ADALETİN DE EKSENİ KAYDI

NEREDESİN EY ADALET.? ADALETİN DE EKSENİ KAYDI YERİNE GELMESİ ÇOK ZOR..

Paylas:
  • Facebook'da Paylaş
  • Twitter'da Paylaş

NEREDESİN EY ADALET.?

ADALETİN DE EKSENİ KAYDI YERİNE GELMESİ ÇOK ZOR..

23 Temmuz günü 28’i görev başında olan general ve amiral olmak üzere; 102 subay hakkında “yakalama” kararı çıkartılmış.! Subaylar kışlada hapis. Genişletilmiş yetkili mahkeme “yakalama” kararının gerekçesine “tutuklama” kararları için kabul edilenleri yazmış.!

Eski usul kanunumuzda ‘gıyabı tevkif’ diye bir müessese vardı; mahkeme bir “tensip kararı” ile onu geri getirmiş.! Yürürlükten kalkmış olan bir yasayı yeniden ‘yürürlüğe koymak’ hangi erkin görev ve yetkisi içindedir.? Hiç kuşku yok ki, meclisin… O halde mahkeme bu kararı ile meclisin görev ve yetkisine tecavüz etmiş olmadı mı? Bu yapılana teknik olarak “fonksiyon gaspı” denir…

HERŞEYİN EKSENİ KAYDI

‘Yakalama’ kararının YAŞ toplantısı öncesinde gündeme getirilmiş olması ise, hayli ilginç.! Bu ağır ceza mahkemelerinde –uyduruk nedenlerle de olsa-  hakkında dava açılan üst düzey bürokratların,  görevlerinden alındığı daha önce emniyet genel müdürlüğünde yaşanmış deneyimlerle sabit.

Şimdi sıra terfi zamanı gelmiş generallere gelmiş. Nitekim Arınç, soruşturma sürecinde komutanların değiştirilmesi gerektiğini söyleyerek bu niyetini açıkladı. Genişletilmiş yetkili ağır ceza mahkemeleri eli ile,  bu dönem üst düzey bürokratları görevden almak  işlevini bu mahkemeler yerine getiriyor.!

YILDIRMA-SİNDİRME POLİTİKASI

Duruşma gününün referandumdan sonraya bırakılmış olması ise bir tür “Evet” propagandası gibi. Hükümet bu zulmü ne kadar güçlü ( ! ) olduğunu göstermek için yapıyor. Her zaman güçlünün yanında yer alan zayıfları bu şekilde yönetmek daha kolay.! 

Bizim gereğinden fazla ‘genişletilmiş yetkili’ ağır ceza mahkemelerinin “savcısı” Erdoğan, Adalet Bakanlığı üzerinden savcılara bu tür isteklerini kolaylıkla yaptırabiliyor.! Böylece Beşiktaş Ağır Ceza Mahkemesi’ “bağımsız” bir mahkeme olmaktan çıkıp, “hükümet mahkemesi” haline getirilmiş.! Hükümet de, bu gerçeği gözden kaçırmak için tam kadro Anayasa Mahkemesi’ne “ana muhalefet mahkemesi”  diyerek saldırıyor.!

HALKIN GÖZÜNDE KÜÇÜK DÜŞÜRME STRATEJİSİ

Hükümet, referandumun sonucunun “hayır” olacağını kendi internet sitelerine koyduğu anketten öğrenmiş. Bayağı bir korktu dersek yeridir! Anketi alelacele kaldırdılar. Şimdi her olasılığı “Evet” e çevirmek için adeta seferberlik ilan ediliyor. Matematiksel olarak bakıldığında, haksız da sayılmazlar.! Zira ‘güçlünün yanında yer alan zayıflar’ yüzde birlik bir oranı teşkil etse de, kritik oylamalarda sonucu belirleyebilirler.

Örneğin kafa kafaya giden bir yarışta, % 50,01 gibi bir durumu bunlar yaratabilirler. İşte size hükümetin göz ardı etmek istemediği bir olasılık. Böyle bir sonucu elde etmek için,  görevdeki komutanlar hakkında ‘tutuklama’ gerekçeleri ile  bir ‘yakalama’  kararı verildiğini söylemek yanlış değil.!

Bu sonuç, insanın kabul edebileceği bir şey değil.  Yerine göre on binde birlik bir azınlığın iradesi, sonucu belirleyebilir.! Ne var ki, “demokrasi oyunu”, kurallara uyulmayı öngörüyor ve böyle bir sonucu sindirmeyi dayatıyor. Referandum öncesinde hükümetin ‘stratejisi’ bu hamleyi yapmayı öngörmüştür.!

YAZARI PENTAGON-YAYIMCI PENSİLVANYA-OKUYANI SAVCI EŞBAŞKAN

Şura’ya girecek olan general ve amirallerin 5’ i,  “Balyoz Darbe Planı” nın görüşüldüğü öne sürülen Mart 2003 tarihinde başka birliklerde görevliymiş; seminere hiç katılmamışlar. Son derece özensiz olarak hazırlanan bu iddianameyi kabul eden mahkeme, görevi başındaki generaller için, tutuklama gerekçeleri ile  verdiği ‘yakalama’ kararı üzerine  yapılan itirazları da reddetmesi, insanın aklına her türlü olasılığı  getiriyor.!.?

ÇAMUR AT İZİ KALSIN. ZATEN PİSTİ DE..

Bir başka cephesinden bakıldığında,  verilen bu kararla mahkeme ‘peşin hükümlü’ olduğunu da göstermiş.! Zira Ceza Muhakemesi Kanunumuzda, yakalamanın koşulları ile tutuklamanın koşulları tek tek sayılmış olup,  birbirinden farklıdırlar. Mahkemeye çağrıldıkları halde gelmeyen şüpheliler için uygulanan bir tedbir olan “yakalama kararı”, bu kez gereksiz yere verilmiş.

Üstelik bu kararın gerekçesinde, sanıklar için ‘tutuklama’ gerekçelerinden söz edilerek, yakalandıktan sonra tutuklanacakları da ima edilmiştir.! Bu durum karşısında, mahkemenin, ihsası reyde (önceden kararını açıklamada) bulunduğunu söyleyenlere kim ne diyebilir.?

Böyle bir mahkemenin “tarafsız” olamayacağı söyleyenler ise yerden göğe kadar haklıdır… Hal böyle olunca, şüphelilerin hakimleri reddetmesi bir hakkın kullanılması olmakla birlikte, son derece de yerindedir.!

SENARYO ÜSTÜNE SENARYO

Gelişmelere, duruşma gününün 5 ay sonrasına bırakılmış olmasından baktığımızda ise, durum daha da hazindir. Hiçbir şekilde adil olmayan bu uygulama ile, görevdeki ve emekli pek çok general ‘enterne’ edilmiştir denebilir.

Büyük olasılıkla referandumda “Hayır” diyecek ve bu yönde çevrelerini etkileyecek olan bu subaylar, bu karar ile  etkisiz hale getirilmiştir.! Diğer taraftan, duruşmaların 5 ay sonraya konulması bir tür “yargısız infaz”dır.! Neresinden bakarsanız bakın, bu kararın tutulacak bir yeri kalmamıştır.!

Tutuklama ile sonuçlanacağı belli olan bu ‘yakalama’ kararlarının, insanı isyan ettiren bir başka yanı daha vardır. 7 yıl önce yapıldığı savunulan “Balyoz Darbe Planı” ve eklerinde, acaba nasıl oluyor da “2005 yılında yapılmış bir tebliğden bire bir alıntılar yapılabiliyor. 2006 yılında kurulmuş bir STK’ na atıf ve 2008 – 2009 yıllarında meydana gelmiş olayların tasviri bulunabiliyor.?” (1) anlamak mümkün değildir!..

“MAĞDURİYET” VE “AĞLAMA” EDEBİYATI

Bütün bunlar bir arada değerlendirildiğinde, yakalama kararları ile elde edilmek istenen sonuçların şunlar olduğu anlaşılıyor. Hükümet istiyor ki,  28’ i görevde olan amiral ve generaller, insanı isyan ettiren bu kararlar karşısında, Yaşar Paşa gibi bir ‘kınama bildirisi’ kaleme alarak, hükümete veryansın etsinler.!.? Hükümeti bu sefer de onlar mağdur ( ! ) etsinler.!.?

“Mağduriyet edebiyatı” yapma ile “ağlama” konusunda son derece deneyimli olan ve on üzerinden on alan hükümet, yine meydanlara düşüp ağlamaya başlasın.! Halk için hiçbir yararlı  icraat yapmadan 8 yılı boşa harcayan AKP, yeniden iktidara taşınsın.! Bu defa generallerin böyle bir oyuna gelmeyecekleri kesin. O derelerin altından çok sular aktı.!

‘İMAMLARI’  HAFİFE ALMAYIN.!

Hükümet bu olasılığın gerçekleşmemesi hali için de, bir başka hesap yapmış. Generaller sessiz sedasız Silivri’ye gitmeyi kabul ederse, o zaman da hükümet, generalleri tutuklatan; ‘darbeleri bitiren kahramanlar’ olarak kendinden söz ettirecek!.. Ne kadar “güçlü” ( ! ) olduklarını halka bu şekilde anlatabilirler. Güçlünün yanında olmayı tercih eden zayıf kesimler, çantada keklik.! Planın iki tarafı da keskin kılıç gibi.!  Sonucu nasıl olursa olsun hükümete yarayacak.! Kaçıncı kezdir söylüyorum, ‘imamları’  hafife almayın.!

TSK İÇİNDE AKP SIRDAŞLARI

Bu planın çok önemli bir sonucu daha olabilir: Görevdeki bazı general ve amirallerin terfilerinin engelleneceği tehdidi ile, bir kısmı, hükümet ile işbirliği içine çekilebilir!.. Hatta daha önceden denenmiş, fakat tutmayan bu yöntem, bir kez daha denenebilir. Terfi sırası gelmemiş olan subaylara, görevden alınanların yerlerine atanma vaadinde bulunularak, ordu içindeki hiyerarşi ve disiplin de bozulup, hükümetle işbirliği yapacak olanlardan,  ayrı bir “sırdaş grup” yaratmak mümkün mü, yaşayıp göreceğiz.!

KEDİNİN FARE İLE OYNADIĞI GİBİ

Kim ne derse desin, bu “yakalama” kararlarına da siyaset bulaşmıştır. Hükümetimiz sayesinde bir kez daha hukuk, siyasete kurban edilmiştir. Komutanlar çağrıldılar da mı gelmediler.? Adresleri mi belli değildi.? Aralarında yurt dışına kaçmaya teşebbüs eden mi oldu.?  Uçak biletlerini mi aldı bazıları.? “Şengel vizeleri” mi hazır.? Bavullarını toplayan mı var.? Yoksa İsviçre Bankalarındaki hesaplarına ( ! ) yüklü transferler mi yaptılar.?  O halde referandumdan hemen önce, nedir bu tutuklama kararları, hükümetten biri çıkıp anlatsa; iyi olacak.!

DEVLET SIRRIYMIŞ..!

Kılıçdaroğlu’nun gündeme taşıdığı konu, yaşadıklarımızı açıklamak bakımından son derece önemli… Haftalardır konuşuluyor. Dolmabahçe Sarayı’nda Büyükanıt ile Erdoğan arasında yapılan ve içeriği “devlet sırrı” olduğundan bahisle açıklanmayan toplantıdan sonra, TSK’ ne karşı sistematik bir saldırı kampanyası başlatıldı. Toplantıda konuşulanlar “devlet sırrı” ise eğer, “devlette devamlılık” ilkesi gereğince bir sonraki Genel Kurmay Başkanı’na söylenmiş olmaları da gerekir. Bir başka ifade ile o konuşulanlar ‘devlet sırrı’ idiyse, içeriğinden şimdiki Genel Kurmay Başkanı İlker Başbuğ’un da haberdar olması gerekiyor. Biliyor da konuşmuyorsa, bunu da anlamak mümkün değil.! Bir şeyden haberi yoksa daha kötü.

HAZAR’A KADAR DEĞİL MEZAR’A KADAR

Dolmabahçe’deki konuşmalardan sonra 27 Nisan’da verilen e-muhtıranın, AKP oylarının % 47,5’e yükseltildiği iddialarına hak vermemek mümkün deği.lAbdullah Gül’ ün Cumhurbaşkanlığına seçilmemesi için “darbe tehdidini” ileri süren Büyükanıt, onun Cumhurbaşkanlığına gelmesinde birinci etken olmuş denebilir.! Aynı şekilde yapılan seçimlerde AKP ezici bir çoğunlukla iktidarı ele geçirmiş. Peki.!

Darbelere bu kadar karşı olduğunu söyleyen Hükümet, neden Büyükanıt hakkında dava açılması için suç duyurusunda bulunmamış.? Dava açılmasını sağlamak bir yana,  korunması için ona neden çok özel bir zırhlı araba hediye edilmiş.? Övünç madalyasını geçin…

Bu sorulara Hükümet adına birinin akla yatkın cevaplar vermesi gerekiyor. Aksi halde söylenenlere inanmamak için sebep yok gibi.! Kaldı ki, taraflar bu görüşmede konuşulanları ‘mezara kadar’ götüreceklerini kamuoyuna açıklayarak,  onların ‘devlet sırrı’ olmadığını da açıklamış oldular.!

KARŞI DEVRİM HESAPLAŞMASI

Aferin Erdoğan’ın “karşı devrimci” kadrolarına.! “Darbelere karşı  gelerek”, sivil bir darbeyi adım adım uygulamaya koymak, ancak  böyle olabilirdi.! Cumhuriyet yanlıları, ayrıntı içinde boğulurken, ne yazık ki, atı alan Üsküdar’ı geçmek üzere… Ne var ki, rejimi kurtarmak yine bizim elimizde. Bu referandum ile işe ilk harcı koyuyoruz.!  Seçime kadar uyumak yok.! Ardından hükümete de güle güle.!

Av. Cemil Can

 

DİPNOT: (1) http://cdogangercekler.wordpress.com/?ref=spelling

 

http://www.medyagunebakis.com/ - http://www.tdfajans.com/

TDFAJANSToplum Dinamikleri Fikir Ajansı

Sosyal, Kültürel, Ticari, Eğitim ve Sanatsal Alanlarda;

Düşünce Üretimi, Paylaşımı ve Toplum Yararına kullanımı.

 

 

Diğer Haberler

TrabzonSporKlübü

Nasa

Kentim_İstanbul

Doga_İcin_Sanat

ABD_USA

Department_State

TelerehberCom

Google_Blog

Kemencemin_Sesi

Kafkas_Music

Horon_Hause

Vakıf_Ay

Dogal Hayatı_Koruma

Seffaflık_Dernegi

Telerehber

Sosyal_Medya

E-Devlet

Türkiye Cumhuriyeti

BACK TO TOP