SOMALİ PEK YAKINDA BURADA

Arkadaşım Diyor Ki, Somali Halkına Balık Tutmayı Öğretmek Yerine Balık ( ! ) Veriyoruz…

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

SOMALİ PEK YAKINDA BURADA

Arkadaşım Diyor Ki, Somali Halkına Balık Tutmayı Öğretmek Yerine Balık ( ! ) Veriyoruz…

Eğer balık tutmayı öğretirsek, artık kendilerinin olmayan o göllerde balık tutabilirler mi.?  Fransız tütün rejisinin kolcuları gibi, paralı askerler balıkları beklemektedir…

Balık tutamazlar, çünkü balık avlamaları yasaktır, çünkü göllerin etrafı dikenli tellerle çevrilidir, çünkü o balıklar Avrupa sosyetesinin beyaz şarabına mezedir.

Somali, onca sahile, onca göle ve onca akarsuya sahipken, onca verimli araziye sahipken, nasıl oldu da halkı bugün açlıktan kırılıyor.?

Verimli araziler ne zamandan beri yabancı şirketlerin elindedir, Avrupa başkentlerinden kalkan kargo uçaklar Somali’ye haftada kaç sefer yapar, biliyor muyuz.?

Kargo uçağı Somali’ye giderken yiyecek götürmez. Kabileleri çatıştırıp halkı bu verimli alanlardan kaçırtmak için silah götürür, dönerken balık getirir!

Somali, yüzlerce yıl hangi Avrupa ülkelerinin sömürgesiydi, onu biliyor musunuz.?

İşte bunları bilmezseniz, onları onca zenginlik içerisinde kimin aç bıraktığını bilemezsiniz. Siz de taşıma suyla o halkı kurtaracağınızı zanneder para verirsiniz ya da, Ajda Pekkan gibi gider sakız dağıtırsınız…

Somali’nin toprakları nasıl sömürülerek bitirildi, ilgilisine birkaç satır:

“Somali, 1839'da İngiliz sömürgesi, 1884'te İtalya’nın sömürgesi oldu. Fransa eklendi. Fransız şirketleri ile İtalyan şirketleri arasında hâkimiyet savaşları oldu. 1927 yılına kadar İtalyan sömürgesi olarak kaldı. 1949 yılında Birleşmiş Milletler, Somali'nin bağımsızlığını onayladı ve İtalyanlar ülkeden çekildi…”

Müslüman Somali bayrağında bugün sömürge yıllarının izlerini mavi-beyaz renklerde görebilirsiniz. (Mavi-beyaz bayraklara özenenlerin dikkatine sunulur!)

1949 yılından sonra gerçekten bağımsız mı oldu, bilgi sunardan okuyalım:

“1969 yılında askerî ve polis gücünün Muhammed Siyad Barre başkanlığında müştereken yaptığı darbe sonucu meclis dağıtıldı. 1975 yılında ülkede iç olaylar ve anarşi birçok kimsenin ölümüne sebep old. Siyad Barre 1979'da Yeni Anayasayı yürürlüğe koydu ve ertesi sene resmen devlet başkanı seçildi. Diğer taraftan dış politikada ise 1977 yılında Somali ile komşusu Etiyopya'nın arası Ogaden bölgesi yüzünden açılmıştı. Etiyopya'ya yardım etmek üzere Sovyet birlikleri bölgeye geldiler.

Bu arada 11.000 Kübalı asker getirildi ve Somali aleyhine olmak üzere bölgede olaylar çıkarıldı. Sovyet yardımı ve desteği de olunca Somali birlikleri ve Etiyopya'daki Somalili gerillalar mağlup edildi. 1,5 milyon Etiyopyalı mülteci, Somali topraklarına göç etti. Bu arada Ogaden'da gerilla hareketleri bir müddet daha sürdü. Devlet Başkanı Muhammed Ziyad Barre, ülkedeki huzursuzlukların artması üzerine çok partili seçimlerin yapılacağını 1989'da açıkladı.

1991 Ocak ayında Ziyad Barre devrildi ve yönetime Ali Mehdi Muhammed geçici olarak el koydu. General Ali Mehdi kuvvetleriyle General Aydid kuvvetleri arasında süren şiddetli çarpışmalar ve açlık yüzünden BM ülkeye silah ambargosu uygulamaya başladı. BM güvenlik konseyinde alınan kararla havadan yiyecek yardımı yapılmaya başlandı. Ayrıca yardım görevlilerini korumak için beş yüz kişilik bir barış gücünün gönderilmesi kararlaştırıldı.

Bu karara başta General Aydid olmak üzere çeşitli gruplar karşı çıktı. 3 Aralık 1992'de ABD'nin teklifiyle Birleşmiş milletler 'Umut Operasyonu' adıyla Somali'ye asker gönderdi. Birleşmiş Milletler barış gücü askerleri arasında bir seçme Türk birliği bulunmaktadır...”

Gördüğünüz gibi, Somali’ye 1991’den beri gönderilen Barış Gücü askerinin haddi hesabı yok, halkın karnı yine aç. Bizim asker de orada. Kurtarılmayı bekleyen 3 gemicimiz de korsanların elinde!

Öyleyse neden İsa’nın yeni havarileri birden bire ortaya çıktı.?

Açık söyleyelim, bütün bu tantana, Avrupa sosyetesi yerine Somali balıklarını Amerikan sosyetesi yesin diyedir… Çünkü Amerikan sosyetesi İstanbul’a taşınıyor.!

Dahası… Türkiye, Somali gibi olabilir.

Çünkü bizim de verimli arazilerimiz yabancılara satılıyor, etrafı çitlerle çevrilip içinde elmalar üzümler yetiştiriliyor, bizim de meralarımız 90 yıllığına kiraya veriliyor, B-2 Orman yasası çıkartılıyor, bizim de derelerimize kilit vuruluyor, bizim de telli balık çiftliklerimiz var, bizim de kıyılarımızda balıkçılık halka kapatılıyor!

Somali orda değil, pek yakında burada…

Ve galiba, Somali halkına balık tutmayı değil, Mustafa Kemal olmayı öğretmeliyiz!

Ve galiba, Somali olmamak için, biz de yeniden Mustafa Kemal olmayı öğrenmeliyiz.!

Mahiye Morgül - 22.8.2011

 

http://www.medyagunebakis.com/ -http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.!

Bilgi Sahibi Olunmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

 

Diğer Haberler

TrabzonSporKlübü

Nasa

Kentim_İstanbul

Doga_İcin_Sanat

ABD_USA

Department_State

TelerehberCom

Google_Blog

Kemencemin_Sesi

Kafkas_Music

Horon_Hause

Vakıf_Ay

Dogal Hayatı_Koruma

Seffaflık_Dernegi

Telerehber

Sosyal_Medya

E-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti

BACK TO TOP