Müzikle geçen 35 yıl

Arşivci Özden; Aç kaldım ama plak-kaset almaktan vazgeçmedim… Dedi

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

Müzikle geçen 35 yıl

Müzik Arşivcisi Halil Özden

16 yıldır yaşamdan kesitlerin konu edildiği TRT2'de haftada bir yayınlanan 'Hayat Akarken'' adlı programa konuk olan Türkiye'nin önde gelen müzik arşivcilerinden Halil Özden 19 dakika süreyle kendi hayatını ve müzikle geçen 35 yılını değerlendirdi.

Arşivci Özden; Aç kaldım ama plak-kaset almaktan vazgeçmedim…

Antalya'da yaşayan ve Dost Müzik Evi adlı nostalji müzik mekanının sahibi olan arşivci Özden, programda şunları söyledi: ''Asıl mesleğim marangoz ustalığıdır ama müzik çocukluğumdam bu yana hep beni ekileyen hiç bir zaman vazgeçemediğim tutkum olmuştur.

İlk kasetimi 11 yaşımdayken almıştım ve bu Barış Manço'nun kasetiydi.. Geçen yıllar içinde müzik tutkum daha da büyüdü ve Türkiye'de çıkan tüm plak ve kasetleri edinme, arşiv oluşturma merakım oluştu. Dost Müzik Evi'nde şu an Cumhurıyet döneminde bu yana yayınlamış olan tüm sanatçıların tüm şarkıları mevcuttur.

Halk Ozanlarının, Türk Halk Müziğinin, Türk Sanat Müziğinin kısaca her tür Türkçe müziğin orijinal kayıtlarının bulunduğu Dost Müzik bir tür müzik sahafı olarak ta tanımlanabilir. Arşiv merakım o kadar ileri bir seviye aldı ki deyim yerindeyse aç kaldım ama plak, kaset almaktan vazgeçmedim. Hayatımın değişmeyen tek bağımlılığım olan müzik arşivciliğimin bilinirliği her geçen gün ulusal anlamda kabul görürken Dost Müzik Evi'ni ziyaret eden müziksever ve sanatçı sayısı da günde güne artıyor.

Şimdiye kadar mekanı ziyaret eden sanatçılardan Musa Eroğlu, Kvırcık Ali, Yavuz Bingöl, Yüksel Alpdoğan, Fatih Şirazi, İzzet Altınmeşe, Ahmet Selçuk İlkan, Cevher Can, Aşık Cemil Koptur, Hilmi Şahballı, Kazım Engin, Süleyman Savran, Hakan Taşıyan, Bedia Akartürk, Nuray Hafiftaş, Bedirhan Gökçe, Figen Han ilk aklıma gelenler.''

Ünlü sanatçıların uğrak yeri

Aynı zamanda ''Hayat Akarken'' adlı programın ses getirmesi çok izlenilmesi sayesinde olumlu tepkiler almıştır. TRT 1 televizyonu bir süreden beri izlemeye aldığı müzik arşivcisi Halil Özden'i bu kez de TRT1 Sabah Kuşağında canlı olarak yer alan Sabah Aktüel programına konuk etti.

Programda Halil Özden Türkiye'de plak, kaset ve CD’si yayınlanan 34.987 sanatçının Dost Müzik Evi'nde olduğunu, Taş Plak tanıtımından pikapta herhangi seçilen bir plağın pikapta çalınmasına kadar birçok konuda aydınlatıcı bilgi veren arşivci Özden, kendisine yöneltilen sorulara da yılların getirdiği tecrübeyle aydınlatıcı bilgiler verdi.

Örneğin; Gülden Karaböcek' n Dilek Taşı adlı şarkısı çalarken bu şarkının sanatçının 78. şarkısı olduğunu ve toplamda 34 albümde 379 şarkı söylediğini belirten Halil Özden konusunda vakıf olduğunu gösterdi.

Haber&Foto: Fatih Bacak

 

http://www.medyagunebakis.com/-http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olunmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

Diğer Haberler

TrabzonSporKlübü

Nasa

Kentim_İstanbul

Doga_İcin_Sanat

ABD_USA

Department_State

TelerehberCom

Google_Blog

Kemencemin_Sesi

Kafkas_Music

Horon_Hause

Vakıf_Ay

Dogal Hayatı_Koruma

Seffaflık_Dernegi

Telerehber

Sosyal_Medya

E-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti

BACK TO TOP