SATILMIŞ VE HAİNLERLE YAŞAMAK OLANAKSIZDIR

SATILMIŞ VE HAİNLERLE YAŞAMAK OLANAKSIZDIR

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

“SATILMIŞ VE HAİNLERLE YAŞAMAK OLANAKSIZDIR”

M.Ö.106 yılında yaşama merhaba diyen Roma’nın ünlü ve başarılı hukukçusu Marcus Tullius Çiçero, Julius Caesar’dan sonraki dönemde senatonun en güçlü iki adamından birisiydi. (1)

İyi bir hatip, devlet adamı ve filozof olan Çiçero’nun; “iyi yurttaş kalabalıktan daha değerlidir” ve “insanların sayılmasının değil, tartılmasının gerekli olduğuna inanıyorum”  şeklindeki sözleri, onun “elitist” yaklaşımına kanıt olarak gösterilir. Çiçero, mahkeme salonlarındaki ve Roma senatosundaki özgürlük ve eşitlikten yana parlak konuşmalarıyla ünlendi. Devleti her şeyin üstünde tutan ünlü düşünürün rakipleri, sonunda onu “devlet düşmanı” ilan edip M.Ö.43 yılında başını keserek idam ettiler. Bir zamanlar konuşmalarını gerçekleştirdiği kürsüde bu defa da elleri ile başı sergilendi. (2)

 

Aydınlık Gazetesi’nin 2 Mart 2011 tarihli nüshasında, Emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın “Serbest Kürsü”deki köşe yazısını okudum.  “Karanlıktan aydınlığa çıkış” başlıklı yazıda, Çiçero’dan bir alıntı vardı.  Okuyunca yutkundum. Atatürk’ün gençliğe hitabesi aklıma geldi. “Gençliğe Hitabe” (3) ezberinizdedir biliyorum. Bu nedenle Çiçero’nun o meşhur sözlerini paylaşıyorum:

”Bir ulus kendi içindeki aptal ve hatta muhteris olanlarla baş edebilir. Fakat içerisindeki satılmış ve hainlerle yaşayabilmesi olanaksızdır. Sınırları zorlayan düşman silah ve bayraklarını açıkta taşıdığı için daha az tehlikelidir. Fakat bir hain düşman gibi görünmez, kurbanları ile aynı aksanda konuşur, onların çehresine bürünür ve onların argümanlarını kullanarak ulusun politik yapısına nüfus eder. Bütün kapılardan serbestçe geçer, sesi en üst düzey hükümet koridorlarından duyulur, ulusun ruhunu çürütür, politik yapıya her türlü hastalık bulaştırarak, ulusun yaşam gücünü elinden alır. Bir katil daha az korkutucudur” demiştir.!

Tarih baba ile dost geçinmek ne güzeldir. Her konuda bize vereceği bir öğüt var.!

Av. Cemil Can

 

 

DİPNOTLAR:

(1) Diğeri Marcus Antonius idi.

(2) Daha sonra kurulan Octavianus, Antonius ve M. Aemilius Lepidus’un triumvirliği (üçler meclisi) Cicero’nun öldürülmesi kararını aldı ve ünlü Romalı 7 Aralık’ta Formiae’da (Latium kıyısında bir kent) öldürüldü. Çiçero hakkında daha fazla şey öğrenmek isteyenlere aşağıdaki bağlantıyı açmalarını öneriyorum:

http://dergi.yeniyuksektepe.org.tr/index.php?option=com_content&view=article&id=68:ylmaz-guerbuez-&catid=6:makaleler&Itemid=5

(3) Sözünü ettiğim bölümün yeni Türkçesi şöyledir:”…Zorla ve hile ile aziz vatanın bütün kaleleri ele geçirilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve ülkenin her köşesi eylemli olarak ele geçirilmiş olabilir. Bütün bu koşullardan daha acı ve daha tehlikeli olmak üzere, ülkenin içinde iktidara sahip olanlar duyarsızlık ve sapkınlık ve hatta ihanet içinde bulunabilirler. Üstelik bu iktidar sahipleri, kişisel çıkarlarını işgalcilerin siyasi istekleriyle birleştirebilirler.”

http://www.medyagunebakis.com/ - http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi. Paylaşımı. Toplum Yararına kullanımı.

Bilgi Sahibi Olunmadan Fikir Sahibi Olunamaz.! Olunsa olunsa;

Ancak Başkalarının Fikirlerini Tekrarlayan Papağan Olunur.

 

* * * * * * * * * *

TEK YOL DEVRİM.!

YA İSTİKLAL YA ÖLÜM.

Yaşasın Halkların Kardeşliği.!

KURTULUŞA KADAR SAVAŞ.!

ÜLKÜMÜZ TAM BAĞIMSIZ VE

GERÇEKTEN DEMOKRATİK TÜRKİYE.

 

 

 

Diğer Haberler

TrabzonSporKlübü

Nasa

Kentim_İstanbul

Doga_İcin_Sanat

ABD_USA

Department_State

TelerehberCom

Google_Blog

Kemencemin_Sesi

Kafkas_Music

Horon_Hause

Vakıf_Ay

Dogal Hayatı_Koruma

Seffaflık_Dernegi

Telerehber

Sosyal_Medya

E-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti

BACK TO TOP