ANSİAD 18. OLAĞAN TOPLANTISI

Geleneksel Ansiad toplantılarının 18.nin onur konuğu -*Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı ve Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı*- Nafi Güral,

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

EN İYİ BİLDİĞİNİZ İŞİ YAPIN.

YAPTIĞINIZ İŞE YATIRIM YAPIN..

 

ANSİAD 18. OLAĞAN TOPLANTISI

 

Geleneksel Ansiad toplantılarının 18.nin onur konuğu -*Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı ve Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı*- Nafi Güral, 2012'de ekonomide yüzde 5 – 6 büyüme olabileceğini düşündüğünü ve önemli etkin bir kriz beklemediğini belirterek, "Ben 2012'ye Umutlu bakıyorum" dedi.


GEÇMİŞTE YAŞANAN TECRÜBELER

1945 yılında Kütahya’da doğan Nafi Güral’ın şirketler gurubunda 7400 çalışanı var. Erkek Sanat Enstitüsü Makine Bölümü'nden mezun olduktan sonra, aile şirketlerinde çalışmaya başladı. İş hayatının ilk basamağı ağaç sanayi oldu.

Daha sonra, madencilik, kiremit ve tuğla sanayi, porselen, seramik, vitrifiye, ambalaj, cam sektörlerinde ve turizm alanlarında, yaklaşık altı bin kişinin hizmet verdiği Gürallar Grubu'nun bir ferdi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Kütahya Porselen, Kütahya Seramik ve Kütahya Ambalaj tesislerinin bulunduğu Kütahya Porselen AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanıdır. Hâlen Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı, Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Başkanlığı görevlerini yapmaktadır.

2012 YIL İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELER

Çeşitli sosyal dernek ve vakıflarda aktif olarak görev yapmaya devam etmekte olan Güral TBMM üstün hizmet ödülü sahibidir. Antalya’da da şirketi ve mağazaları bulunan Güral’ın bir ayağı hep Antalya’da

Ekonomide kriz var diyenlerin tamamen aksini düşündüğünü belirten Güral, "Türkiye büyük bir hız kazandı. Ekonomide yüzde 5 – 6 arasında büyüme öngörüyorum. Ben 2012'ye umutlu bakanlardanım ve önemli bir problem beklemiyorum" dedi.
DURAĞANLIĞA YER YOK. TECRÜBELERİMİZ VAR..

-"Bizim düşüncemizde kriz sözcüğü yoktur"-
Güral, ekonomide "sıkıntı var" denildiğinde tedbirli davranmayı, "frene basmaya" benzeterek, şöyle konuştu:
"Otobüste giderken bile frene bastığınız zaman tekrar eski hızınıza ulaşmak için daha fazla yakıt harcamak ve zaman kaybetmek zorundasınız. Bu nedenle bizim şirket olarak düşüncemizde durağanlığa yer yok. Ama her türlü olumsuz şartların var olabileceğini düşünerek, tedbirlerimiz var. Hiçbir zaman boyumuzdan büyük işlere girmiyoruz. Büyümemizin hız kazandığı dönemler, kriz var denilen dönemlerdir.

BOYUMUZDAN BÜYÜK İŞLERE GİRMEYİZ

Herkesin frene bastığı dönemlerde biz yatırımlarımızı 1 – 2 yıl öncesine alıyoruz. Bu arada frene basanların bıraktığı pazarları dolduruyoruz. Onlardan boşalan pazarları doldurmak bizim daha da büyümemizi sağlıyor. O nedenle, bizim düşüncemizde kriz sözü yoktur ve bu sözü kullanmayız."
Nafi Güral, Avrupa’da yaşanan ekonomik krizi hatırlatarak, Avrupa ile işi olan işadamlarının dikkatli olmasını istedi.

Türkiye’nin AB üyeliği konusunda ise "Türkiye’yi kabul ederler mi, etmezler mi" noktasından çıkılmasını ve  "Biz girmeli miyiz, girmemeli miyiz" noktasını düşünmeliyiz diyen Güral, "AB'nin dağılma ihtimalini hiçbirimizin göz ardı etmemesi lazım" dedi.

AİLE ŞİRKETLERİ

18. olağan ANSİAD toplantısında günün konusu *Aile Şirketleri* idi. Güral, Ansiad üyeleriyle aile işletmesindeki tecrübelerini de paylaştı. Dünyadaki şirketlerin yüzde 96'sının aile şirketi ve % 4 nün ortaklık olduğunu belirterek Türkiye’de ise şirketlerin yaklaşık yüzde 98’nin aile şirketi olduğunu kaydetti.
İNASNLARIN ŞİRKETLERİNİN DEVAMLILIĞINI İSTEMESİ LAZIM
"Bugün yok olan aile şirketlerinin temel sıkıntısı kurumsallaşmayı becerememeleridir" diyen Güral, ABD’de şirketlerin yüzde 37'sinin ilk 5 yılda yok olduğuna dikkati çekti. Nafi Güral, "Aile şirketinin kalıcı olmasının hedeflenmesi lazım, o zaman en büyük engel ortadan kalkmış olur. Aile şirketlerinin devamlılığı mutlak süratte güçlü bir liderin olmasıyla sağlanır. Büyümekte olan şirket sahiplerinin Dün’lerine, Bugün’lerine bakmaları gerekir.

Aile içi sorunlar, iş dışı huzursuzluklar ve kıskançlık gibi konular şirketlerde ilerlemeye gelişmeye, büyümeye engel olur. “Ben” duygusunun getirdiği zafiyet de ayrı bir önemli konudur. Bütün bunları iş ve çalışma arkadaşlarıyla ve ilgili kişilerle müzakere ederek çözümlemek gerekir" diye konuştu.


ÇEKMECEYİ BIRAKMAYACAKSIN
Daha sonra Antalyalı iş adamlarının sorularını yanıtlarken; Aile şirketlerinde kayıt dışı olma durumları vardır. Bu bir şirketin gelişmesinde en büyük engeldir ve güven zaafı oluşturur. Bir Kütahya sözü olan *çekmeceği bırakmayacaksın* kavramı da çok önemlidir. İş geleneği oluşturmak, mesleğe ve şirkete duygusal bağlılık da yine aile şirketlerinde önemli bir yer tutar.

EŞİNİZ İLE İŞİNİZİ BİRBİRİNE KARIŞTIRMAYIN

Aile şirketlerinde *kadın*ların çok fazlaca işlerin içinde olmaları da, devre dışı bırakılmaları da, sıkıntı yaratır. Dengeleri iyi korumak gerekir.

Veraset yolu ile ortaya çıkan durumlarda yeni maliklerin birbirlerine bağlılıkları ve iş’e yoğunlaşmaları da kolay olamayabiliyor.


LİDER ADİL OLACAK
Aile şirketlerinde hedeflerin olması ve kalıcı olmak da başka önemli bir konudur. Şirket bir bütündür. Şirketlerde bir lider olmaz ise şirket de olmaz. Lidere uyum ise şirketlerin önemli bir yönüdür. Lider şirket ortaklarına ve çalışanlarına adil olacak ve tecrübelerden yararlanacak.

Aile şirketlerinde aile bireyleri ve ortakları, kendilerinin bir değer olduğunu bilmelidirler.

TARTIŞMAK HATALARI AZA İNDİRİR

Aile şirketlerinde bir aile konseyi ve bir şirket icra kurulu olmalı ve bunlar ayrı ayrı belirli zamanlarda bir araya gelerek durum değerlendirmeleri yaparak sorunlarını ve çözüm yollarını konuşmalı, müzakere ederek sonuca gitmeliler.

BABA DİNAZOR, OĞUL ÇAYLAK DEĞİLDİR..

Aile şirketlerinde önemli temel iki konu vardır. Biri ailenin birliği ve diğeri şirketin devamlılığı.. Şirketlerin ömrü birkaç insan ömründen daha uzun olabilir. Bu şirketlerde Lider’in dışında kimseye imtiyaz verilmemelidir.” Diyen Nafi Güral; olağan dışı çoğunlukta ve yaşanan güncel aile ve şirket sorunlarına ilişkin gelen sorulara hem kendi hayatından ve şirketlerinden açık örnekler vererek önemli mesajlar verdi.

   

Fatih Bacak – Ökkeş Bölükbaşı, Antalya

 

http://www.medyagunebakis.com/-http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olunmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

Diğer Haberler

TrabzonSporKlübü

Nasa

Kentim_İstanbul

Doga_İcin_Sanat

ABD_USA

Department_State

TelerehberCom

Google_Blog

Kemencemin_Sesi

Kafkas_Music

Horon_Hause

Vakıf_Ay

Dogal Hayatı_Koruma

Seffaflık_Dernegi

Telerehber

Sosyal_Medya

E-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti

BACK TO TOP