AESOB, ABDULLAH SEVİMÇOK

AESOB Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği 2011 Yılı Değerlendirme, 2012 Yılı Beklentileri ve Faaliyet Raporu Başkanı Abdullah Sevimçok tarafından açıklandı.

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

AESOB, ABDULLAH SEVİMÇOK

AESOB Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği 2011 Yılı Değerlendirme, 2012 Yılı Beklentileri ve Faaliyet Raporu Başkanı Abdullah Sevimçok tarafından açıklandı.    

AESOB Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Abdullah Sevimçok AESOB olarak ne kadar şeffaf ve aktif bir Birlik olduklarını Basına verdikleri kahvaltılı toplantıda yönetim kurulu üyeleri ile birlikte açıkladı.

Değerli Basın Mensupları…

Bir takvim yılının daha sonuna gelmemizden dolayı bir yaş daha yaşlanarak, kaybettiğimiz günlerin bir daha geri gelmeyeceğinin bilinci adına üzüntü ama yaşanacak yarınlarımızın da başlangıcı olacağını bildiğimiz yeni bir yılı daha karşılayacağımız içinde, umut dolu sevinçler yaşıyoruz…

Koca bir yıl yani 365 gün, insanoğlu için önemli bir süreçtir. Bu önemli sürecin bitiminde ise mutlaka çok yönlü bir muhasebenin yapılması gerekmektedir. Teknolojinin her geçen gün çok daha fazla ilerleme kaydetmesiyle birlikte birçok yeniliğe ve kolaylığa alışan insanoğlu, kendisi için çok kıymetli olan zamanın su gibi akıp geçmesine de engel olamamaktadır. İşte bizler böyle bir koşuşturmanın yaşandığı bir takvim yılının içerisinde 2011 yılının sonuna geldik…

2011 yılı esnaf ve sanatkârımız açısından aslında çok da kötü geçmemiş, esnafımızın işlerinde biraz da olsa kıpırdanma olmuştur. Turizmin gözbebeği olan Antalya’mız 2011 senesinde turizmden iyi pay almıştır. Çarşı esnafımız her ne kadar da bu turizm pastasından yeteri kadar pay alamasa da Antalya’ya gelen turist sayısındaki artışın esintisinden ve rüzgârından kısmen de olsa faydalanmıştır.

Bu rüzgârın 2012’de de esmesini temenni ediyoruz. Ancak 2011 yılının sonlarında, dünyada ve Avrupa’da ciddi krizlerin oluşmaya başladığını da görmekteyiz ve bu dalgalanma 2012’de de etkisini sürdürecek gibi. Olası krizlerden Türkiye’de bir şekilde etkilenecektir. Bu yüzden esnafımızın 2012’de biraz daha temkinli gitmesinde ben fayda görüyorum. 2012’de esnaf ayağını yorganına göre uzatmalıdır. Hiçbir şekilde umutsuz değiliz ve aynı zamanda hayalperestte değiliz. 2012 yılında da bir numaralı önceliğimiz yine esnaf olacaktır…

Bizler ülke genelinde sayıları yaklaşık iki milyonu bulan bir kesimiz ve ekonominin de can damarıyız. Hükümet bu gücü dikkate almalı ve esnafın geleceğini güvence altına alacak çalışmalara da hızla imza atmalıdır. Küçük esnafın kepenk kapatmasına sebep olan ve bir yanar dağ misali bazı meslekleri yakıp yutarak yok eden AVM’lerin sayısı her geçen gün daha da artmaktadır.

AVM sektörü her yıl ortalama yüzde 25 büyümektedir. Biz esnaflar olarak Perakende Yasası’nın çıkmasını beklerken, kent merkezlerine yeni yeni AVM’lerin yapılmasına yerel yönetimler tarafından müsaade edilmektedir. Artık Antalya’mızda yeni bir alışveriş merkezi açıldığı zaman bütün insanlar bundan rahatsız olmaktadırlar.

Biz AESOB olarak insanların belleğine bunun yanlış olduğunu ve esnafımızı yok ettiğini, zaman zaman yaptığımız açıklamalarla ve söylemlerimizle çok şükür ki kazıdık ve artık mahkeme kararlarıyla buralara ruhsatlar verilmektedir. Çarşı ve pazarlar kent yaşamının ayrılmaz parçalarıdırlar.

Sadece mal alışverişi yapılmasının ötesinde buraları toplumsal buluşma mekânlarıdır ama gelin görün ki vatandaşın şehir esnafıyla buluşturulmaması adına her şey yapılmaktadır.

Ne yazıktır ki belediyeler sosyal tesis yapılabilecek yerlere AVM yapılmasına müsaade ederek insanların izin günlerinde tabiri caizse sanki buralara mecbur bırakılacakları bir sistem oluşturmuşlardır.

Bu da yetmemiş ve mahalle aralarına açılan cep marketlerle vatandaşın ekmeğini dahi kredi kartıyla bu cep marketlerden alması sağlanılmıştır. Kredi kartlarındaki kişisel ödeme tehlike sınırları çoktan aşılmış ve her bir bireyin farklı farklı bankalardan en az üçer dörder tane kredi kartı olmuştur. Bu kredi kartlarının da hesapsızca kullanımı sonrasında ödenemeyen borçlar ise kredi kartı mağdurlarının yeni borçlanmalara gitmesini tetiklemiştir.

Bugün gelinen durumsa oldukça vahimdir. Her üç kişiden birinin bankalara kredi borcu vardır. Vatandaş geleceğe karşı güvencini yitirmiş, tüketimlerini kısmak zorunda kalmış ve bu elzem durum karşısında da esnaf ve sanatkâr iş yapamaz hale gelmiştir…

Bir diğer tehlikeyi de günü ya da sezonu kurtarmak için Antalya’ya gelip çalışan ve sonrada giden kişiler oluşturmaktadırlar. Bu kişiler ekonomiye ciddi kayıplar vermektedirler. Küçük esnaf büyük alışveriş merkezlerinin dışında bu ‘kirli esnaf’ ya da tabiri caizse ‘vur-kaç’ taktiğiyle iş yapanlar nedeniyle de büyük zarar görmektedir.

Bu kişiler dükkân açıp birkaç ay çalıştıktan sonra Antalya’dan kaçıp gitmektedirler. İşini düzgün yapan esnaf da bunlar yüzünden zarara uğramaktadır. Küçük esnafın zarar görmemesi için, bu vur-kaç taktiğiyle iş yapanlara yasal bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Bunun da yolu ustalık belgesinden geçmektedir. Esnaf odasına kayıt olabilmek için ustalık belgesi aranırken, ticaret odasına kayıt için bu şart aranmamaktadır.

İşyeri açabilmek için mutlaka ustalık belgesi aranması şartının getirilmesi gerekmektedir. Belediyelerin de bu belgeyi kurumun birinden isteyip, diğerinden istememesi, hem vur-kaç esnaflığının artmasına hem de olası bir çifte standardın uygulanmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden esnaf odalarının üye sayısı da hızla düşmektedir.

Bu uygulama sayesinde bize gelmesi gereken üyeler bile ticaret odasına gitmekte ve böylelikle bir çaycının, kafeteryacının ve börekçinin dahi kaydının ticaret odasına yaptırılmasının yolu açılmaktadır…

 

Antalya’mız kontrolsüz bir şekilde büyüyen, yoğun bir şekilde göç alan ve turizmin de etkisiyle çok çarpık bir şekilde ticaret yapılan bir yer halini almıştır. Örneğin, emekli olarak Antalya’ya gelenlerin sayısında büyük bir artış yaşanmaktadır. 30–35 yıl ücretli bir işte çalışarak emekli olan ve emeklilik ikramiyesini cebine koyan kişiler hemen bir iş yeri açmaya çalışmaktadırlar.

Hâlbuki ticaret çok zor bir iştir ve ticareti bilmeyerek ilk defa bu işin içerisine girenler, esnaflık ve ücretli çalışmanın aslında ne kadar da farklı ve zor olduğunu, ellerine geçen emekli ikramiyelerini kaybederken çok daha iyi anlamaktadırlar. Bölgemizdeki ticaretin bir an evvel düzene girmesi, isteyen kişinin istediği yere işyeri açamaması gerekmektedir.

Tabi ki bu husus da belediyelerimize de önemli bir iş düşmektedir. Bununla birlikte çarşılarımızın da yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Bazı caddelerimizde bu düzenlemeler yapılmaya başlanılmış ve cadde düzenlemesi bitirilen yerlerdeki esnafımıza da gözle görülür bir hareketlilik gelmiştir ama bu yeterli değildir. Vitrinlere de bir düzen getirilmeli ve bazı caddelerde tek tip tabelaların hayata geçirilmesi gibi projeler uygulanmalıdır ki biz 2012 yılında esnafımız adına böyle bir çalışmayı başlatmayı düşünüyoruz…

Yeni yılda esnafa yönelik çalışmalarımız bütün hızıyla devam edecektir. Biz Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak 2012 yılını da tıpkı 2011 yılında olduğu gibi yine eğitime ayırmaya karar verdik ve bu doğrultuda esnafımızı geliştirmeye yönelik çok önemli adımlar atarak yenilikçi projelere de imza atacağız.

Devletin, toplumun ve bireylerin mutluğu için en iyi çözüm yolu eğitimdir. Yaşama dair değerler ortaya koyabilmek ve iyi bir şeyler üretebilmek için eğitime ihtiyaç vardır. Günümüz gelişen ülkelerine baktığınız da ise eğitimin hep en ön safhada olduğunu göreceksiniz. Türkiye’de ise eğitim olanağı diğer ülkelere göre daha geride kalmıştır.

Bu sorun hepimizin sorunu olmalıdır ve hepimiz bu eğitim konusu hakkında bir şeyler yapabilme gayreti içerisinde olmalıyız. İşte bu sebeple Esnaf Odalar Birliği olarak bizler 2012 yılında eğitim ve öğretime yoğun bir şekilde ağırlık vermek ve esnafımızın gerek mesleki gerekse de kişisel gelişimleri adına eğitimler almasını sağlamayı hedeflemekteyiz.

2012 yılı için bir başka önemli hedefimiz ise esnafı teknolojiyle buluşturmak olacaktır. Bu yüzden 2012 yılında esnafımızı yeni teknolojilerle tanıştırabilmek adına bol bol fuarlara katılacağız. Esnafın desteklenmeye ve inovasyona ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz, sadece kendi sermayesiyle küresel sermayeye karşı mücadele edemeyeceğini de çok iyi biliyoruz.

Bu yüzden esnafımız adına ARGE' ye ve teknolojik gelişmelere önem vermek durumundayız. Tabi biz bütün bu çalışmaları yaparken de esnafımızın ayakta kalabilmesi adına rekabet eşitliğinin sağlanması ve istikrar ortamının yaratılmasını da devletimizden bekliyoruz. Ayrıca, 2012 yılında vatandaş yerli malına özendirilmelidir.

Yerli malını tercih etmek demek yerel üretimi desteklemek ve dolayısıyla da istihdamı sağlamak demektir. Ekonominin gelişmesi için istihdam çok önemlidir ve bu ülkedeki istihdamın yarısından fazlası hala küçük işletmeler tarafından sağlanmaktadır…

Esnaf ve Sanatkâr teşkilatımız Antalya’mızın en büyük sivil toplum kuruluşudur ve 75 Bin civarındaki üye sayısıyla da oldukça geniş bir ailedir. Bu yüzdendir ki ekonomik açıdan yeni önlemler planlanırken yapılması gereken ilk iş, desteğe fazlasıyla ihtiyaç duyan küçük işletmelerin yani esnaf ve sanatkâr camiamızın sıkıntılarını gidermek öncelikli olmalıdır. Resmi rakamlar açısından esnaf ve sanatkârımızın durumunu incelersek de karşımıza şöyle bir tablo çıkacaktır;

 

ANTALYA ESNAF VE SANATKÂRLAR ODALARI BİRLİĞİ DÖNEMSEL KAYIT RAPORU

YIL

ODA KAYDI

TERK

2011

8328

6282

2010

8353

5229

2009

6993

3667

Şu asla unutulmamalıdır ki ülkemizin ve ekonomimizin bel kemiği olan esnaf ve sanatkârımızın ayakta kalması demek ülkemizin de dimdik bir şekilde ayakta durabilmesi demektir. 2012 yılında esnafımızın yapması gereken tek şey vatandaşa sıcak yüzünü göstermek olmalıdır. Vatandaş büyük alışveriş merkezlerinde bu sıcaklığı bulamamaktadır.

Esnafımızın bu küresel sermaye karşısındaki en büyük avantajı da işte bu samimiyet ve güler yüz olacaktır. 2012 yılı içinse ben tüm oda başkanlarımdan birbirlerine omuz veren, ahilik kültürü gelişmiş ve her şeyden önce esnaf ile ilgili meselelerde her şeyi bir tarafa bırakarak esnaf ve sanatkârın menfaatleri doğrultusunda var güçleri ile bir araya gelen ve birlik içerisinde olan başkanlar olmalarını istiyorum. Çünkü odalarımız, üyelerinin demokratik tercihleriyle başkanını tayin eden çok önemli sivil toplum örgütleridirler.

Antalya Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği yönetimi olarak bizler de odalarımızın birbirlerini tamamlayan bu çok önemli yapısını bilmekteyiz. Bu yüzden esnafımızın faaliyetleri için gereken sicil ve kayıtları ile buna bağlı olarak düzenlenmesi gereken diğer resmi prosedür evraklarını tanzim çalışmalarımızı da en hızlı ve modern bir şekilde, sürekli hizmet kalitemizi yükseltme gayreti içerisinde vermekteyiz. Bununla birlikte toplumsal açıdan da sivil toplum görevimizi en etkili bir biçimde sürdürmeye çalışmaktayız…

Kıymetli Basın Emekçisi Kardeşlerim…

Sizlerin bilgilerini tazelemek adına görev süremizce yani geçtiğimiz 1,5 yıllık süre içerisindeki birlik faaliyetlerimizi hatırladığımız kadarıyla başlıklar halinde Ek’te kısaca toplamaya çalıştık, umarım gerçekleştirdiğimiz bu faaliyetlerimizi daha doğrusu bu geçen 1,5 yıllık sürenin fotoğrafını hakkaniyetle değerlendirirsiniz. Burada sözlerime son verirken önümüzdeki dönemin öncelikle ülkemize ve bizlere umut dolu mutlu bir gelecek hazırlamasını temenni ediyor bu duygularla da değerli esnaf kardeşlerime ve kıymettar Antalyalılara 2012 yılının bol kazançlar getirmesini dileyerek herkesin yeni yılını kutluyorum…

Abdullah SEVİMÇOK

Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği

Yönetim Kurulu Başkanı

 

Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Abdullah Sevimçok’un Basın toplantısına Basın Yayın Kuruluşların‘dan;

Erdoğan KAHYA - www.antalyabugün.com,

Ekrem ŞEN – Antalya Gazetesi,

Halil ÖZDEN – Medya Günebakış,

Fatih BACAK – Sözcü Gazetesi,

Ökkeş BÖLÜKBAŞI – www.medyagunebakis.com, 

Vildan KARA – Körfez Gazetesi,

Ergin ÇEVİK – www.güneyhaberci.com,

Hilal KARA - www.güneyhaberci.com,

İsa KAVLAK – Akdeniz Güncel,

Okan DİLEK – Gazete Bir,

Yusuf KARADAĞ – AA,

Cafer ESER – İHA Bölge Müdürü,

Ayşe DOĞAN – Atak Gazetesi,

Birsen ASLAN -  Aydınlık Gazetesi,

Devrim DÖNMEZ – Ulusal Kanal,

Ahmet DÖKDÖK – Beyaz medya,

Esra ALTUNKES – Akdeniz Manşet Gazetesi,

Cengizhan YILDIRIM – Gazete Bir,

Haşmet ÖYKEM –  Exspres Gazetesi,

Ergün KURT – Kaktüs Dergisi,

Sevim ÇILDIR – VTV,

Atalay YILMAZ – VTV,

Ali AY – Akdeniz Son Baskı,

Pınar GÜLMEZ - Akdeniz Son Baskı,

M. Hanifi BİLEN – Best Medya,

Celal VECEL – Best medya,

Şifa ÇİÇEK – Manşet Gazetesi,

Dursun GÜNDOĞDU – Gün Haber,

Özgür ÖZTÜRK – DHA,

Zeki ÖZER – Kaktüs Dergisi,

Gamze ARAS – Sabah Gazetesi,

Tanju İYİDOĞAN – NTV,

Kenan BAŞ – Zaman Gazetesi,

Yunus ERDOĞAN – Beyaz medya,

Yalçın KÜÇÜK – Akdeniz TV,

Murat ŞENTÜRK – Hilal Gazetesi,

Zafer VAROL – Exspres,

Derya UĞURAL – Hürses Gazetesi,

İbrahim YILMAZ – Bizim Antalya,

Berrin TÜREL – İleri Gazetesi,

Nurdan ADALIYILMAZ - İleri Gazetesi,

Bülent TATOĞULLARI – Gündem Gazetesi,

Ali ORHAN – Radyo Box,

Adnan ÇOBAN - Gerçek Gazetesi,

Katıldılar…

 

 

Fatih Bacak - Ökkeş Bölükbaşı, Antalya

 

http://www.medyagunebakis.com/ -http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olunmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

AESOB - FAALİYET RAPORU

“Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği yönetimi olarak 1 Mayıs 2010 tarihinde yapılan olağan genel kurulda, oda yöneticilerinin verdiği destekle göreve geldik ve 4 Mayıs 2010 tarihinde mazbatamızı alarak göreve başladık. Görev süremizin üzerinden yaklaşık 1.5 yıl geçti. Antalya’da, 75 binin üzerinde üyesi ile istihdam yaratan, ekonomiye katkı sağlayan üyelerimiz, en iyi hizmeti hak ediyor. Esnaf ve sanatkârlık, alın terinin, el becerisinin, sanatın ekonomiye yansıması. Toplumun birleştirici çimentosu olan esnaf ve sanatkâra hizmet etme görevi bizlere verildi. Bu görevi en iyi şekilde yapabilmek, üyelerimizin bizlere duyduğu güvene layık olabilmek için çalışıyoruz. Göreve geldiğimizde, Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği olarak bazı sorunlarımız vardı. AESOB olarak önemli bir borcumuz vardı ve bu borcu ödemek için yoğun bir çaba harcadık. Zamanımızın ve bütçemizin önemli bir bölümünü bu yönde harcadık. Ancak yine de geçen 1,5 yıl içerisinde önemli hizmetlere imza attığımızı söyleyebiliriz. Bu süre içerisinde neler yaptığımızı kısa başlıklar halinde sizlere sunmak istiyorum.”

ESNAF TOPLANTILARI

Şehrin her noktasında esnafla buluşarak, hedeflerimizi onlara anlattık. Esnafımızın sorunlarını yerinde tespit ederek, çözümü konusunda gerek belediyelerle, gerekse merkezi hükümete yazılar göndererek, bu sıkıntıları dile getirdik. Hemen hemen tüm mahallelerimizde esnafımızla yüzlerce toplantı yaptık. İlçelerimizi de her fırsat bulduğumuzda ziyaret ettik. Hatta yönetim kurulu toplantılarımızı ilçelerde düzenlemeye özen gösterdik. Şehir merkezindeki esnafımızın sorunlarının çözümünün önemli bir bölümünün yerel yönetimlerden geçtiğinin bilinci ile üyelerimizle belediye başkanlarını da buluşturduk. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ile Güllük Caddesi’ne, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ile Mehmet Akif Caddesi ve Sanayi Sitelerinde, Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen ile de Sinan Mahallesi’nde esnaf gezileri düzenleyerek, üyelerimizin sorunlarını yerinde tespit etmeye çalıştık. Sinan Mahallesindeki esnaflarla görüşerek buradaki esnafların tek bir çatı altında toplanarak sorunlarını çözebilmeleri ve mahallelerini güzelleştirmeleri adına dernekleşmesine ön ayak olduk ve böylelikle Sinan Mahallesi Esnafları Derneği kurulmuş oldu.

ZİYARETLER GERÇEKLEŞTİRDİK

TBMM Başkanı Sayın Mehmet Ali Şahin, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sayın Nihat Ergün, TESK Başkanımız Sayın Bendevi Palandöken ve milletvekillerimizi ziyaret ederek, üyelerimizin sorunlarını ve beklentilerini bir rapor halinde sunduk. Yine Esnaf ve Sanatkârımızın sorunlarını aktarmak için Ankara’ya giderek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’i makamında ziyaret edip Antalya’daki esnaf ve sanatkârın sorunlarını içeren bir dosyayı da çalışma bakanımıza sunduk.

HAFTA TATİLİ RUHSATI KONUSUNU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDIK

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu tarafından, hafta tatili ruhsatlarıyla ilgili olarak esnafın mağduriyetini gidermek adına, TESK Başkanı Bendevi Palandöken’in önderliğinde Ankara 1. İdare mahkemesinin Esas 2009/1822 dosya nosu’nda açılan dava esnafın lehine sonuçlanmıştı. Ve söz konusu karar temyize gidip incelenerek Danıştay 8. Dairesinin 07.12.2010 tarih ve E.2010/5698, K.2010/6534 sayılı ilanıyla da kesinleşmişti. Buna göre Danıştay 8. Dairesinin E:2011/1553 ve K:2011/4219 sayılı kararına istinaden, gelir tarifesinde yer alan 394 Sayılı Hafta Tatili Ruhsat Kanunun 4’üncü ve 5’ini maddelerinde sayılan meslekler tarifeden çıkartıldı. Antalya Esnaf Odaları Birliği Başkan Vekili ve aynı zamanda da Antalya Büyükşehir Belediyesi Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi olan Adlıhan Dere’nin girişimleri sonucunda konu Büyükşehir Plan ve Bütçe Komisyonuna taşınarak gündeme getirildi. Alınan karar doğrultusunda da 394 sayılı hafta tatili ruhsat harçlarının durumu Antalya Büyükşehir Belediye Meclisinde oylandı. Oylama sonucunda da Büyükşehir ve beş ilçe belediyesinin 2012 yılı bütçelerinden hafta tatili ruhsat harçları çıkartılmış oldu.

ESNAFLARLA BAŞKANLARI BULUŞTURDUK

    Şehir merkezindeki esnafımızın sorunlarının çözümünün önemli bir bölümünün yerel yönetimlerden geçtiğinin bilinci ile üyelerimizle belediye başkanlarını buluşturduk. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ile Güllük Caddesi’ne, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ile Mehmet Akif Caddesi ve Sanayi Sitelerinde, Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen ile de Sinan Mahallesi’nde esnaf gezileri düzenleyerek, üyelerimizin sorunlarını yerinde tespit ettik.

CHP GENEL BAŞKANI ZİYARETİ

Birliğimiz, 1996 yılından bugüne ilk kez Ana Muhalefet Liderini ağırladı. CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Antalya’ya geldiğinde ilk olarak Birliğimizi ziyaret etti. Bu ziyaret Birlik olarak gücümüzü ortaya koymuştur.

İFTARDA BULUŞTUK

Oda başkan ve yöneticilerimizle Ramazan ayında iftar da bir araya geldik. Merkezdeki odalarımızı Birlik binamızda, ilçeleri de 4 ayrı ilçede düzenlediğimiz iftarda bir araya getirdik.  

MUHTEŞEM KUTLAMA

Her yıl Ekim ayında yapılan Ahilik Kültür Haftası etkinlikleri bu yıl eylül ayına alındı. Bu yılki etkinlikleri şehrimize yakışır bir havada gerçekleştirdik. Türkiye’de Ahilik Kültür Haftasını en görkemli kutlayan birlik biz olduk. Resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının da desteğini alarak, şehrimize yakışır bir kutlama gerçekleştirdik. Rutinin dışına çıkıp, protokol ve öğrencilerin katıldığı bir kutlama yerine halkın içinde esnafla birlikte bir kutlama yaptık.

2 ilçemizde etkinlik düzenledik. Şehir merkezinde de iki ayrı noktada kutlamalar yaptık. Kutlamalara halkın ilgisini çekebilmek için ünlü sanatçı Coşkun Sabah konseri düzenledik. 4 ayrı noktada verilen konserle, Ahilik Kültür Haftası’nı gelecek nesillere aktarmak adına üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getirdiğimiz kanaatindeyiz.

SOBACILAR ÇARŞISINA AHİ MEYDANI

Sobacılar Çarşısı, Antalya’da zanaatkârlığın merkezidir. Sobacılar Çarşısı’nın hareketlenmesine katkıda bulunmak, esnaf ve sanatkârın da bir meydanı olsun düşüncesi ile Büyükşehir Belediyesi’ne yaptığımız başvuru olumlu karşılandı ve buradaki alana Ahi Evran Meydanı ismi verildi. Biz de AESOB olarak teşkilatımızın kurucusu Ahi Evran’ın heykelini buraya yaptırdık ve Ahilik Kültür Haftası etkinlikleri kapsamında buranın açılışını yaptık.

AVM’LERE TEPKİMİZİ ORTAYA KOYDUK

Görevde olduğumuz süre içerisinde Antalya’da bir alış veriş merkezine Büyükşehir Meclisi’nde onay verildi. Gerek bu madde görüşülürken, gerekse karar meclisten geçtikten sonra tepkimizi en sert şekilde ortaya koyduk. Bu tepkimiz, maddenin ilk meclise gelmesinde ertelenmesine neden oldu. Ancak bir ay sonra tekrar meclise geldi ve oy çokluğu ile kabul edildi. Yaptığımız basın açıklamaları, verdiğimiz ilanlarla, bu kararın yanlışlığını, esnafa verdiği zarar en net şekilde dile getirdik. Artık Antalya’mızda yeni bir alışveriş merkezi açıldığı zaman bütün insanlar bundan rahatsız olmaktadırlar.

Biz AESOB olarak insanların belleğine bunun yanlış olduğunu ve esnafımızı yok ettiğini, zaman zaman yaptığımız açıklamalarla ve söylemlerimizle çok şükür ki kazıdık ve artık mahkeme kararlarıyla buralara ruhsatlar verilmektedir.

ÖTV ZAMMININ GERİ ÇEKİLMESİNİ SAĞLADIK

Sigarayla içkiye yapılan ÖTV zammına karşı ÖTV zammı sonrasında sektör yetkilileri ile görüşmeler yaparak desteklerini istedik. Yetkililerle yaptığımız toplantı ve ikili görüşmeler sonucunda da Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan, Özel Tüketim Vergisi ile ilgili Karar, yeniden düzenlenerek Konuya ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı da, Resmi Gazete’de yayımlandı. Böylece, daha önce yüzde 63ten 69a çıkarılan sigarada ki özel tüketim vergisi de yüzde 65e geri çekilmiş oldu.

FİYAT ETİKETİ DAĞITTIK

Yapılan araştırmalar, ürünlerde fiyat etiketi bulundurulmasının satışları artırdığını ortaya koymuştur. Özellikle yabancı misafirlerin güvenle alış veriş yapmasında fiyat etiketinin çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu amaçla, üyelerimizin fiyat etiketi kullanmasını özendirmek amacıyla çeşitli boyutlarda 90 binin üzerinde fiyat etiketi bastırarak dağıttık. 

ANTALYA BİRLİK DERGİSİ

Birliğimiz tarafından uzun yıllardır çıkarılan AESOB Haber isimli gazetenin yerine daha güzel, daha geniş içerikte, odalarımızın faaliyet ve tanıtımlarının da yer aldığı, birliğimize yakışır Antalya Birlik Dergisi’ni çıkardık. Üç ayda bir hazırlanan dergimizi, odalarımıza, birlik ve federasyonlara, protokole ve üyelerimize ulaştırarak, sesimizi daha geniş kitlelere duyurmayı hedefledik. 

DENETİM EKİBİ ÇALIŞMALARI

Göreve geldiğimizde 3 yıldır Denetim yapılmıyor. Denetim ekibimiz yoktu. Yeniden denetim Ekibini oluşturduk ve denetimlere başladık. 1,5 yıllık sürede, şehir merkezi ve ilçelerde onbinlerce işyeri denetlendi ve 12.759 işyerine tutanak tutuldu. Denetimler şehir merkezi ve ilçeler de devam ediyor.

DÖRT ODAMIZA HİZMET BİNASI KAZANDIRDIK

Birlik Ek Hizmet Binamızdaki daha önce Bağ-Kur İrtibat Bürosu olarak kullanılan yerde tadilat yaparak, maddi durumu iyi olmayan 4 odamıza tahsis ettik. Bu 4 odamızı kira giderinden kurtararak, bütçelerine katkı sağladık.

KALİTE BELGESİ ALDIK

Hizmet kalitemizi artırmak amacıyla, Genel Kalite Yönetim Sistemi ISO 9001, Müşteri Memnuniyeti Kalite Yönetim Sistemi ISO 10002 ve İş Sağlığı ve Güvenliği Kalite Yönetim Sistemi OHSAS 18001’i alarak, hizmet kalitemizi belgelemiş olduk. Bu üç belgeye sahip Türkiye genelindeki tek oda ve birlik olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

KOSGEB SİNERJİ ODAĞI KURULDU 

Esnaf ve sanatkâra da kredi veren KOSGEB’in üyelerimize daha hızlı hizmet verebilmesi için KOSGEB Sinerji Odağı’nı Birliğimizde açtık ve çalışmalara devam ediyor.

YENİ HİZMET BİNASI ALDIK

Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren eğitimlere önem verdik. Kendini geliştirmek isteyen, yeni girişimci olmak isteyen kişilere yönelik eğitimler vermeyi planladık. Bu amaçla hem bir yatırım olması, hem de bu eğitimlerde kullanılmak üzere Birlik binamızın çok yakınında 3 katlı bir binayı komple satın aldık ve burasını düzenleyerek dinlenme odası, çay ocağı, modern sıraları, projektörü ve tahtasıyla modern bir eğitim binası haline getirdik…

EĞİTİMLER DÜZENLEDİK

İnsanların kendini geliştirmesinin önemini biliyoruz. Eğitimin yaşı yoktur. Bu amaçla, öncelikle Birlik personelimize yönelik bir eğitim düzenledik. Oda genel sekreterlerimize yönelik bir seminer de düzenlendi. Üyelerimiz ve yakınlarının katıldığı, bilgisayar ve yabancı dil kursu da verdiğimiz eğitimler arasındaydı. Yine verdiğimiz bir eğitimle KOSGEB’le ortak yürüttüğümüz, Kadın Girişimcilik Eğitimi oldu ve buradan 60 kişiyi mezun ettik. Bu eğitimde de işyeri açmak isteyen kadınların neler yapmaları, planlama, Pazar araştırması gibi konularda bilgiler verildi. Esnaf-Müşteri İlişkileri konusunda seminerler düzenliyoruz. Bu seminerler kapsamında;

         Sinan Mahallesi Esnaflarına

         Güllük Esnaflarına

         Kaleiçi Esnaflarına

         Festival Çarşısı Esnaflarına

         Akdeniz Sanayi Sitesi Esnaflarına

         Kemer Esnafına

Esnaf-Müşteri İlişkileri ve Satış Teknikleri konusunda bir dizi seminerler verdik ve gelen talepler doğrultusunda yeni eğitimler düzenlemeye devam ediyoruz. Bugüne kadar düzenlenen bu eğitim seminerlerinde toplam 344 esnafa eğitim katılım sertifikası verdik. Bu seminerlere gelen talepler doğrultusunda ilçelerimizde de devam ediyoruz.

DENİZBANK’LA İŞBİRLİĞİ

Denizbank ile imzaladığımız protokol gereği uygulamaya sokacağımız ‘AESOB ANTALYA KART’ projesinin tanıtımını ünlü gösteri adamı Beyaz’ın sunumunu ile 23 Kasım 2011 Çarşamba akşamı Talya Convention’da kalabalık bir davetli grubu önünde yaptık. Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'ne bağlı 75 bine yakın esnafın, birçok hizmet, indirim ve fırsatlardan faydalanabileceği bu kart sayesinde esnafımızın hayatının kolaylaştırılıp alım gücünün artırılmasını sağlayarak, alım gücünü tek bir çatı altında toplayıp pazarlık gücünü artırmayı hedefledik. AESOB Antalya Kart sayesinde, Antalya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne bağlı 75’bine yakın esnaf, anlaşmalı olan yerlerden yapacağı alışverişlerde ve hizmet alacağı birçok noktada bu kart ile yapacağı ödeme esnasında daha önceden kartına tanımlı olan proje ortağı firmalara anlaşma yüzdesine göre indirimli olarak ödeme yapacaklar. Bu kart ile esnaflar, üyesi bulunduğu Oda’ya olan aidatlarını dahi ödeyebilecekler. Ve bu karta sahip olan esnaflarımız banka hesaplarında para olmasa dahi Kurtaran Hesap ile acil durumlarda nakit ihtiyaçlarını da çözüp otomatik ödemelerini, faturalarını ve vergilerini de yatırabilecekler.

PROTOKOLLER İMZALADIK

   Üyelerimizin ve yakınlarının sağlık, eğitim, spor, finans, kültürel ihtiyaçlarını en ucuz şekilde temin edebilmeleri için banka, hastane, dershane ve spor salonları ile anlaşmalar yaparak, üyelerimizin buralardan ucuza yararlanmalarının yolunu açtık.

AESOB İNDİRİM KARTI

Esnaf ve Sanatkârımızın şehir ticaretinden daha fazla pay alabilmesi düşüncesi, bizi AESOB İndirim Kartı Projesi’ne götürdü. “Bir gün değil bir yıl indirim” parolası ile yola çıktığımız kartımızı çıkardık. Altın Kurdele AESOB VIP Kart adıyla çıkarılan indirim kartı, üyelerimize ücretsiz dağıtılırken, vatandaş da 3 lira karşılığında sahip oldu. Bu kartla ilgili revize çalışmalarımız devam etmekte ve yeni düzenleme ile kartı almak isteyen vatandaşlar esnaftan alışveriş yapmak koşulu ile sahip olacakları kuponlar karşılığında kartlarını alacaklar. Ayrıca kart için sponsor firma çalışmalarımızı daha geniş tutabilmek amacı ile öğrenci, tam ve turist olmak üzere 3 farklı kart hazırlamaktayız ve her bir kartın kapsamı farklı olacak.

TİYATRO GURUBU KURDUK

5362 sayılı kanunun bize yüklediği sorumluluğun yanı sıra üyelerimiz için ne yapabiliriz düşüncesi, kültürel ve sanatsal çalışmalara bizi yönlendirdi. Bu amaçla Oda Tiyatrosu kurduk. AESOB ve bağlı oda personeli ile esnaf ve sanatkârlar ile onların yakınlarının katıldığı oda tiyatrosu, ilk oyun olan “Kiracı” ve “Emret Bakanım” isimli iki oyunu sahneye koydu. Tiyatro grubumuz eğitim çalışmalarına ve yeni oyun çalışmalarına haftanın üç günü mesai saati bitimlerinde devam etmekteler.

KALEİÇİ YÜRÜYÜŞ HARİTASI DÜZENLEDİK

Görevlerimizin yanında sosyal sorumluluklarımızı da yerine getirip, şehrimizin önemli bir eksiği olan Kaleiçi Yürüyüş Haritası’nı çıkardık. Antalya Tanıtım Vakfı’nın desteği ile maliyeti tamamen Birliğimiz tarafından karşılanan Kaleiçi Yürüyüş Haritası, şehrimize gelen turistlere dağıtılmaktadır.

SİCİL SERVİSİMİZİ YENİLEDİK

Sicil servisimizde düzenlemeler yaparak gerek çalışan personelimizin masa, sandalye ve teknik teçhizatı, gerekse de gelen üyelerimizin daha rahat ve konforlu bir ortamda işlerini yaptırabilmeleri adına bu birimimizde çağdaş ve modern bir dizayn yoluna gittik. Artık sicil servisimize gelen üyelerimiz yaklaşık 7 dakika gibi kısa bir süre de hem işlerini yaptırmaktalar hem de diledikleri kadar çay, kahve ve su ihtiyaçlarını sicil servisine koyduğumuz kahve makinesi sayesinde yine kendileri gidermektedirler. İlçelerdeki esnaflarımızın işlemlerini daha hızlı ve sicil memurunu beklemeden yapması adına da ilçelerimize merkezden sicil memuru gönderme işinden vazgeçerek otomasyon sistemine geçtik. Bu yeni otomasyon sistemimiz sayesinde artık ilçelerdeki esnaf üyelerimiz ayda iki defa merkezden gelecek olan sicil memurunu beklemeden, mesai saatleri içerisinde ayın her günü ilçelerdeki meslek odalarımıza giderek sicil işlemlerini anında yaptırabilecekler.

“Mevlana’nın çok sevdiğim bir sözü vardır. Şöyle der Mevlana; “İki parmağının ucunu gözüne koy. Bir şey görebiliyor musun dünyadan? Sen göremiyorsun diye bu âlem yok değildir!” İşte bizlerde geçtiğimiz bu 1,5 yılda imkânlar çerçevesinde esnafın yararına olacağını düşündüğümüz bu bir takım şeyleri yaparak hayata geçirdik ve yarın daha da çok şeyi inşallah hep birlikte başaracağız. Buna rağmen yapılanları görememek, tıpkı Mevlana’nın dediği gibi iki parmağının ucunu gözüne koymak ve tüm bu yapılanları görmezden gelmek olacaktır. Ama siz, biz, o ya da bir başkası tüm bunları göremiyor diye koskoca 1,5 yıl bomboş geçmiş diyebilmek, herhalde bana, yönetimime, başkanlarıma ve tüm çalışanlarımıza karşı da yapılmış büyük bir haksızlık olacaktır. Haksızlıklar karşısında da siz değerli basın mensupları, meslek etiği gereği her zaman için haklının ve doğrunun yanında yer alarak Ulu Önder Atatürk’ün de dediği üzere gördüklerinizi, bildiklerinizi samimiyetle yazan kişiler olarak kalemlerinizle birer kalkan gibi dikileceksinizdir.”

http://www.medyagunebakis.com/ -http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olunmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

 

 

Diğer Haberler

TrabzonSporKlübü

Nasa

Kentim_İstanbul

Doga_İcin_Sanat

ABD_USA

Department_State

TelerehberCom

Google_Blog

Kemencemin_Sesi

Kafkas_Music

Horon_Hause

Vakıf_Ay

Dogal Hayatı_Koruma

Seffaflık_Dernegi

Telerehber

Sosyal_Medya

E-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti

BACK TO TOP