşumunu yüreklendiren ve yönlendiren ana etmen oldu. Bu nedenle diyebiliriz ki, bir yıldan beri sürmekte olan sürekli ve düzenli toplantılarda; dernek kurma faaliyetleri ile “Ruhi Su 100 Yaşında” etkinliklerinin hazırlıkları at başı ve iç içe yürüdü.

ETKİNLİĞİMİZE KİMLER DESTEK VERDİ.?

2012 yılı sonuna kadar sürecek olan tüm etkinlikler; birçok kişi, kurum, kuruluş tarafından destekleniyor. Ana omurgasını Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği’nin oluşturduğu “Ruhi Su 100” projesine ilk destek Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden geldi. Etkinliklerimizin büyük bir bölümünü buradaki salonlarda gerçekleştireceğiz.

Kültür Bakanlığı ve Teona İletişim’in destekleriyle, Ruhi Su’nun hayatını konu alan yeni bir belgesel çekiyoruz.

Mucizeler Dükkanı ise tüm logo, afiş, el broşürü, konser tanıtımı ve en önemlisi “Ruhi Su 100” konsepti ve adının yaratıcısı olarak yanımızda olmayı sürdürüyor.

Basın ilişkileri ve medyaya yönelik çalışmalarımızda Medya Partner İletişim Danışmanlığı’ndan destek alıyoruz. Prima Uygulama Atölyesi, mekân giydirmelerinin tüm görsellerinin ve taşınabilir dekorların, imalatını ve uygulamasını yapıyor.

Fides Mali Müşavirlik, dernek yasal sorumlulukları ve proje mali işlerini üstlendi, yürütüyor.

Yine proje ortaklarımızdan Ada Müzik; Ruhi Su’nun bu güne dek yayınlanmış albümlerini yeniden “Ruhi Su 100” etiketi ile yayınlayarak yanımızda yer aldı. Bunların dışında, Şişli Belediyesi, Bakırköy Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi, Maltepe Belediyesi, Ankara Çankaya Belediyesi gibi belediyeler de salonları ile projemize ortak oldular. Üniversitelerarası çalışmalarımızda ilk destekçimiz ise Kocaeli Üniversitesi. Shaman Dans Tiyatrosu ve DİSK de proje ortaklarımız arasına katıldılar…

Öneri götürdüğümüz her sanatçı, düşünür büyük bir coşku ile etkinlikte yer aldı.

Tüm proje ortaklarımıza, düşünürlere ve sanatçılara candan teşekkürler.

RUHİ SU 100’DE NELER OLACAK.?

16 Mayıs’ta Ruhi Su’nun yaşamından kesitler sunan ve özel eşyaları ile desteklenen büyük bir sergi açacağız. Tophane-i Amire’de açılacak olan sergi ay sonuna kadar ziyaret edilebilecek.

Etkinlik kapsamında Moğollar, Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu, Birol Topaloğlu, Emin İgüs, Karabey Aydoğan, İrfan Ertel, Yusuf Başaran gibi değerli isimlerin sahne alacağı bir dizi konser organize edilecek. Bu konserler, özellikle sanatçılarımızın kendilerinin belirleyici olduğu ve “Ruhi Su 100” kapsamında verecekleri konserler. Bu konserlerin dışında bir de “tematik konserler” olacak. Tematik konserlerin konuları Ruhi Su albüm çalışmalarından esinlenerek, “Pir Sultan Abdal ve Semahlar”, “Köroğlu”, ve “El Kapıları” olarak belirlendi. Bu konserlere Shaman Dans Tiyatrosu da özgün dansları ile renk katacak. Ruhi Su Dostlar Korosu gençlerle yenilenen kadrosu ve şef Berktay Akyıldız ile bu konserlerin hepsinde sahnede olacak. Ruhi Su geleneğinin yaşatılmasında çok önemli bir yeri olan ve Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği’ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren koro, Ruhi Su 100 Etkinliklerinde özgün konserler de verecek.

Program kapsamında, değerli düşünce insanlarının katılacağı iki ayrı söyleşi düzenlenecek. Bunlardan ilki 8 Mayıs’ta, ikincisi de Ekim ayında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryumunda yapılacak. Oditoryumunda ayrıca 9 Mayıs’ta Yönetmen Hilmi Etikan’ın ‘Ruhi Su Belgeseli’ gösterilirken, 10 Mayıs’ta Emin İgüs konser verecek. 

Ruhi Su’nun hemen her konuşmasında çok sesliliğe ne denli önem verdiğini biliyoruz. Bu amaçla; müzik öğretmeni yetiştiren üniversitelerin müzik bölümlerinde okuyan öğrencilere yönelik olmak üzere bir “Çoksesli Türkü Düzenleme Yarışması” düzenliyoruz. Sembolik ödüller de vereceğimiz bu yarışma bizim için çok önemli. Özellikle genç müzik öğretmeni adaylarının bu yarışmaya büyük bir ilgi ile yaklaşmalarını diliyor ve bekliyoruz.

Bu yarışmada kazanan eserler ayrıca Ruhi Su Dostlar Korosu tarafından seslendirilecek ve seçilecek 100 eser bir kitapta yayınlanacak. Bu etkinlikler sürerken, bir yandan da Ruhi Su konulu bir prestij kitabı ile yeni bir Ruhi Su belgeseli hazırlanıyor olacak.

Gazeteci dostlarımıza, değerli sanat ve düşün insanlarımıza, tüm proje ortaklarımıza, etkinliklerimize destek veren kurum ve kuruluşlara candan teşekkürlerimizi sunuyor ve herkesi Ruhi Su aydınlığı ile selamlıyoruz.

RUHİ SU KÜLTÜR VE SANAT DERNEĞİ

 

DERNEK HAKKINDA:

Ruhi Su’nun sanatçı kimliğini, çalışma ve araştırmalarını yaşamını, araştırmak. Sanatsal bilimsel ve kültürel araştırmalar yapmak. Çeşitli sanatsal etkinlikleri desteklemek, Teşvik etmek, yaymak, sanatsal faaliyetlerde bulunmak, Yapılan faaliyetlere katkı sunmak ve özellikle halk kültürü ve halk müziğinin toplanması, yorumlanması. Çağdaş tekniklerle yeni formlarda yayılıp sergilenmesi, toplumda yaygınlaşması ve geliştirilmesi için çaba harcamak. Ve tüm bu konulardaki çalışmalara destek sağlamak amacı ile Mayıs ayının ilk haftasında Ruhi Su’nun öğrencisi olmuş, korosunu çalıştırmış, türküler söylemiş veya onu dinlemiş olan bir gurup insan ve Ilgın Ruhi Su tarafından kuruldu.

 

 

http://www.medyagunebakis.com/ -http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olunmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

 

* * * * * * * * * *

TEK YOL DEVRİM.!

YA İSTİKLAL YA ÖLÜM.!

Yaşasın Halkların Kardeşliği.!

KURTULUŞA KADAR SAVAŞ.!

ÜLKÜMÜZ TAM BAĞIMSIZLIK VE

GERÇEKTEN DEMOKRATİK TÜRKİYE.!

 

Hazırlanmakta olan AKP Anayasası Halkımız İçin Kölelik Anayasasıdır,

KÖLELİK ANAYASASINA HAYIR.!

 


RUHİ SU - BİLMEM ŞU FELEĞİN BENDE NESİ VAR ile mezesi " title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen>

Diğer Haberler

TrabzonSporKlübü

Nasa

Kentim_İstanbul

Doga_İcin_Sanat

ABD_USA

Department_State

TelerehberCom

Google_Blog

Kemencemin_Sesi

Kafkas_Music

Horon_Hause

Vakıf_Ay

Dogal Hayatı_Koruma

Seffaflık_Dernegi

Telerehber

Sosyal_Medya

E-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti

BACK TO TOP